Ηλεκτρική ενέργεια : Oi "χρωματιστοί" λογαριαμοί από 1/1/2024, οι τιμές για το "πράσινο" τιμολόγιο

Λογαριασμοί ρεύματος, τιμολόγια.

Τι θα αλλάξει από το νέο έτος για τους λογαριασμούς ρεύματος - Τι δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία για τις τιμές - Οι χρωματιστοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος


Νέα δεδομένα αναμένεται να διαμορφωθούν σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024, καθώς όπως φαίνεται και από τις παραμέτρους που κατέθεσαν, οι εταιρίες στην αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή, θα υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις στις προσφορές των προμηθευτών για το «πράσινο» τιμολόγιο.


Προς το παρόν, με βάση την υπόθεση ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο για τον μήνα Δεκέμβριο θα διαμορφωθεί στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη χαμηλότερη τιμή θα την έχει η ΔΕΗ με 15,932 σεντς ανά κιλοβατώρα, με τις άλλες τέσσερις εταιρείες να τιμολογούνται ως εξής: 16,596 σεντς, 17,195 σεντς, 19,654 σεντς και 20,572 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Σημειώνεται ότι οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν τον πρώτο μήνα του έτους θα ανακοινωθούν την 1η Ιανουαρίου, ενώ σε κάθε περίπτωση και στη συνέχεια οι τιμές θα ανακοινώνονται την πρώτη μέρα του μήνα στις αντίστοιχες ιστοσελίδες των προμηθευτών και της Ρυθμιστικής Αρχής. Έτσι, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για όλες τις τιμές, να τις συγκρίνουν και να επιλέγουν την καταλληλότερη και πιοσυμφέρουσα για αυτούς.

Μάλιστα, κάθε μήνα, η τιμή θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο, που θα οριστεί με υπουργική απόφαση, συν το περιθώριο κέρδους που θα εφαρμόζει κάθε προμηθευτής. Η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα οπότε θα διορθώνονται προς τα πάνω ή κάτω τα τιμολόγια με βάση την εξέλιξη των τιμών που προηγήθηκε και των άλλων παραγόντων που θα περιλαμβάνονται στον εν λόγω μαθηματικό τύπο. Η τιμή θα είναι τελική, δηλαδή οι όποιες εκπτώσεις πρέπει να είναι ενσωματωμένες στο τιμολόγιο που ανακοινώνει κάθε προμηθευτής.

Οι χρωματιστοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματοςΕπισημαίνεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τους νέους χρωματιστούς λογαριασμούς και εκείνοι – με τη σειρά τους – να επιλέξουν ποιο από τα νέα τιμολόγια θέλουν να κρατήσουν, αλλά μόνο μεταξύ των τριών χρωμάτων.

  1. Μπλε - σταθερά: Είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.
  2. Κίτρινα - κυμαινόμενα: Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες – με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων).
  3. Πορτοκαλί - δυναμικά: Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.
  4. Πράσινο τιμολόγια, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους παρόχους για έναν χρόνο, θα μεταπέσουν όσοι δεν επιλέξουν κάποιες από τις παραπάνω τρεις κατηγορίες, δηλαδή όσοι έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή κιλοβατώρας και δηλώσουν ρητά ότι δεν επιθυμούν το «πράσινο» τιμολόγιο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις έως τώρα εκτιμήσεις, αναμένεται να μεταφερθούν στο «πράσινο» τιμολόγιο άνω του 70% των καταναλωτών.

Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Περιμένετε μέχρι τον Ιανουάριο για να διαλέξετε»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, συνέστησε στους πολίτες να περιμένουν μέχρι τον Ιανουάριο προκειμένου να επιλέξουν τον λογαριασμό ρεύματος που επιθυμούν.

Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, την Παρασκευή (01/12), ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε: «Να περιμένουν οι καταναλωτές να δουν πρώτα τα τιμολόγια του ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου και με ένα απλό κλικ, μέχρι τέλος Ιανουαρίου, μπορούν να διαλέξουν. Δεν χρειάζεται να βιαστούν».
ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου