Κρίστιαν Λίντνερ: «Η λιτότητα επιστρέφει», ενημερώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Κρίστιαν Λίντνερ, λιτότητα, δημοσιονομική πολιτικη, Γερμανία,
«Ο πληθωρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί. Για τον σκοπό αυτό, η νομισματική πολιτική και η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να λειτουργούν χέρι-χέρι», δήλωσε ο Λίντνερ απαντώντας στις εκθέσεις του ΔΝΤ...

Η δημοσιονομική σύσφιξη θα είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ μετά τις πρόσφατες εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες ανέφεραν ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να μαστίζεται από υψηλό πληθωρισμό.

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή δημοσίευσε τις εαρινές της προβλέψεις, προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις να παραμείνουν επιφυλακτικές, καθώς ο πυρήνας του πληθωρισμού έχει αποδειχθεί κολλώδης. Το ΔΝΤ ακολούθησε την Τρίτη, με την έκθεσή του να επαναλαμβάνει τα σχόλια της Επιτροπής για το θέμα του πληθωρισμού στη Γερμανία, ενώ συνέστησε «μετρίως αυστηρές» δημοσιονομικές πολιτικές.

«Ο πληθωρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί. Για τον σκοπό αυτό, η νομισματική πολιτική και η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να λειτουργούν χέρι-χέρι», δήλωσε ο Λίντνερ απαντώντας στις εκθέσεις.

«Οι εποχές των εκτεταμένων, επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών φτάνουν επομένως στο τέλος τους. Αυτή είναι μια σημαντική σύσταση για την εθνική μας δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Λίντνερ επανέλαβε επίσης την πρόθεσή του να επιστρέψει στους περιορισμούς του φρένου στο χρέος της Γερμανίας, μια συνταγματική διάταξη που περιορίζει το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ. Η συγκεκριμένη διάταξη είχε ανασταλεί μόννο λόγω των οικονομικών προκλήσεων μετά την πανδημία COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η έκθεση του ΔΝΤ έλαβε μια πιο επιφυλακτική θέση απέναντι στο φρένο χρέους και τάχθηκε υπέρ της προσαρμογής των κανόνων ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τις ανάγκες δαπανών της Γερμανίας. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί περισσότερα περιθώρια για δημόσιες επενδύσεις, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα έχει να αντιμετωπίσει μια αργή οικονομική ανάκαμψη.

Οι προβλέψεις της Επιτροπής βλέπουν την αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2023, στο 0,2%.

Η επιστροφή στο φρένο χρέους αποτελεί μέρος της συμφωνίας συνασπισμού της γερμανικής κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, ο συνασπισμός έχει διχαστεί στις λεπτομέρειες, καθώς οι Πράσινοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για ανεπαρκή περιθώρια για δημοσιονομικά προγράμματα.

«Τώρα είναι η ώρα για έξυπνες, προνοητικές δημοσιονομικές πολιτικές και όχι για εμμονή σε παλιούς, μη πρακτικούς κανόνες», δήλωσε ο Rasmus Andresen, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, απαντώντας στην έκθεση του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου