Γιώργος Μαρίνος: «Να θεριέψει το κύμα της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό»

ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, Παλαιστινιακό,
Ομιλία του Γιώργου Μαρίνου σε μαζική εκδήλωση της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Η σταδιακή απελευθέρωση ομήρων που κρατάει η Χαμάς ή Παλαιστινίων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ, όσο και η τετραήμερη προσωρινή και εύθραυστη εκεχειρία δεν μπορούν να εφησυχάσουν κανέναν και να σκεπάσουν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραηλινό κράτος στη λωρίδα της Γάζας και την απειλή για τη συνέχιση της επίθεσης κατά του παλαιστινιακού λαού. Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Ευβοίας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε μαζική εκδήλωση της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης του πανεπιστημίου το πρωί της Κυριακής.

Ο Γιώργος Μαρίνος στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στα fake news του προπαγανδιστικού μηχανισμού του Ισραήλ και στην κατάπτυστη στάση των ΜΜΕ που με γραμμή της Κυβέρνησης προσπαθούν να περάσουν πως η ιστορία ξεκίνησε στις 7 Οκτώβρη με την επίθεση της Χαμάς, ενώ σκοπίμως έχουν εξαφανίσει τις λέξεις «ισραηλινή κατοχή».

Αντίστοιχα αναφέρθηκε στην ιστορία του Παλαιστινιακού, αναδεικνύοντας ότι είναι πρόβλημα παράνομης κατοχής της Παλαιστίνης από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Παράλληλα απάντησε στο ιδεολόγημα της «τρομοκρατίας» και του «πολέμου των πολιτισμών» που προβάλλονται από τα δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Θέλουν να αποκρύψουν από τους λαούς τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τόνισε για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Τέλος κάλεσε να δυναμώσει η πάλη για το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, να αναγνωρίσει η κυβέρνηση το Παλαιστινιακό κράτος σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του 2015 κ.α.

Την εκδήλωση άνοιξε η Όλυ Τσουμάνη μέλος της ΕΠ Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας του ΚΚΕ καλώντας στους παρευρισκόμενους να δυναμώσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό.

Μετά την ομιλία του Γ. Μαρίνου ακολούθησαν ερωτήσεις και ενδιαφέρουσα συζήτηση.




Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μαρίνου:

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,


Η σταδιακή απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων που κρατάει η Χαμάς και 150 Παλαιστινίων από τις φυλακές του Ισραήλ και η 4ήμερη, προσωρινή και εύθραυστη εκεχειρία, δεν μπορούν να εφησυχάσουν κανένα και να σκεπάσουν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το ισραηλινό κράτος, την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας και την απειλή για τη συνέχιση της επίθεσης κατά του παλαιστινιακού λαού.

Απαιτούμε να σταματήσει άπαξ δια παντός η σφαγή στη Γάζα και να τερματιστεί η κατοχή!

Η κατοχική δύναμη με άρματα μάχης και χιλιάδες στρατιώτες, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και εκτόξευση πυραύλων από πολεμικά πλοία, έχει σκοτώσει 16.000 παλαιστίνιους και μεταξύ αυτών 6.000 παιδιά και 4.000 γυναίκες, θύματα των ισραηλινών πυρών, θαμμένων κάτω από τα ερείπια των σπιτιών, των σχολείων, των προσφυγικών καταυλισμών, των νοσοκομείων. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς τροφή, νερό, ρεύμα, φάρμακα και καύσιμα.

Δεν το χωρά το μυαλό, δεν αντέχεται η εικόνα των βρεφών, των παιδιών που είναι τυλιγμένα στα σάβανα, των τραυματισμένων, των ασθενών που τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν, των γιατρών και των νοσηλευτών που με αυτοθυσία προσπαθούν να σώσουν, ότι σώζεται, όπως είδαμε στο διαλυμένο νοσοκομείο Αλ–Σίφα και σε άλλα νοσοκομεία που έχουν μετατραπεί σε νεκροταφεία.

Τώρα, μπορεί να κατανοηθεί και από τον πιο δύσπιστο πως το κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιεί ως πρόσχημα της επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη προχωρά στη δολοφονία του παλαιστινιακού λαού για να εξαλείψει την αντίσταση του, να ακυρώσει κάθε περίπτωση ίδρυσης βιώσιμου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και να επιβληθεί μόνιμη, στυγνή κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας, να εκτοπιστούν οι παλαιστίνιοι από τη γη τους για να κινηθεί το κράτος-δολοφόνος απρόσκοπτα για να υλοποιήσει τα αιματοβαμμένα του σχέδια.

Δηλαδή, να αρπάξει τις ενεργειακές πηγές, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, να τα ενώσει με τα δικά του κοιτάσματα, Λεβιάθαν και Ταμάρ, ακόμα και με αυτά των ακτών του Λιβάνου, που εκμεταλλεύονται ισραηλινά, ευρωπαϊκά και αμερικάνικα μονοπώλια, να εκμεταλλευτεί τα λιμάνια ως σταθμούς διαμετακόμισης εμπορευμάτων και ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο, ένα φιλέτο για το τουριστικό κεφάλαιο.

Αυτή είναι η επιδίωξη της αντιδραστικής κυβέρνησης Νετανιάχου η οποία σχηματίστηκε με επιλεγμένα ακροδεξιά στοιχεία που μιλούν ακόμα και για πυρηνική ισοπέδωση της Γάζας.

Το αποτέλεσμα θα κριθεί από την παλαιστινιακή αντίσταση, την διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών και την πορεία των αντιθέσεων ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, ακόμα και τις αντιθέσεις μέσα στις ΗΠΑ, που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην Ασία – Ειρηνικό στον ανταγωνισμό με την Κίνα.

Η πίεση που ασκείται δυναμώνει. Η φωνή των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην Ελλάδα, όλο αυτό το διάστημα, τα συνθήματα στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τιμής στα 50 χρόνια από τον ηρωϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, ενώνεται με τη φωνή των κομμουνιστών, των αγωνιστών στο ίδιο το Ισραήλ, των εκατομμυρίων των διαδηλωτών σε όλη την υδρόγειο, που ξεπερνούν τις απαγορεύσεις και την καταστολή των αστικών κυβερνήσεων και απαιτούν ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ !

Επιμείνουμε στη θέση για πραγματικό, ανεξάρτητο, βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος και όχι καρικατούρα, παίρνοντας υπόψη πως εξυφαίνονται διάφορα σχέδια συμβιβασμών σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και συμμάχους τους. Και μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι που μιλούν για ένα κράτος αφοπλισμένο, με εγγυητές δυνάμεις είτε του ΝΑΤΟ είτε του ΟΗΕ, είτε Αραβικών κρατών ή των ΗΠΑ, στο όνομα της ασφάλειας του νεοσύστατου παλαιστινιακού κράτους και του κράτους του Ισραήλ, όπως αναφέρεται στη σχετική δήλωση.

Συνεχίζουμε μαχητικά! Οι κομμουνιστές μαζί με το λαό από την μια πλευρά, τη σωστή πλευρά της ιστορίας και από την άλλη το κράτος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ , το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα ακροδεξιά–φασιστικά εκτρώματα που στηρίζουν το κράτος- δολοφόνο.

Ότι και να ισχυριστούν, ο Μητσοτάκης, ο Κασελάκης και ο Ανδρουλάκης, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλο τους, η στάση τους στο πλευρό του “θύτη” είναι σε κάθετη αντίθεση με τη θέληση και την επιλογή του λαού μας που είναι στο πλευρό του "θύματος", του παλαιστινιακού λαού.

Ο βασικός λόγος που καθορίζει την πολιτική τους επιλογή υπέρ του κράτους του Ισραήλ είναι τα συμφέροντα των ελληνικών μονοπωλίων, των μεγάλων ομίλων που παίρνουν μέρος στα ενεργειακά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από το σχήμα συνεργασίας Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρος με την εποπτεία των ΗΠΑ, για την τροφοδότηση της ΕΕ με το φυσικό αέριο αυτής της περιοχής στην πορεία της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία.

Όλοι τους "καίγονται" για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και την υλοποίηση του ενεργειακού αγωγού East Med, την ανάπτυξη με κριτήριο τα κέρδη των καπιταλιστών που τα αποκαλούν "εθνικό συμφέρον", σε κάθετη αντίθεση με τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου.

Τι λένε ακόμα τα αστικά κόμματα;

Λένε πως οι στρατηγικές σχέσεις με το Ισραήλ προκύπτουν και από το στόχο της αντιμετώπισης της Τουρκίας, σύμφωνα με το παράξενο σχήμα ο "εχθρός του εχθρού σου είναι φίλος σου", αλλά είναι κατάντια και προσβολή στο λαό μας, να υποστηρίζει μια κυβέρνηση, ένα κόμμα, πως η ισραηλινή αστική τάξη που κινείται με το κριτήριο των δικών της ταξικών επιλογών, θα μετατραπεί σε προστάτη της ασφάλειας του λαού μας, μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα στο οποίο αλλάζουν οι συμμαχικοί "άξονες" και "αντιάξονες" και πριν τα τωρινά γεγονότα είχε σημειωθεί επαναπροσέγγιση της τουρκικής και της ισραηλινής αστικής τάξης.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν το κατοχικό κράτος και η πολιτική τους βασίζεται στο άθλιο δόγμα περί δικαιώματος "αυτοάμυνας" του κατακτητή, του εισβολέα, τα περί ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Παλαιστίνης είναι υποκρισία, ενώ η αναζήτηση των αποκαλούμενων "διαδρόμων διαφυγής" του λαού της Γάζας είναι σε αντιστοιχία με τα ισραηλινά σχέδια για το διωγμό των παλαιστινίων από τη γη τους.

Τώρα περισσότερες λαϊκές δυνάμεις μπορούν να δούνε καλύτερα πως η φιλοκατοχική στάση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εκφράζει την γενικότερη πολιτική της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, τη διάθεση των αμερικάνικων βάσεων στη Σούδα, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Ελευσίνα, στο Άκτιο, στο πλευρό του κράτους του Ισραήλ και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο, βάζοντας σε κίνδυνο το λαό μας, στο στόχαστρο αντιποίνων.

Συνεπώς, δεν υπάρχει κόκκος αλήθειας στον ισχυρισμό πως η Ελλάδα αποτελεί "πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας" που αναμασά διαρκώς ο πρωθυπουργός.

Η πολιτική της εμπλοκής έχει κι άλλες επικίνδυνες πλευρές.

Στο όνομα της ενίσχυσης της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έχει δρομολογηθεί ο λεγόμενος "Οδικός Χάρτης" διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών, που απορρέει από τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις. Αυτή η διαδικασία που περιέχει Πολιτικό Διάλογο, όπως τον λένε, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οικονομικές και άλλες συμφωνίες που θα συζητηθούν στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκέμβρη στην Αθήνα, υπηρετεί τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο κρατών, το στόχο της συνεκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αφού είναι γνωστό, πως το τουρκικό κράτος, "κατεβαίνει" στις διαπραγματεύσεις, στο “παζάρι” με ένα πλαίσιο απαράδεκτων διεκδικήσεων και μεταξύ αυτών την αποστρατικοποίηση και την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των νησιών και “μαγειρεύεται” οδυνηρός συμβιβασμός, όπως γίνεται και στις ΕλληνοΑλβανικές σχέσεις, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή, για να δυναμώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης στην κυρίαρχη πολιτική

Σύντροφοι και φίλοι,


Οι κομμουνιστές, "βρέξει - χιονίσει", δίνουμε μάχη για τα συνολικά συμφέροντα και δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, που αντιμετωπίζουν την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ, της κυβέρνησης, με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων. Και ας αφήσουν τα "αντιδεξιά κόλπα", τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιλαϊκής 5χρονης διακυβέρνησης και της αντιπολίτευσης "μαϊμού" που παραδέρνει στον εκφυλισμό και τα μνημονιακά παράγωγα του, που προσπαθούν να εξιλεωθούν ετοιμάζοντας κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και το ΠΑΣΟΚ που έχει συγκυβερνήσει δύο φορές με την Ν.Δ, έχει ψηφίσει και τα τρία μνημόνια και τη μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνητικών νομοσχεδίων και υπερασπίζεται μέχρι αηδίας τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό που έχει κάψει το λαό μας.

Όσο και αν συνθηματολογεί η σοσιαλδημοκρατία, όσες μάσκες κι αν αλλάξει, προσκυνά το μεγάλο κεφάλαιο, με κοινή στρατηγική με τη ΝΔ, ως πυλώνας διαχείρισης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, "δούρειος ίππος" για την άλωση και τη φθορά λαϊκών συνειδήσεων.

Όλοι τους είναι συνένοχοι για τα βάσανα του λαού μας!

Το καπιταλιστικό κέρδος, τα δισ. του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης για τα μονοπώλια και η αποκαλούμενη "πράσινη μετάβαση" της ΕΕ επεκτείνουν την ενεργειακή φτώχεια και έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, το αβάσταχτο κύμα ακρίβειας, στα τρόφιμα, στα ενοίκια, το ρεύμα και τα καύσιμα, σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, εξαερώνοντας τους μισθούς και συντάξεις φτώχειας που έχουν έχουν δεχθεί συντριπτικό πλήγμα από όλες τις κυβερνήσεις.

Η τεράστια χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου και η φοροαπαλλαγή του, τα 6 και πάνω δις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ κάθε χρόνο έχουν οδηγήσει στη φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή νομοσχέδιο που ξεσκίζει τους αυτοαπασχολούμενες επαγγελματίες και επιστήμονες, τους απειλεί με κλείσιμο προς όφελος των μεγάλων ομίλων.

Η υγεία του λαού συνθλίβεται στις συμπληγάδες της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν συνθήκες διάλυσης. Ισχυροποιείται η εμπορευματοποίηση και η επιχειρηματικότητα στην παιδεία, υποβαθμίζεται η μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Το ενδεχόμενο νέας καπιταλιστικής κρίσης είναι ανοιχτό.

Στις συνθήκες αυτές είναι επιτακτικά αναγκαίος ο μαζικός και συνδυασμένος αγώνας, σε πολλά μέτωπα, για την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου και την ψήφιση της πρότασης νόμου και της τροπολογίας που καταθέτει το ΚΚΕ για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων.

Ενάντια στην ακρίβεια με την κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Άμεση κάλυψη των κενών στις δημόσιες μονάδες υγείας, αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, να μην περάσουν οι σχεδιασμοί για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να καταδικαστεί καθολικά ο ταξικός κρατικός προϋπολογισμός των "ματωμένων πλεονασμάτων".

Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποδέσμευση απο το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του, κ.α.

Οι κομμουνιστές, οι φίλοι του κόμματος και οι συμπορευόμενοι, στην πρώτη γραμμή, στα Γιάννενα και σε όλη τη χώρα. Μαχητικά, στην καθημερινή διαπάλη, με εφόδιο την επιστημονικά επεξεργασμένη πολιτική του ΚΚΕ, που εκφράζει τις λαϊκές ανάγκες, δίνει προοπτική και διέξοδο στα αδιέξοδα του εκμεταλλευτικού συστήματος, αποτελεί βάση συσπείρωσης και κινητοποίησης λαϊκών δυνάμεων, με πυξίδα την εργατική εξουσία, τη νέα σοσιαλιστική-κομμουνιστική κοινωνία.

Με οργανωμένη, πλατιά διαφωτιστική δουλειά και τη δράση στο εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να δυναμώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης στην κυρίαρχη πολιτική, να κερδηθούν ακόμα περισσότερες δυνάμεις και να καταγραφεί αυτό μέσα στους αγώνες και στις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιούνη, να βγει πολύ δυνατό το ΚΚΕ, δυνατός ο λαός, στην πάλη ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, να προσπεράσουν οι εργαζόμενοι τα κάθε λογής αναχώματα που ετοιμάζουν τα μεγάλα συμφέροντα στα παρασκήνια».
πηγή: 902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου