ΗΠΑ: Οκτώ υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ντιμπέιτ, απουσία Τραμπ! (vid)

Ντιμπέιτ, Ρεπουμπλικανών, GOP, Βίβεκ Ραμασουάμι, Μάικ Πενς, Κρις Κρίστι, Άσα Χάτσινσον, Ρον Ντε Σάντις, Νταγκ Μπουργκούμ, Νίκι Χέιλι, Ντόναλντ Τραμπ,

Οι υποψήφιοι συγκρούστηκαν για την άμβλωση, την Ουκρανία και τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο ντιμπέιτ του εκλογικού κύκλου του 2024. 

1) Βοήθεια στην Ουκρανία, 2) Δικαιώματα αμβλώσεων και 3) Νομικά προβλήματα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ηταν τα τρία βασικά ζητήματα που συγκρούστηκαν οι οκτώ Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για την προεδρία στο πρώτο ντιμπέιτ της προεκλογικής περιόδου των Ηνωμένων Πολιτειών του 2024, διεξήχθη χθες Τετάρτη 23/8/2023 στο Μιλγουόκι, απόντος του πρώην Προέδρου και φαβορί για το χρήσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

 

Οι υποψήφιοι για το χρίσμα της προεδρίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, GOP, σηκώνουν τα χέρια τους κατά τη διάρκεια της πρώτης προκριματικής συζήτησης στο Μιλγουόκι εάν θα υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ακόμα και εάν καταδικαστεί σε δικαστήριο.

Επτά από τους οκτώ Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους για την προεδρία στη σκηνή του ντιμπέιτ την Τετάρτη το βράδυ σήκωσαν τα χέρια τους για να επιβεβαιώσουν ότι θα υποστήριζαν τον πρώην Πρόεδρο Τραμπ ως υποψήφιο του GOP για το 2024, ακόμη και αν καταδικαστούν σε δικαστήριο.

Ένας, ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας Άσα Χάτσινσον ήταν ο μόνος υποψήφιος που κράτησε το χέρι του κάτω.

Αν και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις βρίσκεται σταθερά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στη δεύτερη θέση της προτίμησης των Ρεπουμπλικάνων, αρκετά πίσω από τον Τραμπ, ο 38χρονος Βίβεκ Ραμασουάμι, ένας επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας και νέος στην πολιτική, βρέθηκε στο επίκεντρο μερικών από τις πιο έντονες στιγμές του ντιμπέιτ. 

Ο Βίβεκ Ραμασουάμι ξεχωρίζει

Ο Βίβεκ Ραμασουάμι, ένας Ινδός επιχειρηματίας χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, κερδίζει δημοτικότητα στην κούρσα υποψηφιοτήτων του GOP χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως αουτσάιντερ της πολιτικής όπως ο Τραμπ.

Και έκανε γνωστή την παρουσία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μπαίνοντας σε πολλές έντονες ανταλλαγές με τους συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους.

Ο Ραμασουάμι συγκρούστηκε με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς στην πρώτη αντιπαράθεση της βραδιάς. «Τώρα δεν είναι η ώρα για εκπαίδευση στη δουλειά», είπε ο Πενς, αποκαλώντας τον Ραμασυάμι «πρωτάρη».

Ο Ραμασυάμι ανταπέδωσε κρούοντας αυτό που αποκάλεσε «επαγγελματίες πολιτικούς» και «σούπερ μαριονέτες του PAC» – μια αναφορά στις λεγόμενες Επιτροπές Πολιτικής Δράσης που συνεισφέρουν χρηματοδότηση σε διάφορες πολιτικές εκστρατείες στις ΗΠΑ.

Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, επιτέθηκε επίσης στον Ραμασυάμι, αφού ο υποψήφιος είπε ότι πίστευε ότι «η ατζέντα για την κλιματική αλλαγή είναι φάρσα». «Έχω χορτάσει ήδη απόψε ένας άντρας που ακούγεται σαν ChatGPT να στέκεται εδώ», είπε ο Κρίστι

Ο Ραμασυάμι έχει δεσμευτεί να περιορίσει την κυβερνητική γραφειοκρατία εάν εκλεγεί, λέγοντας ότι θα κλείσει το «διοικητικό κράτος» και θα εξαλείψει το FBI μεταφέροντας τους πράκτορες επιβολής του νόμου του γραφείου σε άλλα κυβερνητικά τμήματα.

Στα εναρκτήρια σχόλιά του για τη συζήτηση, είπε: «Πρώτα, επιτρέψτε μου να απαντήσω μόνο σε μια ερώτηση που απασχολεί όλους μας σπίτι απόψε: Ποιος στο καλό είναι αυτός ο αδύνατος τύπος με αστείο επίθετο και τι στο καλό κάνει στο στη μέση αυτού του σταδίου της συζήτησης; 

Πρόσθεσε αργότερα ότι «θα χρειαστεί ένας ξένος» για να ηγηθεί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Τα νομικά προβλήματα του Τραμπ

Οι υποψήφιοι συγκρούστηκαν επίσης για τις συνεχιζόμενες ποινικές υποθέσεις εναντίον του Τραμπ – και την υποστήριξή τους στον πρώην πρόεδρο.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τέσσερα διαφορετικά κατηγορητήρια – με κατηγορίες για παρέμβαση στις εκλογές, ισχυρισμούς ότι χειρίστηκε λανθασμένα απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα και πληρωμή σιωπηλών χρημάτων σε έναν πορνό σταρ – και τα νομικά του προβλήματα έχουν εμφανιστεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού υποψηφιότητας των Ρεπουμπλικάνων.

«Κάποιος πρέπει να σταματήσει να ομαλοποιεί αυτή τη συμπεριφορά», είπε ο Κρις Κρίστι, ένθερμος επικριτής του Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφερόμενος στη συμπεριφορά του πρώην προέδρου.

Αυτό προκάλεσε την απάντηση του Ραμασυάμι, ο οποίος κατηγόρησε τον Κρίστι ότι διεξήγαγε μια εκστρατεία «εκδίκησης και παράπονου» εναντίον του Τραμπ.

Αργότερα στη συζήτηση, όλοι οι υποψήφιοι εκτός από δύο – ο Κρις Κρίστι και ο Άσα Χάτσινσον, ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας – δήλωσαν ότι θα εξακολουθούσαν να υποστηρίζουν τον Τραμπ ως υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, ακόμη και αν κριθεί ένοχος στις ποινικές υποθέσεις εναντίον του.

Ο Ραμασυάμι προχώρησε ακόμη παραπέρα, δεσμευόμενος να δώσει χάρη στον Τραμπ εάν εκλεγεί πρόεδρος και καλώντας άλλους να συμμετάσχουν μαζί του για να δώσουν την ίδια υπόσχεση.

Κριτική στον Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από τους υποψηφίους επιτέθηκαν κατά του Μπάιντεν και των πολιτικών της κυβέρνησής του.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ο κύριος αντίπαλος του Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε «παρακμή» ως αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών του Μπάιντεν.

«Αυτή η πτώση δεν είναι αναπόφευκτη. Είναι επιλογή. Πρέπει να στείλουμε τον Τζο Μπάιντεν πίσω στο υπόγειό του και να αντιστρέψουμε την αμερικανική παρακμή», είπε ο Ντε Σάντις, ο οποίος δεσμεύτηκε επίσης να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου και να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ εάν εκλεγεί.

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα, Νταγκ Μπουργκούμ, κατηγόρησε επίσης τον Μπάιντεν για την οργή του κοινού για την εκτίναξη του πληθωρισμού. «Η οικονομία μας συνθλίβεται από τις ενεργειακές πολιτικές του Μπάιντεν, οι οποίες αυξάνουν το κόστος κάθε προϊόντος που αγοράζετε, όχι μόνο της βενζίνης στην αντλία», είπε ο Μπουργκούμ.

Άλλοι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος επέκριναν επίσης στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ασφάλειας και της μετανάστευσης.

«Οι Δημοκρατικοί μιλούν για αποχρηματοδότηση της αστυνομίας τα τελευταία πέντε χρόνια και θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουμε την επιβολή του νόμου, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις μας», είπε ο Πενς.

Για τις Αμβλώσεις

Από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση πέρυσι, το ζήτημα αποτέλεσε πολιτική αχίλλειο πτέρνα για τους Ρεπουμπλικάνους. Οι δημοσκοπήσεις και οι εκλογικές αναμετρήσεις έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί αντιτίθενται σε περαιτέρω περιορισμούς στα αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Ωστόσο, η βάση των Ρεπουμπλικανών συνεχίζει να προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό ως αντίπαλοι των αμβλώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι του κόμματος θα αντιμετωπίσουν το δύσκολο έργο να απευθυνθούν σε αυτούς τους υποστηρικτές κατά τις προκριματικές εκλογές χωρίς να αποξενώσουν το ευρύτερο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ το 2024.

Ο Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος έχει υπογράψει έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις στη Φλόριντα ως κυβερνήτης, απέφυγε μια ερώτηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με το εάν θα πιέσει για την απαγόρευση της διαδικασίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο εάν εκλεγεί.

«Καταλαβαίνω ότι το Ουισκόνσιν θα το κάνει διαφορετικά από το Τέξας. Καταλαβαίνω ότι η Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ θα το κάνουν διαφορετικά, αλλά θα υποστηρίξω την υπόθεση της ζωής ως κυβερνήτης και ως πρόεδρος», είπε.

Η Νίκι Χέιλι, η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, ζήτησε «συναίνεση» για τις αμβλώσεις, λαμβάνοντας μια πιο μετριοπαθή στάση από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της στις καθυστερημένες αμβλώσεις, είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με σεβασμό για το θέμα.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι η αντισύλληψη πρέπει να είναι διαθέσιμη; Και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι δεν πρόκειται να βάλουμε μια γυναίκα στη φυλακή ή να της επιβάλουμε τη θανατική ποινή αν κάνει έκτρωση;». είπε η Χέιλι.

Για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Η εξωτερική πολιτική υπήρξε σημαντική πηγή διχασμού των Ρεπουμπλικανικανων. Το κόμμα φιλοξενεί τόσο τους σκληροπυρηνικούς απομονωτιστές όσο και τους ένθερμους παρεμβατιστές και αυτό το χάσμα έχει εμφανιστεί πλήρως τους τελευταίους μήνες όσον αφορά την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Βίβεκ Ραμασουάμι τάχθηκε κατά της συνέχισης της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής.

Είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να ξοδεύει πόρους για την καταπολέμηση μιας εισβολής πέρα από τα «σύνορα κάποιου άλλου» αντί να χρησιμοποιεί τα κεφάλαια για την προστασία των νότιων συνόρων της χώρας – μια αναφορά σε μεγάλους αριθμούς αιτούντων άσυλο που φτάνουν αναζητώντας προστασία.

Η Νίκι Χέιλι επέκρινε τον Ραμασβάμι για τα σχόλιά του, κατηγορώντας τον ότι επέλεξε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο αποκάλεσε «δολοφόνο», αντί για σύμμαχο των ΗΠΑ.

Ο Κρίστι, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, τάχθηκε επίσης εναντίον του Ραμασουάμι, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταθούν ενάντια στον αυταρχισμό σε όλο τον κόσμο. 

πληροφορές από τον τύπο των ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου