Γιάνης Βαρουφάκης στο STAR: «Επιδοτώντας τους πολίτες για να πληρώνουν την αισχροκέρδεια των ολιγαρχών, επιδοτείς τους ολιγάρχες»

"ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη ΡΗΞΗ", Γιάνης Βαρουφάκης, Σπύρος Λάμπρου, STAR,

Συνέντευξη του επικεφαλής του "ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη ΡΗΞΗ", Γιάνης Βαρουφάκης στο STAR και τον δημοσιογράφο, Σπύρο Λάμπρου...

Ο επικεφαλής του "ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη ΡΗΞΗ", Γιάνης Βαρουφάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Σπύρο Λάμπρου για τις προϋποθέσεις συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης, το σχέδιο "ΔΗΜΗΤΡΑ" και τα τεχνοκρατικά άρτια μέτρα που προτείνει το ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη ΡΗΞΗ, για την ακρίβεια (μείωση ΦΠΑ, Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) και τα κόκκινα δάνεια.



Ακολουθεί η συνέντευξη 

  • Σπύρος Λάμπρου: Συνεργάζεστε σε μια συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης;
- Γιάνης Βαρουφάκης: Προφανώς, αλλά δεν θα υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση σε καμία των περιπτώσεων. Για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση χρειάζεται ένα προοδευτικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να το σφυρηλατήσουμε πριν τις εκλογές.

Μέσα σε 2,5 μέρες μετά τις εκλογές δεν γίνεται. Εμείς, δύο χρόνια τώρα, καλούμε όλα τα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, όποιους θεωρούν τους εαυτούς τους προοδευτικούς, να κάνουμε μία συζήτηση.

Έχετε διαβάσει τον Ηρακλή; Αυτό το όνειδος με τα στεγαστικά δάνεια, με τα κόκκινα δάνεια που είναι μία νάρκη στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό πήρε την ΕΚΤ 6 χρόνια να το εκπονήσει και άλλα 4, μαζί Τσίπρας και Μητσοτάκης, να το εφαρμόσουν.

Μπορούμε σε δύο ώρες να το συζητήσουμε; Θέλει, τουλάχιστον, μία εβδομάδα μόνο ο Ηρακλής.

  • Σπύρος Λάμπρου: Ο κ. Τσίπρας λέει ότι αν δεν συνεργαστείτε θα αποδυναμωθεί το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, κυρίως στις δεύτερες εκλογές
- Γιάνης Βαρουφάκης: Συγκινούμαι πάρα πολύ με το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας ένα πράγμα θα ήθελε, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη να εξαφανιστούμε και να μην μπούμε στη Βουλή. Ας κοιτάξει τα του οίκου του, εμείς κοιτάμε τα του οίκου μας.

Τι μας λέει ο κ. Τσίπρας από τη στιγμή που δε δέχτηκε να γίνει μία προγραμματική συζήτηση; Πηγαίνετε στον κόσμο σας, δηλαδή στο κοινό του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, προτείνετέ τους και υποσχεθείτε κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ηρακλή, 24% ΦΠΑ να πάει στο 15%, το Υπερταμείο να διαλυθεί και να δημιουργηθεί μία νέα αναπτυξιακή τράπεζα όπου η δημόσια περιουσία θα περάσει από το

Υπερταμείο και θα γίνει η κεφαλαιακή βάση… Και μετά ελάτε να με κάνετε πρωθυπουργό για να μην κάνω τίποτα από αυτά. Ε όχι, κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

  • Σπύρος Λάμπρου: Ο πολίτης πώς θα βρει φθηνότερα προϊόντα με Γιάνη Βαρουφάκη στο σούπερ μάρκετ;
- Γιάνης Βαρουφάκης: Καταρχάς δραστική μείωση του ΦΠΑ. Στη Γερμανία ο ανώτατος ΦΠΑ είναι 19, στην Ελλάδα 24. Η Γερμανία είναι κραταιά οικονομία, έπρεπε να έχει μεγαλύτερο ΦΠΑ από εμάς που είμαστε σπασμένη οικονομία.

Το να συνεχίσουμε να ερημοποιούμε τη χώρα με 24% ΦΠΑ, με τις προπληρωμές φόρου, με 70-80 δισεκατομμύρια που θα φύγουν μέσω του Ηρακλή και θα πάνε στα Cayman Islands από τα αρπακτικά ταμεία, ένα Χρηματιστήριο Ενέργειας που καταστρέφει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μεταφέροντας τεράστιες προσόδους σε 5 ολιγάρχες και τη CVC, να μην πω και για την αύξηση του παγίου παροχής ή μία ρήξη; Τι σημαίνει ρήξη; Σημαίνει νομοθετούμε τη μείωση του ΦΠΑ από το 24 στο 15 και αν μας πει κάποιος ότι θα μας κλείσουν τις τράπεζες επειδή θα κάνουμε το προφανές, που είναι απολύτως συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο, εμείς τους λέμε πρώτον, δεν πιστεύουμε ότι οι Βρυξέλλες θα το κάνουν και δεύτερον, ε ας το κάνουν.

  • Σπύρος Λάμπρου: Κάποιοι λένε ότι θα κλείσετε τις τράπεζες;
- Γιάνης Βαρουφάκης: Επειδή το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, προφανώς μπαίνει στη Βουλή και μπαίνει πιο ισχυρό, δεν θέλουν κάποιοι να ακουστούν οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας για τα κόκκινα δάνεια που είναι ένα μεγάλο ζήτημα και έχουμε κάνει πολύ συστηματική δουλειά, είναι πολύ κόντρα στα συμφέροντα των συγκεκριμένων ταμείων στα οποία έχουν και οι τραπεζίτες μετοχές. Δεν θέλουν να ακουστεί η άποψή μας για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ξεκινάει αυτή η μαύρη προπαγάνδα ότι θέλουμε να κλείσουμε τις τράπεζες.

  • Σπύρος Λάμπρου: Για το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ… Θα λειτουργήσετε με ευρώ ή με άλλο νόμισμα;
- Γιάνης Βαρουφάκης: Είναι σαν να ρωτάτε τον κ. Πιερρακάκη αν το fuel pass ή το market pass είναι σε ευρώ ή σε άλλο νόμισμα. Και για να παραφράσω αυτό που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, «πόσες Δήμητρες είναι ένα σουβλάκι;» «Πόσοι Πιερρακάκηδες θα είναι ένα λίτρο βενζίνης ή ένα πακέτο μακαρόνια;»

Είναι ανοησίες αυτά. Σε ευρώ θα είναι.

Το σχέδιο "ΔΗΜΗΤΡΑ" το έχουμε δουλέψει χρόνια τώρα και είναι μία καινοτόμα λύση για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Βοηθούν χώρες της Ευρωζώνης, ιδίως αυτές που έχουν δημοσιονομική στενότητα να αποκτήσει το κράτος βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας και να είναι αμοιβαίως επωφελές τόσο για τους ιδιώτες όσο και για το κράτος, είναι το μέλλον. Σε χώρες που έχουν τις δικές τους κεντρικές τράπεζες ένα τέτοιο σύστημα θα χτιστεί πάνω στην κεντρική τράπεζα, σε χώρες που δεν έχουν τις δικές τους κεντρικές τράπεζες θα χτιστεί πάνω στο αντίστοιχο taxisnet του υπουργείου Οικονομικών, δωρεάν συναλλαγές. Όλη αυτή η δαιμονοποίηση και εμού και του ΜέΡΑ25 είναι γιατί 2 δισεκατομμύρια ευρώ κερδίζουν οι τραπεζίτες από τα χαράτσια που σας βάζουν όταν κάνετε μία τραπεζική συναλλαγή. Αυτό θα είναι δωρεάν.

  • Σπύρος Λάμπρου: Το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ τορπιλίζει τα σενάρια μιας προοδευτικής διακυβέρνησης;
- Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν θα έπρεπε, γιατί είναι ένα σύστημα τεχνοκρατικά άρτιο. Γιατί να τορπιλίσει; Εκτός αν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο δοσμένοι στα συμφέροντα των ολιγαρχών και των τραπεζιτών.

  • Σπύρος Λάμπρου: Έχετε σχέδιο για άλλο νόμισμα;
- Γιάνης Βαρουφάκης: Βεβαίως. Νομίζετε ότι η Γερμανία δεν έχει σχέδιο για μάρκο; Το ευρώ είναι ένα επισφαλές νόμισμα, το γνωρίζουν όλοι αυτό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλεις να βγεις.

  • Σπύρος Λάμπρου: Εμάς μπορεί να μας αγγίξει η κρίση με τις τράπεζες;
- Γιάνης Βαρουφάκης: Προφανώς. Η Credit Suisse ήταν η πιο καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα στην Ευρώπη. Όταν, λοιπόν, ο Σταϊκούρας και οι υπόλοιποι λένε ότι οι δικές μας έχουν υψηλή κεφαλαιοποίηση τι σημαίνει αυτό; Όλες οι τράπεζες είναι επισφαλείς.
Είναι μέγιστη αφροσύνη να θεωρήσεις ότι δε θα έχεις πρόβλημα με τις τράπεζές σου.

  • Σπύρος Λάμπρου: Πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη;
- Γιάνης Βαρουφάκης: Όχι, το λέω με βαριά καρδιά. Θα ήθελα να μην υπάρχει το κόμμα Κασιδιάρη, να μην υπάρχει το αυγό του φιδιού, αλλά αυτά παθαίνουμε μετά το 2008. Αλλά δεν είναι ποτέ λύση απέναντι σε κάποιον που θέλει να ακρωτηριάσει τη Δημοκρατία να την ακρωτηριάσεις εσύ εκ μέρους του.

Εμείς, ως ΜέΡΑ25 καταψηφίσαμε την τροπολογία. Δεν υπάρχει τρόπος να φωτογραφίσεις, να ορίσεις τι σημαίνει ναζισμός, τι σημαίνει ρατσισμός, τι σημαίνει αυτό το όνειδος, το μόρφωμα. Πρέπει να τους συντρίψουμε στις κάλπες, στους μαζικούς χώρους, σε όλες τις γωνιές της κοινωνίας, ειρηνικά, βεβαίως, αλλά πρέπει να εξαφανιστούν, γιατί πρέπει να κερδίσουμε τους ανθρώπους που ρέπουν προς το ναζισμό επειδή έχουν μια οργή μέσα τους για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν, τα οποία δεν μπορούν να τα εκφράσουν αλλιώς.

  • Σπύρος Λάμπρου: Που οφείλετε ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν υψηλά ποσοστά σε αυτά τα κόμματα;
- Γιάνης Βαρουφάκης: Σε πολύ μεγάλο βαθμό η Κυβέρνηση βοήθησε. Δύο μήνες τώρα διαφημίζει το κόμμα Κασιδιάρη φέρνοντας τη μία ανόητη τροπολογία μετά την άλλη στη Βουλή. Μεγαλύτερη διαφήμιση δεν θα μπορούσε να έχει ο κ. Κασιδιάρης.

  • Σπύρος Λάμπρου: Για την πολιτική των fuel pass-market pass και τον κατώτατο μισθό
- Γιάνης Βαρουφάκης: Το καλάθι αγαθών που αγοράζει ένας κατώτατος μισθός σήμερα είναι 22% μικρότερο, ισχνότερο από ότι ήταν πριν από 2 χρόνια. Έχουμε συρρίκνωση του μισθού σε πραγματικές τιμές. Όσον αφορά στα επιδόματα. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρχουν επιδόματα, αλλά όταν έχεις μία αισχροκέρδεια στην αγορά της ενέργειας και επιδοτείς τους φτωχότερους των πολιτών ουσιαστικά επιδοτείς τους ολιγάρχες. Αντί να προσπαθήσεις να συρρικνώσεις τις προσόδους που αποσπούν από την κοινωνία δίνοντας επιδόματα, η επιδοματική πολιτική ουσιαστικά είναι υπέρ των ολιγαρχών.

  • Σπύρος Λάμπρου: Πόσο θα πηγαίνατε τον κατώτατο μισθό;
- Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από μένα, από τον Μητσοτάκη ή από τον Τσίπρα. Εμείς έχουμε μια απλή πολιτική, Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή για τον κατώτατο μισθό, όχι για όλους τους μισθούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου