Ευκλείδης Τσακαλώτος στο OPEN TV: «Θέλω ένα κόμμα πιο ριζοσπαστικό αλλά και πιο ρεαλιστικό» (vid)

Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, OPEN TV, Δημήτρης Καμπουράκης, Παναγιώτης Στάθης,
 

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδος" του OPEN TV και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη για την επόμενη ημέρα στην παράταξη που ανήκει, για τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην χώρα μας και για τις ελλείψεις σε ΕΚΑΒ και πυροσβέστες...

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει την εικόνα της αξιοπιστίας», τόνισε σε συνέντευξή του στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναφέρθηκε και σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως είναι οι φωτιές, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα το κράτος. Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για την ταυτότητα του κόμματος.

«Θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει τα επόμενα δύο – τρία χρόνια να έχει την εικόνα της αξιοπιστίας», επισήμανε σε άλλο σημείο. Καταλυτικά, αναφερόμενος πως θέλει ο ίδιος να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως: «Εγώ θέλω ένα κόμμα που είναι και πιο ριζοσπαστικό αλλά και πιο ρεαλιστικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί διαφορετικά το κράτος της πυρκαγιές

Αρχικά, για την προλογική εκστρατεία στον ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται σε μια δύσκολη περίοδο με τις φωτιές στη χώρα, ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Είναι δύσκολο αλλά νομίζω πως όλοι οι υποψήφιοι και το κόμμα έχει επιδείξει μια σοβαρότητα, θετικά αντανακλαστικά, γίνεται μια συζήτηση και με έχει εκπλήξει ότι και τα μέλη του κόμματος και φίλοι θέλουν να υπάρχει μια κουβέντα, να μιλήσουν για τις αξίες μας, την ταυτότητά μας, να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, να συζητήσουμε. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον κόσμο τι λέμε όπως σε θέματα για την Υγεία».

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές και πώς θα μπορούσε να τις διαχειριστεί διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει «υπάρχουν κάποιες θεματικές όπως η υγεία και οι εργασιακές σχέσεις που ο κ. Μητσοτάκης πάντα θα μας έχει μπροστά μας. Πότε η δεξιά δεν θα στηρίξει τον κόσμο της εργασίας, όπως το καταλαβαίνουμε εμείς. Στις πυρκαγιές εγώ θα ήθελα περισσότερη συνέχεια στο κράτος. Για παράδειγμα, δεν ήταν σωστό πως έκοψε η ΝΔ δύο καλές μας παρεμβάσεις. Το ένα ήταν που είχαμε ανακοινώσει τους δασικούς χάρτες. Να μας εξηγήσουν γιατί το σταματήσανε αυτό. Ήταν έτοιμοι οι δασικοί χάρτες, είναι κομμάτι της λύσης. Και το δεύτερο είναι πως όταν εμείς είχαμε 28 αποκεντρωμένους φορείς διαχείρισης και η ΝΔ τα παίρνει αυτά και τα βάζει στο επιτελικό κράτος, στο υπουργείο, νομίζω αυτό είναι λάθος και θα έπρεπε να το συζητήσουμε. Είχα κάνει και μια πρόταση, πως κάθε άνοιξη για την συνέχεια του κράτους η εκάστοτε κυβέρνηση θα έπρεπε να καταθέσει το επιχειρησιακό σχέδιο στη Βουλή για το καλοκαίρι, για τις φωτιές. Να το συζητήσει η Βουλή εκ των προτέρων και μετά να γίνει μια συζήτηση το φθινόπωρο τι πήγε καλά, τι δεν πήγε, τι καινούρια πράγματα έχουμε μάθει για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις».

«Το επιτελικό κράτος έχει αρκετά μειονεκτήματα»

Για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση πως το μέλημά της είναι οι εκκενώσεις «η κριτική είναι πως δεν φτάνει αυτό. Και για τα ζώα ανησυχώ είναι μεγάλο θέμα. Αλλά αυτό δεν φτάνει για αυτό χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο. Το επιτελικό κράτος είχε αρκετά μειονεκτήματα. Ένα είναι ότι δεν άκουγε, μια υπεροψία πως τα ξέρει όλα. Αυτό είναι κακό για τις πυρκαγιές, δεν υπάρχει η αποκέντρωση σε περιοχές Natura για παράδειγμα. Υπάρχει όμως και σε άλλους τομείς. Ήταν μεγάλο πλήγμα για την οικονομία πως στα κονδύλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έγινε μια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς».

«Δεν είμαστε αντίπαλοι στον ΣΥΡΙΖΑ - Πρέπει να επανέλθει σταδιακά η στρατηγική της απλής αναλογικής»

Για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και ερωτώμενος εάν διακρίνει σοβαρές διαφορές με τους άλλους υποψηφίους για την προεδρία, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «δεν είμαστε αντίπαλοι. Στο ίδιο κόμμα είμαστε και στο ίδιο κόμμα θα είμαστε και μετά».

Για την στρατηγική της απλής αναλογικής και εάν αυτή θα επανέλθει απάντησε πως «σταδιακά πρέπει να επανέλθει. Τώρα που το σκέφτομαι θα έπρεπε να πω, που δεν το είπα τότε, στη Θεσσαλονίκη όταν ανακοίνωσε τα 6 σημεία ο Αλέξης θα έρεπε να δώσουμε ένα μήνα χρόνο στα άλλα κόμματα. Αυτές είναι οι προτάσεις μας. Ελάτε εσείς να συζητήσετε εάν θέλετε. Εάν δεν υπήρχε ανταπόκριση να λέγαμε τώρα θα πάμε για αυτοδυναμία».

«Δεν είναι σωστό το μοντέλο ένα κόμμα ξέρει τα πάντα και θα κυβερνήσει με 40-41%. Το μοντέλο αυτό απέτυχε γιατί δεν είχαμε την ανταπόκριση και έπρεπε να έχουμε διαφορετική στρατηγική όταν φάνηκε αυτό. Βραχυπρόθεσμα το σχέδιο κάηκε και από δικά μας λάθη αλλά και από άλλα προοδευτικά αριστερά κόμματα που φάνηκε ότι ενδιαφέρονται πιο πολύ για το δικό τους χωράφι παρά να δώσουν μια προοδευτική διέξοδο για τα εργασιακά, το σύστημα υγείας και τη Δημοκρατία».

«Πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για την ταυτότητα του κόμματος»

Για την κατεύθυνση του κόμματος είπε πως «είναι μια σοβαρή συζήτηση που πρέπει να κάνουμε για την ταυτότητα του κόμματος. Γιατί αλλιώς έχουμε τον κίνδυνο του λαϊκισμού. ‘Ένα κόμμα που να λέει ναι σε όλα. Ένα αριστερό κόμμα στην κυβέρνηση δεν μπορεί να υποσχεθεί τα πάντα σε όλους ούτε να παίρνει όλα τα αιτήματα και αυτή να είναι η πολιτική του. Όταν κυβερνάς θα πρέπει να έχεις προτεραιότητες. Στα μεγάλα ζητήματα η Αριστερά έχει πολλά πράγματα να πει και έχει δικαιωθεί. Ποιος δικαιώθηκε τα τελευταία 30 χρόνια; Αυτός που λέγανε πως η μείωση των φόρων στους πλουσίους θα φέρει μια καινούρια περίοδο μεγάλων επενδύσεων και ανάπτυξης ή αυτοί που λέγανε πως η μείωση των φόρων στους πλουσίους θα φέρει μεγάλες ανισότητες και οι πλούσιοι θα γίνουν πολύ πλούσιοι;».

Για τις υποκλοπές σχολίασε πως «είπε ο κ. Μητσοτάκης πως θα ρίξει άπλετο φως και δεν άνοιξε ούτε μια χαραμάδα».
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου