Νικολά Σαρκοζί: «Χρειαζόμαστε τους Ρώσους και μας χρειάζονται»

Νικολά Σαρκοζί, Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος, Ευρώπη, Ρωσία,

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος πήρε αποστάσεις από την τρέχουσα στρατηγική του Εμανουέλ Μακρόν για την Ουκρανία.




      Σε συνέντευξη στη Le Figaro, την Τετάρτη, 16/8, ο Σαρκοζί υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να «ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της» και να επιδιώξει έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία αντί να συνεχίσει την «περίεργη ιδέα» της να χρηματοδοτήσει έναν πόλεμο χωρίς να τον διεξαγάγει.


Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί λέει ότι «η διπλωματία, οι συζητήσεις και οι συνομιλίες» είναι «οι μόνοι τρόποι» για να επιλυθεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro την Τετάρτη, ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να «ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της» και να επιδιώξει έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία αντί να συνεχίσει την «περίεργη ιδέα» της να χρηματοδοτήσει έναν πόλεμο χωρίς να τον διεξαγάγει.

«Χωρίς συμβιβασμούς, τίποτα δεν θα είναι δυνατό και διατρέχουμε τον κίνδυνο να εκφυλιστεί η κατάσταση ανά πάσα στιγμή. Αυτή η πυριτιδαποθήκη θα μπορούσε να έχει τρομακτικές συνέπειες», είπε.

Ο Σαρκοζί καταδίκασε την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία ως «σοβαρή» και «αποτυχία», αλλά επέμεινε ότι η Ρωσία είναι «γείτονας της Ευρώπης». Και παρά τις παρεξηγήσεις στην κοινή τους ιστορία, «τους χρειαζόμαστε και μας χρειάζονται», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξή του, ο Σαρκοζί απηχούσε απόψεις που κάποτε ήταν κοινές στους διπλωματικούς κύκλους στη Γαλλία, όπου η έμφαση δόθηκε στη μακρά ιστορία που δένει τη Γαλλία και τη Ρωσία. Αλλά τέτοιες απόψεις έχουν χάσει πολύ νόμισμα από την αρχή της εισβολής, με περισσότερες γερακιές φωνές να αποκτούν επιρροή στη Γαλλία.

Ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μέχρι λίγο πριν τον πόλεμο απέρριψε τις προειδοποιήσεις ότι ο Πούτιν ήθελε να εισβάλει στην Ουκρανία και είχε μακροχρόνιες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής για να τον πείσει να αποχωρήσει. Έκτοτε έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή για τη Ρωσία και ορκίστηκε να στηρίξει την Ουκρανία μέχρι τη νίκη.

Ο Σαρκοζί αποστασιοποιήθηκε από τη στάση του Μακρόν για την Ουκρανία,
λέγοντας ότι η προηγούμενη «διαίσθηση» του Μακρόν ήταν σωστή, αλλά απέτυχε να δώσει συνέχεια, εν μέρει «λόγω της πίεσης από τους Ανατολικοευρωπαίους».

Ιδιαίτερα οι ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης επέκριναν σκληρά τις προσεγγίσεις του Μακρόν στη Μόσχα. Τον Μάιο του περασμένου έτους, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki , επέκρινε την απόφαση του Macron να κρατήσει ανοιχτά τα κανάλια με τον Πούτιν και συνέκρινε τις προσπάθειές του να διαπραγματευτεί με τον Χίτλερ.

Ο Σαρκοζί απέρριψε επίσης την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και τη συνέκρινε με την καταδικασμένη προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ένωση. «Πουλάμε ψευδείς υποσχέσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν», είπε. Έφερε επίσης αμφιβολίες για το αν η Ουκρανία θα πρέπει να επιδιώξει να ανακατακτήσει την Κριμαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου