Μεγαλειώδης πορεία για το Πολυτεχνείο με ηχηρό μήνυμα υπέρ της Παλαιστίνης

50η επέτειος εξέγερση Πολυτεχνείου,

Χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκαν και φέτος τον ιστορικό χώρο της νεανικής εξέγερσης εκείνου του Νοέμβρη αφήνοντας ένα γαρύφαλλο, αδιάψευστη απόδειξη πως το Πολυτεχνείο συνεχίζει να εμπνέει και να ανανοηματοδείται κάθε χρόνο, με κάθε γενιά να πιάνει το νήμα και να συνεχίζει

Με την μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται απόψε οι εορτασμοί για την 50η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης κατά της χούντας

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τους πολίτες που ήθελαν να τιμήσουν με ένα λουλούδι την εξέγερση των φοιτητών πριν από 50 χρόνια. Το Πολυτεχνείο πλέον φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η οδός Πατησίων και άλλοι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας καθώς κόσμος έχει ξεκινήσει και συγκεντρώνεται ώστε να συμμετάσχει στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι, φοιτητές - μέλη της ΠΑΣΠ που συνοδεύουν την ιστορική σημαία έφτασαν μπροστά από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φώναξαν συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.

Λίγη ώρα αργότερα, ο μεγάλος όγκος της πορείας ξεκίνησε να οδεύει προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Φέτος είχαν την τιμητική τους οι σημαίες της Παλαιστίνης και τα συνθήματα υπέρ της ελευθερίας της.

Χιλιάδες άνθρωποι άφησαν ένα λουλούδι

 

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στο κέντρο της Αθήνας κατά τους τριήμερους εορτασμούς. Εκτός από πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, συλλογικότητες, φορείς και εκπρόσωποι σωματείων κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στη μνήμη των ανθρώπων που πάλεψαν για τη δημοκρατία.

Προσαγωγές πριν και κατά τη διάρκεια της πορείας

Ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο, όταν λίγο μετά τις 4:30 το απόγευμα μια ομάδα περίπου 10 ατόμων πέταξε μπογιές και έσπασε την τζαμαρία ξενοδοχείου, που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί συνολικά εννέα άτομα κατά τη διάρκεια ελέγχων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας για την πρόληψη επεισοδίων.

Πορεία και στην Κύπρο


Μαθητές τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου – Φώναξαν συνθήματα και πραγματοποίησαν πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία – Δείτε εικόνες Είκοσι κόκκινα γαρύφαλλα άφησαν μαθητές της ΠΣΕΜ μπροστά από τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας, κοντά στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Λευκωσία, όπου κατέληξε η πορεία της μαθητιώσας νεολαίας, μισό αιώνα μετά από την ημέρα εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Στα κάγκελα κρέμασαν την κυπριακή σημαία, την ελληνική αλλά και την παλαιστινιακ

Τα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Κύπρος – Πολυτεχνείο, Ποτέ πια φασισμός», «ΝΑΤΟ, ΣΙΑ, Προδοσία», «Τόσα χρόνια ΝΑΤΟ ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία», «Ελλάδα – Κύπρος – Παλαιστίνη, Αμερικάνος δεν θα μείνει» ακουγόταν κατά την διάρκεια της πορεείας αλλά και στην εκδήλωση κοντά στην Αμερικανική Πρεσβεία, όπου υπήρχαν μέτρα ασφαλείας.

Μισός αιώνας από τότε που χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην ξενοκίνητη Χούντα των Αθηνών, ανέφερε στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΜ, Σταύρος Νικολάου σημειώνοντας ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού, βρίσκοντας την νεολαία στην πρώτη γραμμή. Οι φοιτητές και φοιτήτριες διεκδίκησαν ανατροπή του φασιστικού καθεστώτος, δημοκρατία, ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία, πρόσθεσε. Χιλιάδες λαού, συνέχισε, συσπειρώθηκαν γύρω από τους φοιτητές και συγκρούστηκαν με την αστυνομία για να ενωθούν μαζί τους. Η εξέγερση, ανέφερε, πνίγηκε στο αίμα με την παρέμβαση του στρατού, όμως οι αγωνιστές φοιτητές δεν νικήθηκαν.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, είπε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΜ, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απαλλαγή του ελληνικού λαού από το φασιστικό καθεστώς. Δυστυχώς, συνέχισε, πριν καταρρεύσει η Χούντα κατάφερε να ολοκληρώσει τα καταστροφικά και προδοτικά σχέδια του ΝΑΤΟ και με την βοήθεια των εδώ οργάνων της, της ΕΟΚΑ Β, εκτέλεσαν το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Η Χούντα κατέρρευσε υπό των ευθυνών της για το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, το κακό όμως έγινε και οι συνέπειες για τον κυπριακό λαό ήταν τραγικές, πρόσθεσε, «κατοχή του 37% της πατρίδας μας, νεκροί, αγνοούμενοι, χιλιάδες πρόσφυγες, βίαιος διαχωρισμός των δύο κοινοτήτων. Συνέπειές που μέχρι σήμερα πληρώνει ο κυπριακός λαός».

Τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και του φασισμού μας θυμίζει καθημερινά ο Πενταδάκτυλος, ανέφερε ο κ. Νικολάου. «Χρέος της κυπριακής νεολαίας είναι να συνεχίσει αδιάκοπα τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό, κρατώντας έτσι τα ιδανικά του Πολυτεχνείου ζωντανά. Το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να μείνει μόνο ως μια ιστορική ανάμνηση. Το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να μετατραπεί σε γιορτή. Έχουμε ιστορικό καθήκον να θυμίζουμε φορτικά τον χαρακτήρα του Πολυτεχνείου», πρόσθεσε.

Οι εκδηλώσεις σήμερα, είπε, έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν το κράτος του Ισραήλ «με την σύμφωνο γνώμη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» δολοφονεί παιδιά κι αμάχους στην Παλαιστίνη και προεκτείνει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης. Στεκόμαστε στο πλάι τους στον αγώνα που δίνουν για επιβίωση, λευτεριά και ανεξαρτησία και απαιτούμε άμεσα κατάπαυση του πυρός».

Σήμερα, πρόσθεσε, απαιτείται αντίσταση «στις πολιτικές που κουρελιάζουν τα όνειρά μας. Και η δική μας αντίσταση υποδηλώνει ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε την δική τους νέα τάξη πραγμάτων. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον συνεχή διαχωρισμό του κόσμου για τα συμφέροντα των ισχυρών και δεν θα τον δεχθούμε». Αγωνιζόμαστε, είπε, για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς πολέμους, όπου οι άνθρωποι αξιοπρεπώς κι ελεύθεροι, θέλουμε την πατρίδας μας ελεύθερη κι επανενωμένη, όπου Ε/κ και Τ/κ θα θα ζουν αδελφωμένοι, μια πατρίδα χωρίς ξένους στρατούς κι εγγυήσεις, μακριά από το ΝΑΤΟ και τα παρακλάδια του.

Μεταξύ των μαθητών που συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΠΣΕΜ για το Πολυτεχνείο και ο Παλαιστίνιος μαθητής Άμπιντ, που εδώ και ένα χρόνο μένει στην Κύπρο. Προέρχεται από την Γάζα και όταν ρωτήθηκε πως αισθάνεται που άκουσε συνθήματα για την Παλαιστίνη, βουρκώνοντας έβαλε το χέρι στην καρδιά.

Αντιπροσωπεία της ΠΣΕΜ από δύο άτομα επέδωσε σε εκπρόσωπο της Αμερικανικής Πρεσβείας σχετικό ψήφισμα. Η πορεία και η εκδήλωση των μαθητών έληξε χωρίς κανένα πρόβλημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr