Ο Π.Ο.Υ. κήρυξε το τέλος της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για τον COVID-19.

ΠΟΥ, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Πανδημία, Κορονοϊός,

Ο COVID-19 δεν είναι πλέον μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία , δήλωσε χθες Παρασκευή, 5/5/2023, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους...

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - ΠΟΥ, τερμάτισε την παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία Covid-19 την Παρασκευή, λέγοντας ότι είναι καιρός οι χώρες να μεταβούν από την αντιμετώπιση του Covid ως έκτακτης ανάγκης στην αντιμετώπισή του ως ασθένεια που είναι εδώ για να μείνει.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν συμβουλής μιας ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, της λεγόμενης επιτροπής έκτακτης ανάγκης Covid-19, η οποία συνεδρίασε την Πέμπτη. Αν και μερικά μέλη της επιτροπής φέρεται να ήταν διστακτικά σχετικά με την κίνηση, η πλειοψηφία συμφώνησε ότι ο Covid δεν πληροί πλέον τα κριτήρια έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος.

«Με μεγάλη ελπίδα κηρύσσω το Covid-19 ως μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ,  Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Covid-19 έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία».

Το Covid-19 PHEIC (κατάσταση έκτακτης ανάγκης) που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 30 Ιανουαρίου 2020. Από την έναρξη της πανδημίας, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει από τη νέα ασθένεια, αν και ο επίσημος αριθμός θανάτων είναι περίπου 7 εκατομμύριο.

«Ο Covid-19 άλλαξε τον κόσμο μας και μας άλλαξε», είπε ο Tedros. «Αν όλοι επιστρέψουμε στο πώς ήταν τα πράγματα πριν από τον Covid-19, θα έχουμε αποτύχει να μάθουμε τα μαθήματά μας και θα έχουμε αποτύχει στις επόμενες γενιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου