Κρίσιμη συνάντηση του ΟΠΕΚ την Κυριακή: Η αντιπαράθεση Ριάντ-Μόσχας και η προειδοποίηση στους κερδοσκόπους

Ενέργεια, ΟΠΕΚ, αργό πετρέλαιο, Ναταλία Κοντώση, energypress.gr,

Εκτός από τη Μόσχα, το Ριάντ αποφάσισε να κουνήσει το δάχτυλο και στους κερδοσκόπους, σε όσους δηλαδή σορτάρουν στην αγορά. Σορτάρισμα είναι η επενδυτική κερδοσκοπική πρακτική, κατά την οποία ο επενδυτής ποντάρει σε πτώση των τιμών...

Ναταλία Κοντώση

Μερικά 24ωρα μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Σαουδικής Αραβίας σε όσους σορτάρουν στην αγορά πετρελαίου, αλλά και εν μέσω της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας, συνεδριάζει την Κυριακή στη Βιέννη ο ΟΠΕΚ+.

Μία συνεδρίαση που επεφύλαξε και μια δυσάρεστη έκπληξη σε παγκόσμιους μιντιακούς κολοσσούς, καθώς οι αρμόδιοι συντάκτες τους δεν προσεκλήθησαν ως είθισται.

Η νέα συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ έρχεται στον απόηχο του πρόσφατου αιφνιδιασμού της παγκόσμιας κοινότητας όταν στη συνεδρίαση του Απριλίου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές της παραγωγής πετρελαίου, οι οποίες διαμορφώνονται σε 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως ( το 3,7% της παγκόσμιας παραγωγής).

Η ανακοίνωση τότε οδήγησε στην άνοδο των τιμών κατά περίπου 9 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του μαύρου χρυσού ξεπέρασε τα 87 δολάρια τις ημέρες που ακολούθησαν. Στη συνέχεια όμως οι τιμές του Brent υποχώρησαν με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να βουτούν μέχρι και 70 δολάρια.

Η έντονη μεταβλητότητα που υπάρχει στην αγορά του μαύρου χρυσού, καθιστά επισφαλείς τις όποιες προβλέψεις για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του ΟΠΕΚ.

Αναλυτές πάντως, εκτιμούν ότι το στίγμα θα δώσει η Σαουδική Αραβία, και όσο πλησιάζει η ώρα της συνάντησης τα μηνύματα που έρχονται από τους μεγάλους παραγωγούς είναι διφορούμενα και επιτρέπουν πολλαπλές αναγνώσεις.

Η ένταση Ριάντ- Μόσχας

Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Σαουδική Αραβία και Ρωσία βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την πολιτική παραγωγής.

Το Ριάντ δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Μόσχα δεν τηρεί τις συμφωνίες και δεν έχει προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, όπως έχει δεσμευτεί: αυτό περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου στο επιθυμητό για αυτούς επίπεδο των 80-81 δολ. ανά βαρέλι.

Όπως ανέφεραν πηγές στη The Wall Street Journal σαουδάραβες αξιωματούχοι ζήτησαν από τους Ρώσους ομολόγους τους να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ρωσία επιμένει ότι έχει συμμορφωθεί με τις ποσοστώσεις. Με δεδομένο ότι η Μόσχα έχει σταματήσει να δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία για την παραγωγή της, διεθνείς οργανισμοί και παρατηρητές αναζητούν στοιχεία στα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων.

Και τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ακόμα και αν η Ρωσία τηρεί τη δέσμευσή της, η προσφορά πετρελαίου της στις διεθνείς αγορές αυξάνεται, ειδικά στις βασικές ασιατικές αγορές -Κίνα και Ινδία.

Επιθετική προώθηση

Με φθηνότερο αργό πετρέλαιο, η Ρωσία έχει αυξήσει επιθετικά το μερίδιο αγοράς της στους δύο κορυφαίους εισαγωγείς της Ασίας και είναι τώρα ο νούμερο ένα προμηθευτής τόσο στην Κίνα - όπου ανέτρεψε τη Σαουδική Αραβία από την πρώτη θέση νωρίτερα φέτος - όσο και στην Ινδία, όπου η Ρωσία πουλάει τώρα περισσότερα αργό από το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία μαζί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa.

Η Wall Street Journal επισημαίνει μάλιστα ότι η δυσαρέσκεια της Σαουδικής Αραβίας έχει νόημα, καθώς το Βασίλειο δεν χάνει μόνο μερίδιο αγοράς στη σημαντικότερη περιοχή εισαγωγής πετρελαίου, την Ασία, αλλά οι δικές του περικοπές κατά 500.000 bpd απέτυχαν να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι η Ρωσία δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 500.000 bpd και μπορεί ακόμη και να επιδιώκει να ενισχύσει την παραγωγή για να αντισταθμίσει τα χαμένα της έσοδα.

Η Ρωσία υποστηρίζει επίσης ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να αφήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι τιμές της ενέργειας πλησιάζουν «οικονομικά δικαιολογημένα» επίπεδα .

Για τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο, το πετρέλαιο κάτω των 80 δολαρίων δεν φαίνεται να είναι «οικονομικά δικαιολογημένο».

Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τις τιμές του πετρελαίου στα 80,90 δολάρια το βαρέλι για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό της φέτος, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) νωρίτερα αυτό το μήνα.

Προειδοποιήσεις στους κερδοσκόπους

Εκτός από τη Μόσχα, το Ριάντ αποφάσισε να κουνήσει το δάχτυλο και στους κερδοσκόπους, σε όσους δηλαδή σορτάρουν στην αγορά. Σορτάρισμα είναι η επενδυτική κερδοσκοπική πρακτική, κατά την οποία ο επενδυτής ποντάρει σε πτώση των τιμών.

Λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στράφηκε κατά των κερδοσκόπων απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση : «Οι κερδοσκόποι, όπως σε κάθε αγορά, είναι εκεί για να μείνουν. Δεν χρειάζεται να ανοίξω τα χαρτιά μου, δεν είμαι παίκτης του πόκερ … αλλά θα τους έλεγα απλώς, προσέξτε», είπε μιλώντας σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα, το οποίο επικεντρώθηκε στην ενέργεια.

«Εμείς, ως ΟΠΕΚ+, κατηγορηθήκαμε τον Οκτώβριο, κατηγορηθήκαμε τον Απρίλιο. Ποιος έχει τους σωστούς αριθμούς; Ποιος μέτρησε την κατάσταση με έναν πολύ πιο, θα έλεγα, υπεύθυνο, αλλά προσεκτικό τρόπο;» είπε ο Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν . «Νομίζω ότι τους τελευταίους έξι-επτά μήνες έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ένας υπεύθυνος ρυθμιστικός θεσμός», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η αγορά βιώνει συνεχή αστάθεια και απαιτεί από τον ΟΠΕΚ+ να συνεχίσει να προλαμβάνει τις εξελίξεις.

Οι σορτάκηδες και όσοι στοιχηματίζουν στην πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των μελών του ΟΠΕΚ. Το 2020, ο Μπιν Σαλμάν, προειδοποίησε τους traders να μην στοιχηματίζουν στην αγορά πετρελαίου, λέγοντας ότι θα διαμορφώσει συνθήκες έντονης μεταβλητότητας στην αγορά και υποσχέθηκε σε όσους τζογάρουν με την τιμή του ότι θα ζήσουν «μια στιγμή στην κόλαση».

Καθόλου τυχαίο το καμπανάκι

Το καμπανάκι του Μπιν Σαλμάν ερμηνεύτηκε από πολλά στελέχη της αγοράς ότι μια ακόμα περικοπή της παγκόσμιας παραγωγής βρίσκεται στο τραπέζι της συνάντησης των μελών του ΟΠΕΚ+ .

Η προειδοποίηση δεν ήλθε τυχαία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας Standard Chartered οι βραχυπρόθεσμες (short) κερδοσκοπικές θέσεις στο αργό πετρέλαιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα ήταν τόσο πτωτικές όσο και στην αρχή της πανδημίας το 2020 – όταν η ζήτηση πετρελαίου και οι τιμές κατέρρευσαν.

Πιο πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν την καθαρή long θέση τους (η θέση όπου ο επενδυτής διακρατά το περιουσικακό στοιχείο αναμένοντας περαιτέρω αύξηση της τιμής του) στο Brent κατά περισσότερα από 30.000 συμβόλαια, τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν δύο μήνες, εξηγεί στο Reuters ο Ole Hansen της Saxo Bank. Για το WTI, μια κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση οδήγησε σε μείωση της καθαρής θέσης αγοράς κατά 17.000 συμβόλαια σε 143.000, πρόσθεσε.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Η HSBC εκτιμά ότι ΟΠΕΚ θα αφήσει αμετάβλητη την παραγωγή του, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο όμιλος μπορεί να μειώσει την παραγωγή αργότερα εάν το αναμενόμενο έλλειμμα της αγοράς το δεύτερο εξάμηνο δεν επιβεβαιωθεί και οι τιμές παραμείνουν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

«Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα σειρά περικοπών, εκτός από την ισχυρότερη ζήτηση πετρελαίου που περιμένουμε από την Κίνα και τη Δύση από το καλοκαίρι και μετά, θα επιφέρει έλλειμμα στην αγορά το 2ο εξάμηνο του 23», ανέφερε η τράπεζα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένει κάποια αλλαγή στην πολιτική του ΟΠΕΚ+ αυτή την εβδομάδα, αλλά προέβλεψε ότι ο όμιλος θα μπορούσε να «χρησιμοποιήσει κάποια εν μέρει αντισταθμιστική πιο επιθετική ρητορική».

Οι δημοσιογράφοι εκτός

Αίσθηση προκαλεί επίσης, δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο, ο ΟΠΕΚ απαγόρευσε σε πολλούς ομίλους μέσων ενημέρωσης να συμμετάσχουν στην κρίσιμη σύνοδο παραγωγής στη Βιέννη αυτό το Σαββατοκύριακο. Αξιωματούχοι είπαν ότι η κίνηση οφείλεται στο ότι η Σαουδική Αραβία αγωνίζεται να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με αναφορές ανθρώπων που γνωρίζουν το θέμα, δημοσιογράφοι από το Reuters, το Bloomberg News και τον Dow Jones, εκδότη της Wall Street Journal, δεν έχουν λάβει προσκλήσεις στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

Η απαγόρευση των μέσων ενημέρωσης είναι ασυνήθιστη για τον ΟΠΕΚ, επειδή οι τίτλοι από τις συνεδριάσεις του έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου και τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία παλεύει με τον πληθωρισμό.

Δεν αναφέρθηκε λόγος για τον αποκλεισμό των ΜΜΕ. Ο ΟΠΕΚ, το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και οι ενδιαφερόμενοι ειδησεογραφικοί όμιλοι είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν είτε δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν την απόφαση είπαν ότι υποκινήθηκε από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν - ετεροθαλής αδερφός του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν - ο οποίος δεχόταν αυξανόμενες πιέσεις να αυξήσει την τιμή του αργού πετρελαίου, της οικονομικής πηγής ζωής του βασιλείου.

«Τα ειδησεογραφικά μέσα όπως το Reuters, το Bloomberg και ο Dow Jones ανταγωνίζονται τους Financial Times και άλλα έντυπα και συχνά προσπαθούν να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της συνάντησης πριν ολοκληρωθεί πλήρως, προκαλώντας διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου με βάση το αποτέλεσμα. Οι FT έχουν λάβει πρόσκληση, όπως και ορισμένες ειδικές δημοσιεύσεις» γράφουν οι FT.

Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί που έχουν αποκλειστεί από την εκδήλωση αναμένεται να στείλουν δημοσιογράφους στη Βιέννη, ακόμη και αν δεν έχουν πρόσβαση στη γραμματεία του ΟΠΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου