Αυξητικές τάσεις στις χρεώσεις ρεύματος του Σεπτεμβρίου δημιουργεί το άλμα στο αέριο

Σεπτέμβριος, Αυξήσεις ρεύματος,

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι εκτιμήσεις για την DAM συγκλίνουν σε αύξηση κατά 10-15% τον επόμενο μήνα, συγκριτικά με τον Αύγουστο...

Τον δρόμο για άνοδο της εγχώριας αγοράς Επομένης Ημέρας τον Σεπτέμβριο ανοίγει το άλμα των τελευταίων ημερών στις διεθνείς τιμές αερίου, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι εκτιμήσεις για την DAM συγκλίνουν σε αύξηση κατά 10-15% τον επόμενο μήνα, συγκριτικά με τον Αύγουστο.

Ως συνέπεια, η πρόβλεψη για άνοδο του χονδρεμπορικού κόστους αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις χρεώσεις των προμηθευτών για τον επόμενο μήνα. Έτσι, οι ανακοινώσεις των προμηθευτών (που θα γίνουν την Κυριακή 20 Αυγούστου) αναμένεται να κινούνται 10% υψηλότερα για τα οικιακά τιμολόγια, σε σχέση με τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τον Αύγουστο.

Αν επαληθευτεί η παραπάνω πρόβλεψη, τότε οι ανακοινώσεις των εταιρειών αναμένεται να ξεκινούν από τα επίπεδα των 10 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, συνυπολογίζοντας μάλιστα και τις εκπτώσεις συνέπειας. Η υψηλότερη χρέωση εκτιμάται ότι θα κινείται στα επίπεδα των 19 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για τις επιβαρύνσεις των οικιακών καταναλωτών.

Όσον αφορά πάντως το σύνολο της λιανικής αγοράς, σημαντική παράμετρο για τις χρεώσεις του επόμενου μήνα θα αποτελέσει η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η ΔΕΗ – καθώς η εταιρεία, λόγω του υψηλού μεριδίου που κατέχει σε εκπροσωπούμενους μετρητές στη χαμηλή τάση, αποτελεί «δείκτη» για τις επιβαρύνσεις του συνόλου των οικιακών καταναλωτών. Επίσης, οι χρεώσεις που θα ανακοινώσει η ΔΕΗ αποτελούν βασικό στοιχείο το οποίο θα καθορίσει αν θα υπάρξει επιδότηση στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος του επόμενου μήνα, και πόσο θα είναι αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η επιδότηση ανήλθε σε 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή 1 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αν το ΥΠΕΝ επιλέξει η επιδότηση να παραμείνει στα ίδια επίπεδα (ή ακόμη περισσότερο αν δεν υπάρξει στήριξη τον Σεπτέμβριο) και επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για αύξηση των χρεώσεων, τότε οι «καθαρές» επιβαρύνσεις που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές τον επόμενο μήνα θα είναι μεγαλύτερες συγκριτικά με τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, οι περισσότερες εταιρείες είχαν προβλέψει πως τον Αύγουστο οι εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές θα διαμορφώνονταν σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τις τιμές που καταγράφονται έως και σήμερα. Αιτία για τις «χαμηλότερες πτήσεις» της DAM από αυτές που προβλέπονταν, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, ήταν το γεγονός ότι για αρκετά 24ωρα τον Αύγουστο η διείσδυση των ΑΠΕ κινήθηκε σε μεγάλα μερίδια (λόγω των ισχυρών ανέμων), με συνέπεια να περιοριστεί το χονδρεμπορικό κόστος.

Ως συνέπεια, όπως σημειώνουν οι άνθρωποι της αγοράς, εκτιμάται ότι οι περισσότεροι πάροχοι θα αξιοποιήσουν τα επιπλέον έσοδα του Αυγούστου, από όσα προέβλεπαν, ώστε να περιορίσουν τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου. Ως συνέπεια, θα απορροφήσουν ένα ποσοστό των ανατιμήσεων που φαίνεται πως θα καταγραφούν στην DAM τον επόμενο μήνα, «περνώντας» μόνο το υπόλοιπο ποσοστό στους καταναλωτές.
Κώστας Δεληγιάννης / EnergyPress

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου