Η Κίνα και ο Πόλεμος στην Ουκρανία

ΚΙΝΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΡΩΣΙΑ,

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας τάξης πραγμάτων στις διεθνείς σχέσεις. Η Κίνα, η μοναδική μεγάλη χώρα που δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο τις τελευταίες δεκαετίες, καλείται να δράσει υπέρ της διεθνούς σταθερότητας και της ειρήνης υπό εξαιρετικά πολύπλοκες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα διατύπωσε τις σκέψεις της για μία ενδεχόμενη πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης...


Η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων Σι Τζινπίνγκ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Κίνας για την ουκρανική κρίση. Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος, εξέλιξη κάθε άλλα παρά επιθυμητή στην Κίνα, άμεση προτεραιότητα ήταν η προστασία των Κινέζων που ζουν στην Ουκρανία. Ο στόχος επιτεύχθηκε σε γενικές γραμμές, καθώς περίπου 6.000 πολίτες της απομακρύνθηκαν. Επίσης, η κινεζική κυβέρνηση χρειάζεται να διαχειριστεί την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, η οποία επιδεινώνεται λόγω της αστάθειας στην Ουκρανία σε παγκόσμια κλίμακα, ώστε να εξασφαλίσει πως ο πληθυσμός της χώρας δε θα έχει ελλείψεις.

Έπειτα, σε πολιτικό επίπεδο, η Κίνα έρχεται αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα για την οποία δεν φταίει. Προσπαθεί, λοιπόν, στο μέτρο του δυνατού να ισορροπήσει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Από τη μία πλευρά εκφράζει την αντίθεσή της με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και από την άλλη υποστηρίζει την ειρήνη. Στα Ηνωμένα Έθνη έχει επιλέξει, ακολούθως, τη στάση της αποχής. Θεωρεί πως οι κυρώσεις δεν πρόκειται να δώσουν λύση, αλλά δεν στηρίζει ενεργά τη Ρωσία.

Οι σινορωσικές σχέσεις αναπτύσσονται αρμονικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως Πεκίνο και Μόσχα έχουν δημιουργήσει συμμαχία εναντίον της Δύσης. Οι δύο πλευρές κοιτούν τα συμφέροντά τους και όταν τα συμφέροντα αυτά ταυτίζονται, προχωρούν σε συνέργειες. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η Κίνα δεν έχει λόγο να πάρει ευθέως το μέρος της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση. Οι σχέσεις της τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στο οικονομικό πεδίο, μετρούν πολύ. Ταυτόχρονα, η αστάθεια εντός Ουκρανίας δημιουργεί πρόβλημα στις κινεζικές εταιρείες που επενδύουν εκεί και ναρκοθετεί τη διασυνδεσιμότητα που προωθεί η κινεζική κυβέρνηση ξεδιπλώνοντας τον νέο Δρόμο του Μεταξιού.

Η τρέχουσα ουκρανική κρίση συνιστά ευκαιρία για την Κίνα να υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα τη σημασία που πρέπει να αποδίδεται σε θέματα ασφάλειας κρατών στο διεθνές σύστημα. Ένας από τους λόγους που εκφράζει την κατανόησή της στις ρωσικές πολιτικές θέσεις είναι η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, μεταξύ αυτών στη γειτονιά της. Για αυτό, πριν από λίγες βδομάδες η Κίνα διατύπωσε την πρόταση της για την παγκόσμια ασφάλεια (Global Security Initiative) όπου παρουσιάζει το γενικό σκεπτικό της στις διεθνείς σχέσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας τάξης πραγμάτων στις διεθνείς σχέσεις. Η Κίνα, η μοναδική μεγάλη χώρα που δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο τις τελευταίες δεκαετίες, καλείται να δράσει υπέρ της διεθνούς σταθερότητας και της ειρήνης υπό εξαιρετικά πολύπλοκες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα διατύπωσε τις σκέψεις της για μία ενδεχόμενη πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Το θέμα αυτό συζήτησαν ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον ομόλογό του της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Πεκίνο στις αρχές Απριλίου. Ανάμεσα στα άλλα, και οι δύο χώρες – ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – εργάζονται, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης πυρηνικών όπλων.

Η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να κάνει σημαντικά βήματα σε γεωπολιτικό επίπεδο. Τον Ιούνιο του 2022 διοργάνωσε το πρώτο συνέδριο ειρήνης για το Κέρας της Αφρικής, ενώ τον περασμένο Μάρτιο συνέβαλε καταλυτικά, ώστε το Ιράν και η Σαουδική Αραβία να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις. Η προσπάθειά της να συμβάλει στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης αντικατοπτρίζει την ίδια φιλοσοφία.
Γιώργος Ν. Τζογόπουλος / https://greek.cri.cn/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr