ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Το κοινοβούλιο απέριψε πρόταση φιλορωσικού κόμματος για δημοψήφισμα αναβολής ένταξης Ε.Ε.

Ένταξη σε Ευρωζώνη, δημοψήφισμα, φιλοευρωπαϊκά κόμματα, φιλορωσικό κόμμα,

Η Βουλγαρία συμφώνησε να γίνει μέλος της Ευρωζώνης με την είσοδό της στην ΕΕ το 2007. Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει η ένταξη να γίνει την 1η Ιανουαρίου 2025. Η Βουλγαρία βρίσκεται επί του παρόντος στην αίθουσα αναμονής της Ευρωζώνης

Το φιλοευρωπαϊκό πλειοψηφικό βουλγαρικό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του φιλορωσικού ριζοσπαστικού κόμματος Vazrazhdane για δημοψήφισμα για 20ετή αναβολή της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη την Παρασκευή, αλλά το θέμα θα παραπεμφθεί τώρα στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η πρωτοβουλία του κόμματος Vazrazhdane – η οποία ρώτησε εάν ο κόσμος συμφωνούσε ότι το βουλγαρικό λεβ θα πρέπει να είναι το μόνο επίσημο νόμισμα στη Βουλγαρία μέχρι το 2043 – υποστηρίχθηκε από 470.000 Βούλγαρους που υπέγραψαν την πρόταση για δημοψήφισμα, αλλά η ψηφοφορία δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς την έγκριση του κοινοβούλιο.

«Θα προσπαθήσετε να σαρώσετε ένα δημοψήφισμα χωρίς καμία νομική αιτιολόγηση. Μην καταπατάτε την πιο δημοκρατική αρχή, ιδιαίτερα αποκαλώντας τον εαυτό σας δημοκράτη», είπε στους συναδέλφους του στο Κοινοβούλιο ο Deyan Nikolov, βουλευτής Vazrazhdane, πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα.

Ο νόμος λέει ότι πρέπει να συγκεντρωθούν 200.000 υπογραφές για να υποβληθεί στη Βουλή πρόταση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Εάν οι υπογραφές είναι πάνω από 400.000, η ​​Εθνοσυνέλευση πρέπει να αποφασίσει να την πραγματοποιήσει.

Ωστόσο, 98 βουλευτές από τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό PP-DB και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας DPS το καταψήφισαν, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν αντισυνταγματικό. Η πρωτοβουλία του Vazrazhdane έλαβε υποστήριξη από 68 βουλευτές από το Vazrazhdane, το σοσιαλιστικό κόμμα BSP και το λαϊκιστικό ITN. Συνολικά 45 βουλευτές απείχαν, οι περισσότεροι από το κόμμα GERB του επί μακρόν πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Μέχρι πρόσφατα, ο ηγέτης του GERB, Μπορίσοφ, δίσταζε για το πώς έπρεπε να ψηφίσει το κόμμα του επειδή δεν ήθελε να χαλάσει τις σχέσεις του με τον αρχηγό του Βαζραζντάν Κωσταντίν Κοσταντίνοφ, ανέφερε ο συνεργάτης της Βουλγαρίας EURACTIV dnevnik.bg . Ως εκ τούτου, επιλέχθηκε η ψήφος «αποχής» για να μην κλείσει η πόρτα σε μια πιθανή μελλοντική φόρμουλα κοινής διακυβέρνησης και λόγω του υψηλού πολιτικού κόστους που θα μπορούσε να συνεπάγεται αυτή η απόφαση.

Ο Βαζραζντάν κάλεσε τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με το παραδεκτό του ζητήματος. Ενώ δεν είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος να στείλει το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το φιλορωσικό κόμμα, μαζί με το κόμμα ITN, έχει τις απαραίτητες υπογραφές για να το κάνει.

Ο βουλευτής του PP-DB Vasil Pandov είπε ότι ο Vazrazhdane είχε σκόπιμα παραπλανήσει τους ανθρώπους με την εκστρατεία «προστασίας του βουλγαρικού λεβ» που διεξήγαγαν κατά τη συλλογή υπογραφών.

«Η φωνή του λαού πρέπει να ακουστεί, αλλά η φωνή του νόμου είναι πιο δυνατή. Αυτό σημαίνει δημοκρατία και κράτος δικαίου», πρόσθεσε η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν PP-DB Nadezhda Yordanova.

«Με αυτό το δημοψήφισμα, κάνετε περισσότερη πολιτική, χρησιμοποιώντας τους φόβους των Βουλγάρων λέγοντας ότι οι τιμές θα αυξηθούν εάν υιοθετήσουμε το ευρώ. Δεν σας κάνει τιμή να κερδίσετε 3-4-5 χιλιάδες ψήφους επιπλέον. Δεν σέβομαι την πολιτική σας στάση πίσω από αυτό το δημοψήφισμα», είπε στους βουλευτές Vazrazhdane ο Branimir Balachev από το GERB.

«Επειδή αφήσαμε ένα κενό, γέμισε φόβο. Όντας σε ένα νομισματικό συμβούλιο, λειτουργούμε με τις ίδιες συνθήκες που θα λειτουργήσουμε εδώ και 30 χρόνια στην Ευρωζώνη. Η εισαγωγή του ευρώ θα φέρει μόνο οφέλη γιατί τα αρνητικά έχουν ήδη καταναλωθεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του DPS Γιόρνταν Τσόνεφ.

Η Βουλγαρία συμφώνησε να γίνει μέλος της Ευρωζώνης με την είσοδό της στην ΕΕ το 2007. Η κυβέρνηση σκοπεύει να συμβεί αυτό από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η Βουλγαρία βρίσκεται επί του παρόντος στην αίθουσα αναμονής της Ευρωζώνης (μηχανισμός ERM II) και θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ανά πάσα στιγμή.
EURACTIV.bg

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου