Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ οι συνεταίροι του Μαξίμου, Intellexa και Cytrox - Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για επίσπευση των ερευνών στην Ελλάδα

ΗΠΑ, Εθνική Ασφάλεια, Intellexa, Cytrox, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,

Κατά την επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης τα λογισμικά των Intellexa και Cytrox χρησιμοποιήθηκαν για τον εκφοβισμό πολιτικών αντιπάλων, τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και την παρακολούθηση και τη στόχευση ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλεί να εγκαταλειφθεί στην Ελλάδα η πρακτική της συγκάλυψης

H κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέταξε τις εταιρείες Intellexa και Cytrox, τις πρωταγωνίστριες στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, στη «μαύρη λίστα» των επιχειρήσεων που αναπτύσσουν δραστηριότητες αντίθετες προς τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συγκεκριμένα, η ελληνική Intellexa, η ιρλανδική Intellexa Limited, η Cytrox με έδρα τη Βόρειο Μακεδονία και η Cytrox Holdings με έδρα την Ουγγαρία, οι οποίες παράγουν και εμπορεύονται το λογισμικό υποκλοπών Predator με το οποίο επιμολυνθήκαν δεκάδες στόχοι στην Ελλάδα, εντάχθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ στη «μαύρη λίστα» των εταιρειών που εμπλέκονται στην εμπορία λογισμικών παρακολούθησης και τα οποία χρησιμοποιούνται παρανόμως, απειλώντας το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως.

Κατά την επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης τα λογισμικά των Intellexa και Cytrox χρησιμοποιήθηκαν για τον εκφοβισμό πολιτικών αντιπάλων, τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και την παρακολούθηση και τη στόχευση ακτιβιστών και δημοσιογράφων.

Στον απόηχο της εξέλιξης, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καλεί την Ελληνική Δικαιοσύνη να επιταχύνει τις έρευνες για την προσωποποίηση των ποινικών ευθυνών στην υπόθεση των υποκλοπών και ζητάει από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να ενημερώσει για τα ευρήματά της όσους παρακολουθήθηκαν μέσω του Predator και αρμοδίως την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προσέφερε την τελευταία τριετία σε αυτές τις εταιρείες και στους εν Ελλάδι συνεργάτες τους»

Την ίδια στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση θέτει τέρμα στην δραστηριότητα των Intellexa και Cytrox, μέσα από τις κυρώσεις της, η ελληνική κυβέρνηση κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης του υπουργείου Εξωτερικών για το πως δόθηκαν οι άδειες εξαγωγών του Predator στην Intellexa και στη σχετιζόμενη με αυτή εταιρεία Krikel.

Παράλληλα, παρά τις αποκαλύψεις πως στελέχη της Intellexa διόρθωναν κείμενα διακρατικών μνημονίων συνεργασίας της ΕΥΠ με τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας επί θεμάτων κυβερνοασφάλειας, το Μέγαρο Μαξίμου στο οποίο υπάγεται η ΕΥΠ και το οποίο φέρεται να είναι αποδέκτης αυτής της αλληλογραφίας, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί ή κινήσει τις διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου κατά των στελεχών που χειρίζονταν τα σχετικά θέματα.

Αυτό, διότι σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ που ενταφίασε τις προσπάθειες διάχυσης των παράνομων λογισμικών παρακολούθησης των Intellexa και Cytrox, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προσέφερε την τελευταία τριετία σε αυτές τις εταιρείες και στους εν Ελλάδι συνεργάτες τους, καθολική προστασία και πρόσφορο έδαφος προκειμένου να παράγουν, αλλά και να εξάγουν τα λογισμικά υποκλοπών από ελληνικό έδαφος. Με τον τρόπο αυτό διέσυραν την Ελλάδα στην Ευρώπη και διεθνώς.

Στον απόηχο αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας των ΗΠΑ καλούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να επιταχύνει τις έρευνες για την προσωποποίηση των ποινικών ευθυνών στην υπόθεση των υποκλοπών και ζητάμε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να ενημερώσει για τα ευρήματά της όσους παρακολουθήθηκαν μέσω του Predator και αρμοδίως την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών και αναμένει πως τα αρμόδια στελέχη της Κυβέρνησης θα εγκαταλείψουν την πρακτική της συγκάλυψης και θα εισφέρουν στη Βουλή όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου