ΣΟΥΔΑΝ: Οι αντίπαλες φατρίες συναντώνται στη Τζέντα υπό την πίεση ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας

ΣΟΥΔΑΝ, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία,
Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν (αριστερά) και Μοχάμεντ Χαμντ Νταγκάλο (δεξιά)
Η πρωτοβουλία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας στη Τζέντα είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια τερματισμού των συγκρούσεων που έθεσαν σε κίνδυνο την εύθραυστη μετάβαση του Σουδάν μετά από χρόνια αναταραχών και εξεγέρσεων...


Η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη σύγκρουση του Σουδάν να εργαστούν για την κατάπαυση του πυρός και χαιρέτησαν την έναρξη των προδιαπραγματευτικών συνομιλιών στη Τζέντα.

Κάλεσαν και τα δύο μέρη να «εμπλακούν ενεργά στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της σύγκρουσης», ανέφερε κοινή δήλωση νωρίς το Σάββατο.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές του Σουδάν συναντήθηκαν για απευθείας συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι μεσολαβητές πίεζαν να τερματιστεί μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει εκατοντάδες και έχει οδηγήσει σε φυγή δεκάδες χιλιάδες.

Η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν την έναρξη των «προδιαπραγματευτικών συνομιλιών» το Σάββατο στη σαουδαραβική παράκτια πόλη Τζέντα μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και προέτρεψαν τους εμπόλεμους να συμμετάσχουν ενεργά και να καταλήξουν σε διαρκής κατάπαυση του πυρός, ανέφερε κοινή δήλωση.

Πολλές εκεχειρίες έχουν παραβιαστεί από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στα μέσα Απριλίου. Η πρωτοβουλία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας στη Τζέντα είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια τερματισμού των συγκρούσεων που έθεσαν σε κίνδυνο την εύθραυστη μετάβαση του Σουδάν μετά από χρόνια αναταραχών και εξεγέρσεων.

Οι Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής του Σουδάν - FFC, μια πολιτική ομάδα που ηγείται ενός διεθνώς υποστηριζόμενου σχεδίου για τη μεταφορά της χώρας σε πολιτική εξουσία, χαιρέτισε επίσης τις συνομιλίες της Τζέντα.

Το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας είπε ότι οι συζητήσεις θα ήταν «ένα πρώτο βήμα» για να σταματήσει την κατάρρευση της χώρας και κάλεσε τους ηγέτες του στρατού και του RSF να λάβουν μια «τολμηρή απόφαση» για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή της ομάδας του, ο ηγέτης των RSF Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, κοινώς γνωστός ως Χεμένττι, είπε ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα επιτύχουν τον επιδιωκόμενο στόχο τους να εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση για τους αμάχους.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι οι συζητήσεις θα επιτύχουν τους στόχους τους», είπε.

Τουλάχιστον 550 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, και περισσότεροι από 4.900 τραυματίστηκαν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Σουδάν.

Η σύγκρουση ξέσπασε στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και των RSF του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο μετά την κατάρρευση ενός διεθνώς υποστηριζόμενου σχεδίου για μια μετάβαση με πολιτικά κόμματα.

Ο Al-Burhan, ένας αξιωματικός του στρατού σταδιοδρομίας, ηγείται ενός κυβερνώντος συμβουλίου που εγκαταστάθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 και την απομάκρυνση του μακροχρόνιου ηγεμόνα Omar al-Bashir το 2019, ενώ ο Hemedti ήταν ο αναπληρωτής του.
(με πηροφορίες απο ARAB NEWS και AL JAZEERA)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου


Δείτε το....

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ / Παρουσίαση Κ.Ο.