Στην Αθήνα σήμερα η Σύνοδος Χωρών Δυτικών Βαλκανίων - Το πρόγραμμα

Βοσνία, Ρουμανία, Κροατία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ,

Στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός σε αρχηγούς κρατών των Δυτικών Βαλκανίων προσκεκλημένοι είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ. – Απών ο 'Εντι Ράμα.

     Τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και την ηγεσία της ΕΕ υποδέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα 21 Αυγούστου στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες το «παρών» δεν θα δώσει ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, καθώς ο Φρέντι Μπελέρη βρίσκεται ακόμα στη φυλακή.

Τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους θα παραβρεθούν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  αλλά και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, η πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού υπογραμμίζει τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα υπογράμμιζαν πως η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική.

Συμβολική, επειδή στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Μια προοπτική που καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες στο σημερινό δείπνο είναι πιθανόν να παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύνοδος Χωρών Δυτικών Βαλκανίων - Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου και αύριο, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 έχει ως εξής:

Δευτέρα 21 Αυγούστου
  • 11:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto,
  • 13:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu,
  • 15:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković,
  • 20:15 'Ατυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Τρίτη 22 Αυγούστου
  • 9:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu,
  • 10:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović,
  • 10:45 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.
Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί. (Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου