ΓΑΛΛΙΑ: Διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού - 200 συλλήψεις!

Γαλλία, Εργατική Πρωτομαγιά, διαδηλώσεις για Συνταξιοδοτικό,

Εργαζόμενοι και συνδικάτα στη Γαλλία βγήκαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της κυβέρνησης Μακρόν...

Τα συνδικάτα λένε ότι 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία, το υπουργείο Εσωτερικών μιλάει για μετρά 782.000 διαδηλωτές.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος την Εργατική Πρωτομαγιά.

Εργαζόμενοι και συνδικάτα στη Γαλλία βγήκαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της κυβέρνησης.

Η οργή των εργαζομένων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της κυβέρνησης δεν έχει υποχωρήσει από τον Ιανουάριο, με τα συνδικάτα να δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν άλλη μια μέρα μαζικής κινητοποίησης την Εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη Γαλλία.

Ο κόσμος νωρίς το πρωί άρχισε να συγκεντρώνεται στις πόλεις της Ναντ, της Λυών, της Μασσαλίας και του Στρασβούργου και μια μεγάλη συγκέντρωση θα αρχίσει το απόγευμα στο Παρίσι, ανέφερε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Η αστυνομία συνέλαβε περίπου 200 άτομα, μεταξύ των οποίων 68 στο Παρίσι, και έκανε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλωτές, ανέφερε επίσης η εφημερίδα.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στις συγκεντρώσεις στη Νάντη και στο Παρίσι, ενώ αστυνομικοί ξυλοκόπησαν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, έπιπλα του δρόμου βανδαλίστηκαν και κάδοι σκουπιδιών πυρπολήθηκαν, σύμφωνα με ανταποκριτή του Anadolu στο έδαφος.

Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκαν, ανέφερε η Le Figaro, και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν αν και η πορεία έληξε.

Ένα κτίριο πυρπολήθηκε επίσης στην πλατεία Place de la Nation και η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να το σβήσει, είπε η ίδια πηγή.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας μέτρησε 2,3 εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 550.000 στο Παρίσι, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 782.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 112.000 στην πρωτεύουσα, πρόσθεσε το BFMTV.

Ο νόμος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιωδοτικού 

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού νόμου αργά στις 14 Απριλίου μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησής του από το Συνταγματικό Συμβούλιο, παρά τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να αποσυρθεί το μέτρο που προκάλεσε διαδηλώσεις για εβδομάδες.

Ο νόμος θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έως το 2030, απαιτώντας τουλάχιστον 43 χρόνια υπηρεσίας για να δικαιούστε πλήρη σύνταξη.

Η γαλλική κυβέρνηση έφερε την πρόταση νόμου τον Ιανουάριο και τέθηκε σε κοινοβουλευτική συζήτηση τον επόμενο μήνα, παρόλο που εκατομμύρια εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για να την αντιταχθούν.

Η αναταραχή εντάθηκε όταν η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, μετά από διαβούλευση με τον Μακρόν, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ειδικές συνταγματικές εξουσίες για να εγκρίνει το νομοσχέδιο χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση τον Μάρτιο.

Η απόφαση υποκινήθηκε από ανησυχίες ότι οι νομοθέτες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις επειδή η κυβέρνηση δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου