Αναλένα Μπέρμποκ: «Όχι στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εν μέσω πολέμου»

ΝΑΤΟ, Ουκρανία, Αναλένα Μπέρμποκ,
Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από το Όσλο σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όσο μαίνεται ο πόλεμος...

Tην αμέριστη στήριξή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στον αγώνα που δίνει η Ουκρανία και ο πρόεδρος της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενάμιση χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή, επανέλαβαν από το Όσλο οι υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συγκλίνουν στο ότι η Ουκρανία πρέπει να συμπεριληφθεί στην αμυντική συμμαχία, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ πρέπει να διασφαλιστεί ότι μετά το τέλος αυτού του πολέμου θα μπει τέλος στη ρωσική επιθετικότητα.

Αίσθηση όμως προκαλεί η προσέγγιση της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία δήλωσε από το Όσλο ότι ναι μεν προφανώς «ισχύει η πολιτική των ανοιχτών θυρών» στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα όμως, όπως είπε, «βρισκόμαστε εν μέσω του πολέμου και άρα δεν μπορώ να μιλήσω για μια ένταξη νέου μέλους (της Ουκρανία) στο ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων στις κεκλεισμένων θυρών διαβουλεύσεις στο Όσλο, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Γερμανία διεμήνυσαν ότι δεν προτίθενται να προβούν προς το παρόν σε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, επί τη βάσει μιας «αόριστης δήλωσης» του 2008, όταν τότε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ είχαν ταχθεί υπέρ μιας μελλοντικής ένταξης στο ΝΑΤΟ , της Ουκρανίας και της Γεωργίας χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου