Νίκος Παπανδρέου: «Πολιτικός εκφοβισμός η σύλληψη Φρέντη Μπελέρη»

Νίκος Παπανδρέου, Τοπικές εκλογές Αλβανίας, Φρέντη Μπελέρης,

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών βρέθηκε στην Αλβανία ως μέλος της αποστολής παρατηρητών του Ευρωκοινοβουλίου για τις τοπικές εκλογές.

Στην επίσημη αποστολή της αντιπροσωπείας παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Τοπικές εκλογές στην Αλβανία συμμετείχε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ, Νίκος Παπανδρέου.

Για «πράξη πολιτικού εκφοβισμού» έκανε λόγο ο Νίκος Παπανδρέου, σχολιάζοντας τη σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη δύο ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μετέβη στην Αλβανία από τις 11 μέχρι τις 15 Μαΐου ως μέλος της αντιπροσωπείας παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τοπικές εκλογές στην βαλκανική χώρα. Μέλη της αποστολής ήταν επίσης οι ευρωβουλευτές Sven Simon (EPP), Lars Patrick Berg (ECR) και Patricia Chagnon (ID), έργο των οποίων ήταν να παρακολουθήσουν τις τοπικές εκλογές, την ομαλή διεξαγωγή τους και να διαπιστώσουν αν συμβαδίζουν με το κράτος δικαίου.

«Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, καθώς και όλων των χωρών των Βαλκανίων, όμως τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν με την ομαλή ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας. Διατύπωσα διαμαρτυρία στην διάσκεψη των Πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα θέσω εκ νέου το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες», δήλωσε εκτός των άλλων ο κ. Παπανδρέου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της Ένωσης και η στήριξη της δημοκρατίας ανά τον κόσμο αποτελεί προτεραιότητά του, στέλνει αντιπροσωπείες παρατηρητών για την παρακολούθηση των εκλογών σε τρίτες χώρες.

Στις 12 και 13 Μαΐου η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου είχε συναντήσεις και συσκέψεις στα Τίρανα με την πρέσβη της ΕΕ Christiane Hohmann, καθώς και με πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ για μια επισκόπηση της πολιτικής κατάστασης. Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας και ενημερώθηκε από την κεντρική ομάδα της Αποστολής Παρατήρησης Εκλογών του ΟΑΣΕ. Αντάλλαξε απόψεις με πολιτικούς και εκλογικούς αναλυτές για το νομικό πλαίσιο, το εκλογικό σύστημα, την εκλογική διαδικασία και για το ρόλο των ΜΜΕ στις εκλογές.

Νίκος Παπανδρέου, Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Ο Νίκος Παπανδρέου με στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου την Κυριακή 14 Μαΐου μετέβησαν στο Ελμπασάν και τα περίχωρα για να παρακολουθήσουν εκεί την εκλογική διαδικασία.

Σχετικά με τη σύλληψη του υποψήφιου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Η σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη συνιστά πράξη πολιτικού εκφοβισμού».

Στο περιθώριο της επίσκεψης ο Νίκος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ο οποίος του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα στην Ευρωβουλή και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία και στα Βαλκάνια, θέματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα και τρόπους στήριξης του έργου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου