ΡΩΣΙΑ: Μετά από 47 χρόνια εκτόξευσε στη Σελήνη το ερευνητικό σκάφος Luna-25 (vid)

Ρωσία, διάστημα, Σελήνη, Luna-25,

Το ερευνητικό σκάφος Luna-25 αναμένεται να προσγειωθεί στο φεγγάρι στις 21-22 Αυγούστου, δήλωσε την Παρασκευή στο Interfax ο επικεφαλής της Ρωσίας για το διάστημα, Γιούρι Μπορίσοφ... 

Η Ρωσία εκτόξευσε την Παρασκευή το πρώτο της διαστημικό σκάφος προσεδάφισης στο φεγγάρι μετά από 47 χρόνια σε μια προσπάθεια να είναι η πρώτη χώρα που θα πραγματοποιήσει ήπια προσγείωση στη σεληνιακή νότια πολική περιοχή, μια περιοχή που πιστεύεται ότι περιέχει πολυπόθητους θύλακες νερού.

Ένας πύραυλος Soyuz 2.1v που μετέφερε το σκάφος Luna-25 εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο Vostochny, 5.550 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, στις 2:11 π.μ. την Παρασκευή ώρα Μόσχας, με το ανώτερο τμήμα του να ωθεί το ερευνητικό όχημα από την τροχιά της Γης προς τη Σελήνη, επιβεβαίωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.



Το ερευνητικό σκάφος αναμένεται να προσγειωθεί στο φεγγάρι στις 21-22 Αυγούστου, δήλωσε την Παρασκευή στο Interfax ο επικεφαλής της Ρωσίας για το διάστημα, Γιούρι Μπορίσοφ. Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos είχε προηγουμένως καθορίσει την 23η Αυγούστου ως ημερομηνία προσγείωσης.

Το Luna-25, περίπου στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου, θα έχει στόχο να λειτουργεί για ένα χρόνο στο νότιο πόλο της Σελήνης, όπου επιστήμονες της NASA και άλλων διαστημικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει ίχνη νερού στους σκιασμένους κρατήρες της περιοχής.

Με μάζα 1,8 τόνων και μεταφορά 31 κιλών επιστημονικού εξοπλισμού, το Luna-25 θα χρησιμοποιήσει μια σέσουλα για να πάρει δείγματα πετρωμάτων από βάθος έως και 15 εκατοστών για να ελέγξει την παρουσία παγωμένου νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου