Πιο κοντά στην Κίνα έξι μετασοβιετικές δημοκρατίες

μετασοβιετικές δημοκρατίες, Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Αρμενία, Λευκορωσία,

 Απούσα από τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας η Αρμενία

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι όλα τα μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας συνέβαλαν στην ενίσχυση της βασικής αποστολής του Οργανισμού ως περιφερειακής αμυντικής δύναμης. Τόνισε επίσης ότι σημαντικές είναι οι επαφές του Οργανισμού με τους φυσικούς εταίρους της Ρωσίας, εννοώντας κυρίως την Κίνα.

«Η λευκορωσική προεδρία και οι ομάδες όλων των κρατών, στην πράξη συνέβαλαν για την ενίσχυση της βασικής αποστολής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ως περιφερειακή αμυντική δομή, υπεύθυνη για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον τεράστιο ευρασιατικό χώρο. Είναι σημαντικές οι επαφές του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας με τους φυσικούς μας εταίρους, εννοώ τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών και αυτές έχουν ενισχυθεί φέτος» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι το διεθνές δίκαιο λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για την ελίτ.

 


«Οι φλόγες των περιφερειακών συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τη χρήση των πιο πρόσφατων οπλικών συστημάτων μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες. Δεν είναι μυστικό ότι τα όπλα που παρέχονται στο Κίεβο διοχετεύονται στις μαύρες αγορές. Εάν οι δυτικοί πολιτικοί δεν ανησυχούν για αυτό, τότε θεωρούμε ότι την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ως πιθανή απειλή για την ασφάλεια όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για όλες τις χώρες του κόσμου» δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Το Συμβούλιο Συλλογικής Ασφάλειας αποτελείται από τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, μαζί με την Αρμενία και τη Λευκορωσία. Στην Σύνοδο Κορυφής δεν παρέστη ο Αρμένιος πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο η χώρα να έχει υποβάλει αίτημα αποχώρησης από τον Οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου