Ορκίστηκε πρωθυπουργός o Κυρ. Μητσοτάκης - Στις 5 μ.μ. η σύνθεση της κυβέρνησης

Ορκωμοσία πρωθυπουργού, σύνθεση της νέας κυβέρνησης, efsyn,

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερωνύμου.

Σήμερα ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερωνύμου - Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

"Είναι ξεχωριστή τιμή να παραλαμβάνω αυτή την εντολή για να σχηματίσω κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως νιώθει "βαριά την ευθύνη στους ώμους του", υπενθύμισε ότι εξαρχής είχε θέσει ως στόχο την σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και δεσμεύθηκε εκ νέου για τη δρομολογηση μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

"Έχουμε ισχυρή εντολή και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κυβέρνησή μας θα είναι κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και έμπρακτου αποτελσμάτος", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Διεμήνυσε δε, με νόημα, πως η δημοκρατία μας είναι ώριμη να χειριστεί πρόσκαιρες αναταράξεις και χαρακτήρισε την οκτακομματική Βουλή "επιθανάτιο ρόγχο" της απλής αναλογικής.

Η κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε από την πλευρά της, πως "η δημοκρατία μας απεδείχθη ανθεκτική" και ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη "καλή δουλειά".

Η ορκωμοσία

Πριν από λίγο πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις 5 μ.μ. θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Η σύνθεση της νέας 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, στις 5 μ.μ. ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση, Μάκης Βορίδης, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος στον πυρήνα του Μαξίμου -  Τι σηματοδοτούν οι επιλογές Μητσοτάκη - Άρχισαν τα τηλέφωνα, ποια είναι τα τελευταία ονόματα που ακούγονται.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα επικρατέστερα ονόματα για χαρτοφυλάκια είναι:
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Γιώργος Γεραπετρίτης - Aναπληρώτρια υπουργός η πρέσβης την Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Κωστής Χατζηδάκης - Αναπληρωτής ο Νίκος Παπαθανάσης και υφυπουργός ο Θάνος Πετραλιάς
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ: Νίκος Δένδιας - Υφυπουργός ή αναπληρωτής ο Νίκος Χαρδαλιάς
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Νίκη Κεραμέως, - Αναπληρωτής ο Θεόδωρος Λιβάνιος
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - Αναπληρώτρια υπουργός η Ειρήνη Αγαπηδάκη
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Κυριάκος Πιερρακάκης - Υφυπουργός η Δόμνα Μιχαηλίδου, αναπληρωτής υπουργός με χαρτοφυλάκιο Αθλητισμού ο Γιάννης Οικονόμου
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Άδωνις Γεωργιάδης - Υφυπουργοί οι Βασίλης Σπανάκης και Πάνος Τσακλόγλου
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ-ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: Χρήστος Σταϊκούρας - Υφυπουργός η Χριστίνα Αλεξοπούλου
  • ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: Δημήτρης Παπαστεργίου - Υφυπουργός ο Κωνσταντίνο Κυρανάκη
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Νότης Μηταράκης
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Θόδωρος Σκυλακάκης - Υφυπουργός η Αλεξάνδρα Σδούκου
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Όλγα Κεφαλογιάννη - Υφυπουργός η Έλενα Ράπτη
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ: Σοφία Ζαχαράκη - Υφυπουργός η Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Λίνα Μενδώνη - Υφυπουργός ο Χρίστος Δήμας
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Λευτέρης Αυγενάκης
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Γιώργος Φλωρίδης
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: Κώστας Σκρέκας
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: Βασίλης Κικίλιας
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ: Δημήτρης Καιρίδης
Σημειώνεται ότι, με βάση τα όσα κυκλοφορούν, κυβερνητικός εκπρόσωπος θα αναλάβει ο γραμματέας της Ν.Δ., Παύλος Μαρινάκης, ενώ υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παραμένει ο Γιάννης Μπρατάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου