ΣΥΡΙΖΑ: Ρεύματα, στηρίξεις και συμμαχίες των τεσσάρων "μνηστήρων"

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Προεδρικές εκλογές, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας,

Μολονότι το ψηφιδωτό των διεκδικητών της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έχει τυπικά ολοκληρωθεί, εντούτοις η ανθρωπογεωγραφία των δηλώσεων στήριξης προς τους τέσσερις διεκδικητές του προεδρικού θώκου αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο σε επίπεδο συμβολισμών, όσο και σε επίπεδο ομαδοποιήσεων...


Απελευθερωτικά λειτούργησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς βουλευτές και στελέχη παίρνουν σιγά σιγά θέση πλάι στον/στην υποψήφιο/α της αρεσκείας τους, δημιουργώντας τα πρώτα ρεύματα, αλλά και εντυπώσεις ενόψει των δύο γύρων για την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος.

Μολονότι το ψηφιδωτό των διεκδικητών της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έχει τυπικά ολοκληρωθεί, καθώς δεν αποκλείονται και νέες είσοδοι μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου (καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος βάσει του Καταστατικού), εντούτοις η ανθρωπογεωγραφία των δηλώσεων στήριξης προς τους τέσσερις διεκδικητές του προεδρικού θώκου αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο σε επίπεδο συμβολισμών, όσο και σε επίπεδο ομαδοποιήσεων, ιδίως μετά τον κατακερματισμό των δυνάμεων της «προεδρικής» πλειοψηφίας.

- Έφη Αχτσιόγλου: Προβάδισμα ως προς τον αριθμό επώνυμων στελεχών που έχουν προστεθεί στο πλευρό της φέρεται να διατηρεί η Έφη Αχτσιόγλου, καθώς νέος κύκλος δηλώσεων υποστήριξης προς το πρόσωπό της καταγράφηκε χθες από τους Γιάννη Μαντζουράνη, Γιάννη Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη, Δημήτρη Παπαδημούλη και Έλενα Ακρίτα. Η κ. Αχτσιόγλου έχει μέχρι στιγμής αποσπάσει οριζόντια τη δημόσια υποστήριξη μελών από τις περισσότερες τάσεις, καθώς υπέρ της υποψηφιότητάς της έχουν εκφραστεί ο Νίκος Βούτσης και η Θεανώ Φωτίου από την «Ομπρέλα», οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης από την κίνηση «6 συν 6», οι βουλευτές Γιώργος Καραμέρος και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Νίκος Μπίστης από την τάση «Γέφυρα», ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από την πρώην ΔΗΜΑΡ, η πρώην Υπουργός, Λούκα Κατσέλη, ο πρώην Υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, η πρώην Υφυπουργός, Κατερίνα Παπανάτσιου, η πρώην Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, η Λούκα Κατσέλη και η υποψήφια βουλευτής, Διάνα Βουτυράκου.

Κοντά στην πρώην Υπουργό Εργασίας φέρονται ακόμη οι: Γιάννης Δραγασάκης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Προς την πλευρά Αχτσιόγλου φαίνεται να κλείνει και ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της διακυβέρνησης Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος δεν είχε αρνθεί το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην προεδρική κούρσα, πλάι σε κάποιον από τους υποψηφίους.

- Ευκλείδης Τσακαλώτος: Τις μεγαλύτερες δυνάμεις της «Ομπρέλας», αλλά και ονόματα εκπλήξεις συγκεντρώνει και η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αρχής γενομένης από τους Χάρη Μαμουλάκη, Ανδρέα Ξανθό, Ειρήνη Αγαθοπούλου και Βιόλα Κώστη, που μετείχαν στο πάνελ της παρουσίασης της υποψηφιότητάς του. Επιπλέον, υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην Υπουργού Οικονομικών φέρονται να τάσσονται οι πρώην Υπουργοί: Γιώργος Σταθάκης, Βαγγέλης Αποστόλου, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Κωνσταντίνος Στρατής, αλλά και πρώην Βουλευτές όπως οι Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Αννέτα Καββαδία. Ακόμη, πρώην και νυν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Πάνος Λάμπρου, Κατερίνα Κνήτου και Χάρις Ματσούκα, αλλά και η Ελένη Πορτάλιου και ο Στρατής Μπουρνάζος. Ακόμη υπέρ του κ. Τσακαλώτου έχουν ταχθεί συνδικαλιστικά και κομματικά στελέχη όπως οι: Κώστας Αθανασίου, Νίκος Κούτσης, Μανώλης Σαρρής, Πέτρος Καλκανδής, Νίκος Τσιγώνιας.

- Νίκος Παππάς: Στο μεγαλύτερο τμήμα της μαζικότερης «προεδρικής» τάσης, της «Κίνησης Μελών» εντοπίζονται οι περισσότερες δυνάμεις του υποψήφιου για την Προεδρία του κόμματος, Νίκου Παππά. Τον τελευταίο φαίνεται να στηρίζουν πρώην Υπουργοί και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως οι: Γιώργος Τσίπρας, Ρένα Δούρου, Τρύφων Αλεξιάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης, Ραλλία Χρηστίδου, Θάνος Μωραϊτης και Γιάννης Μουζάλας, όπως και ο Παύλος Πολάκης. Κοντά στον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται και στελέχη του κόμματος, όπως ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος και η Μάγκυ Δούση. Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει κατά την προεκλογική περίοδο υπέρ του Νίκου Παππά και ο πρώην Βουλευτής Ημαθίας, Άγγελος Τόλκας, ο οποίος έχει αναλάβει υπεύθυνος της καμπάνιας του πρώην Υπουργού.

- Στέφανος Τζουμάκας: Στην περίπτωση του Στέφανου Τζουμάκα, μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί στελέχη υπέρ της υποψηφιότητάς του, αλλά εκτιμάται ότι ο ίδιος διαθέτει ισχυρή διείσδυση σε μεσαία στελέχη «πασοκικών» καταβολών, που έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση της ΡΕΝΕ

Ζητούμενο το επόμενο διάστημα για τις εσωκομματικές ισορροπίες είναι προς τα που θα κλείνει και η εσωκομματική τάση ΡΕΝΕ (Πάνος Ρήγας, Αντώνης Κοτσακάς, Νίκος Σκορίνης, Χάρης Τσιόκας κα), με δεδομένο ότι στην τάση αυτή ανήκουν τόσο ο Διονύσης Τεμπονέρας, όσο και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Ο μεν πρώτος ζήτησε παράταση του χρονοδιαγράμματος μέχρι τον Νοέμβριο ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στον εκλογικό στίβο για την Προεδρία, ενώ ερωτηθείς χθες στον ΣΚΑΪ για το ενδεχόμενο μιας πιθανής υποψηφιότητάς του ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε πως «δεν το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή να είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορώ να συνεισφέρω και από τη θέση που είμαι να μην πάνε χαμένες αυτές οι 45 μέρες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πυκνό κοινοβουλευτικό έργο που δεν μπορώ να το σκεφτώ».

Modus operandi

Με τις πρώτες ομαδοποιήσεις να αποτελούν, ωστόσο, γεγονός, αυτό που αναμένεται τις επόμενες ώρες είναι να οριστεί ένας εκπρόσωπος από κάθε υποψήφιο, ώστε και οι τέσσερις μαζί να αναπτύξουν έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας, προκειμένου η εσωκομματική διαδικασία να οδεύσει προς τις κάλπες συντονισμένα και χωρίς προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Νίκο Παππά, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, πιθανότατα αύριο Τετάρτη, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, αλλά αναβλήθηκε λόγω των πυρκαγιών.
πηγή: protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου