Ρωσο-Oυκρανικός πόλεμος: Επίθεση στη γέφυρα Κριμαίας

Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος, γέφυρα Κριμαίας,

Για επίθεση στη γέφυρα κατηγόρησε την Ουκρανία η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα - Για «προβοκάτσια της Ρωσίας» κάνει λόγο το Κίεβο...

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για τη διάπραξη επίθεσης στην γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία με ανάμιξη της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

«Η επίθεση στην γέφυρα της Κριμαίας διεξήχθη από το καθεστώς του Κιέβου. Το καθεστώς αυτό είναι τρομοκρατικό και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας διεθνούς οργάνωσης οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οι αποφάσεις λαμβάνονται από Ουκρανούς αξιωματούχους και τον στρατό με την άμεση συμμετοχή αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών και πολιτικών. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ηγούνται μιας τρομοκρατικής κρατικής δομής» υποστήριξε η Ζαχάροβα.

Στην κατασκευασμένη από τη Ρωσία γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο με τη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα δύο άνθρωποι, ζευγάρι, ενώ η κόρη τους τραυματίστηκε. Η οικογένεια ταξίδευε με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο πάνω στη γέφυρα της Κριμαίας, ανακοίνωσε μέσω Telegram ο Βιατσέσλαβ Γκλάντκοφ, κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπιέλγκοροντ (νότια).

«Το κορίτσι έχει τραυματιστεί» αρκετά σοβαρά, σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Γκλάντκοφ, όμως «το σκληρότερο είναι πως οι γονείς του σκοτώθηκαν, κι ο μπαμπάς κι η μαμά».

Εξήγησε πως το αυτοκίνητο είχε πινακίδες της περιφέρειάς του και ότι προσπαθεί να επικοινωνήσει επειγόντως με συγγενείς της οικογένειας. «Θέλω να εκφράσω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια όλων μας, αν και αντιλαμβάνομαι πως δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να κατευνάσουν την οδύνη της απώλειας» πρόσθεσε.

Οι θάνατοι των δυο γονιών και ο τραυματισμός του παιδιού επιβεβαιώθηκαν από το υπουργείο Υγείας της ρωσικής περιφέρειας Κρασνοντάρ (νότια). Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο αντιπροσώπους της δομής υγείας, το κορίτσι εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου στη ρωσική πόλη Τεμριούκ.

Η επιτροπή έρευνας για υποθέσεις τρομοκρατίας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας επιτέθηκαν στη γέφυρα της Κριμαίας χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ. Όπως αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της επιτροπής, πιστεύεται πως για την επίθεση αυτή ευθύνονται οι ουκρανικές «ειδικές υπηρεσίες» και διενεργείται έρευνα ποινικής φύσης για την υπόθεση.

Νωρίς το πρωί, η κίνηση στη γέφυρα της Κριμαίας διακόπηκε εξαιτίας κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», όπως ενημέρωσε μέσω Telegram ο εγκατεστημένος από τις ρωσικές αρχές κυβερνήτης της Σεργκέι Αξιόνοφ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Δεν έδωσε καμιά περαιτέρω διευκρίνιση για την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

Κατά πληροφορίες των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης Kyiv Independent και RBC-Ukraine, έγιναν τουλάχιστον δύο «εκρήξεις» οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι στη γέφυρα. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA από την πλευρά του μεταδίδει πως τραυματίστηκε ένα παιδί, επικαλούμενο τις αρχές. Δεν διευκρινίζει ποια είναι η κατάστασή του.

Ο φιλορώσος κυβερνήτης κάλεσε τους κατοίκους να αποφύγουν τη γέφυρα της Κριμαίας. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αξιόνοφ ανέφερε αργότερα πως τα δρομολόγια των τρένων αναμένεται να ξαναρχίσουν περί τις 09:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας]. Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πρόκειται να δημοσιοποιήσουν περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης».

Για «προβοκάτσια της Ρωσίας» κάνει λόγο η Ουκρανία

Το συμβάν που καταγράφτηκε σήμερα το πρωί στη γέφυρα της Κριμαίας θα μπορούσε να είναι προβοκατόρικη ενέργεια από πλευράς Μόσχας, υποστήριξε η Νατάλια Χουμένιουκ, εκπρόσωπος της διοίκησης νότιας περιφέρειας των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Τέτοιες προβοκάτσιες, που οι αρχές κατοχής της Κριμαίας ανακοινώνουν αμέσως, πολύ μεγαλόφωνα, είναι συνηθισμένος τρόπος των αρχών κατοχής της Κριμαίας και της επιτιθέμενης χώρας για να επιλύονται προβλήματα», δήλωσε η Χουμένιουκ στο ουκρανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rada.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου