Ανακοίνωση της "Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά" για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

ΜέΡΑ24 - Συμμαχία για τη Ρήξη, Λαϊκή Ενότητα - Ανυπότακτη Αριστερά, Ανακοίνωση

Στις εκλογές της 25 Ιούνη, ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη να εκπροσωπηθεί η αριστερά των αγώνων


ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, αυτή η φωνή να είναι στη Βουλή!


«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η ΝΔ βγήκε ενισχυμένη, μετά από μια τετραετία επιθετικών πολιτικών που κόστισαν στο λαό (πανδημία και διάλυση του ΕΣΥ, ακρίβεια, έγκλημα στα Τέμπη, σκανδαλώδη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, υποκλοπές, επίθεση στην παιδεία, καταστολή κ.ά.). Βασικό ρόλο έπαιξε η απόλυτη στήριξη από όλα τα κέντρα εξουσίας, διεθνή και εγχώρια, και τη συστηματική στράτευση των ΜΜΕ. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών, της έδωσε τη δυνατότητα να διοχετεύσει σημαντικούς πόρους ευρωπαϊκού και κρατικού χρήματος για την ενίσχυση βασικά των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και για να σταθεροποιήσει σχέσεις με ευρύτερα στρώματα.

Η επιβεβαίωση της νίκης της ΝΔ και στις εκλογές στις 25 Ιούνη, δίνει τη δυνατότητα στην εν αναμονή κυβέρνηση Μητσοτάκη να ασκήσει ακόμα πιο επιθετική πολιτική απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Το ΠΑΣΟΚ, που ελέγχεται πλήρως από τις επιδιώξεις των οικονομικών ελίτ, δεν μπορεί να αποτελέσει μεσοπρόθεσμα ένα αντιπολιτευτικό πόλο που θα διεκδικεί την κυβερνητική εναλλαγή από τη Ν.Δ.. Αποτυπώνεται ένας συσχετισμός που θα εκληφθεί ως λευκή επιταγή για την όξυνση των αντιλαϊκών πολιτικών.

Οι διακηρύξεις στελεχών της ΝΔ για εκτεταμένη συνταγματική αναθεώρηση, για να αναιρεθούν δικαιώματα και κεκτημένα (δημόσια παιδεία, προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική προστασία, μεταβολή στοιχείων του πολιτεύματος), αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κινηθεί η ΝΔ. Το ίδιο και οι προγραμματικές της διακηρύξεις, αλλά και οι δεσμεύσεις της απέναντι στις Βρυξέλλες, σε μια περίοδο που θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το Σύμφωνο Σταθερότητας και θα σημάνουν νέο γύρο επιθετικής λιτότητας, τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν θέλει να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση. Η πτώση του σχετίζεται με την στροφή του 2015, αλλά και την χλιαρή και συστημική αντιπολίτευση που άσκησε κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ που με τις ιστορικές επιλογές του συνέβαλε στην εμπέδωση στους εργαζόμενους και τη νεολαία της αντίληψης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, σέρνεται ολοένα και περισσότερο σε δεξιές θέσεις, φτάνοντας να είναι ακόμη και υπέρμαχος του φράχτη στον Έβρο. Μετά τις εκλογές, επιχειρεί να ενεργοποιήσει ξανά το αφήγημα της χαμένης ψήφου, χαρακτηρίζοντας μία πολυκομματική βουλή γραφική και απαξιωμένη, ενισχύοντας επί της ουσίας τους πολιτικούς και εκλογικούς στόχους της ΝΔ, αφού όσο λιγότερα κόμματα μπαίνουν στη βουλή, τόσο η κοινοβουλευτική της επιρροή θα αυξάνεται.

Το ΚΚΕ ερμηνεύει την σχετική εκλογική επιτυχία του ως δικαίωση της πολιτικής του το 2012 – 2015, προμηνύοντας τη συνέχεια μιας στάσης που θα χαρακτηρίζεται από τη μια πλευρά από την αντιενωτική πολιτική στους αγώνες και στην πολιτική σκηνή και, από την άλλη, την υπονόμευση αποφασιστικών πολιτικών στάσεων σε συνθήκες ρευστότητας, όπως στο δημοψήφισμα του 2015. Η θετική ενίσχυσή του στις περασμένες εκλογές δεν μπορεί να ανατρέψει το γενικό αρνητικό φόντο στο οποίο διεξάγονται οι επερχόμενες εκλογές. Είναι ακίνδυνη ψήφος διαμαρτυρίας, που διευκολύνει τη στρατηγική του για την αναδιάταξη των συσχετισμών μέσα στην αριστερά και στο κίνημα την επόμενη μέρα.

Την ίδια ώρα, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντιπολίτευση εγχειρήματα με απολίτικο στίγμα, χωρίς αναφορά στην αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες, που φαίνεται να πριμοδοτούνται από τμήματα του συστήματος και των ΜΜΕ για να αποτελέσουν ανάχωμα απέναντι σε αριστερές δυνάμεις.

Η εξώθηση του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη από τη Βουλή ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του συστήματος Μητσοτάκη και των κέντρων εξουσίας. Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη αποκλείστηκε από τα ΜΜΕ και χτυπήθηκε όσο κανένα άλλο κόμμα από τους συκοφαντικούς μηχανισμούς, λοιδορήθηκε και οι θέσεις του διαστρεβλώθηκαν, γιατί κατονόμασε τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας και τις διασυνδέσεις τους με το κυβερνητικό κέντρο, αλλά και γιατί επιχείρησε να εκφράσει μία συνέχεια με το κοινωνικό ρήγμα του 2015. Γιατί μπορεί να διατηρήσει ζωντανή στο πολιτικό σκηνικό την εναλλακτική στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο που επιβάλλουν, αλλά και να εκπροσωπεί τα κινήματα και τους αγώνες, μεταφέροντας με σεβασμό τη φωνή και τις διεκδικήσεις τους στη Βουλή.

Στις επερχόμενες εκλογές, το σκηνικό των αποτελεσμάτων της 21ης Μαΐου μπορεί είτε να επικυρωθεί και να βαθύνει, είτε να σημειωθούν θετικές μεταβολές προς όφελος του λαού που είναι αναγκαίες για να υποστηριχτούν οι αγώνες που θα δώσουμε την επόμενη, δύσκολη περίοδο απέναντι σε μια κυβέρνηση που θα θελήσει να σαρώσει τις τελευταίες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης.

Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη μπορεί να πετύχει αυτό το στόχο αποδυναμώνοντας, με την είσοδό του στη Βουλή, την κοινοβουλευτική δύναμη και τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μια Βουλή χωρίς το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη θα αποτελεί αρνητική εξέλιξη για ολόκληρη την αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες στους δρόμους και την κοινωνία. Αντίθετα, το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελεί, με σεβασμό στην αυτονομία των κινημάτων, τη φωνή των κοινωνικών διεκδικήσεων, μπορεί να στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών, των νέων για δημόσια παιδεία και δημοκρατία στο πανεπιστήμιο, το οικολογικό κίνημα και τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, τους αντιφασιστικούς και αντιρατσιστικούς αγώνες, τις διεκδικήσεις των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ενάντια στο σεξισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Μια φωνή που καταγγέλλει τα ισχυρά συμφέροντα και τους ολιγάρχες με όποιο κόστος και γι’ αυτό ενοχλεί, γιατί αποκαλύπτει τις πολιτικές τους και στηρίζει τους αγώνες που τις εμποδίζουν. Μπορεί να είναι επιπλέον μια φωνή που θα εργάζεται για την ενότητα της αριστεράς, ενώ η εκπροσώπηση ριζοσπαστικών ρευμάτων θα διαμορφώσει δυνατότητες για την απαραίτητη ανασυγκρότηση την επόμενη μέρα., 

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τον κόσμο της αριστεράς, τους αγωνιστές και αγωνίστριες των κινημάτων, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, να στηρίξουν ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στις εκλογές της 25ης Ιούνη.

Μια φωνή που αξίζει να είναι στη Βουλή, για να κουτσουρευτεί η σχεδιαζόμενη από το σύστημα, την ολιγαρχία, τον ιμπεριαλισμό και τα ΜΜΕ, μεγάλη ισχύς του Μητσοτάκη, για να μην εξωθηθεί η φωνή της κοινωνίας, να αγωνιζόμαστε την επόμενη μέρα από καλύτερη θέση για τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου