Ευρωβαρόμετρο - κόλαφος: το 86% των Ελλήνων δυσκολεύονται να πληρώσουν λογαριασμούς

Ευρωβαρόμετρο, ακρίβεια, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΕ,

Αν και ο Economist ανέδειξε την Ελλάδα ως χώρα της χρονιάς (!), από ότι φαίνεται οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, οι άνθρωποι όμως… όχι. Κάποιοι δείκτες της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια ο λαός όμως βιώνει τις συνέπειες της ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής...

Σκληρή απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα πάει καλά και βελτιώνεται διαρκώς η οικονομική κατάσταση των πολιτών έρχεται να δώσει το ευρωβαρόμετρο για το φθινόπωρο του 2023. 

Οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν σε συντριπτικά ποσοστά ότι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους, αλλά και ότι ρίχνοντας το βλέμμα στο μέλλον πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί ή δεν θα βελτιωθεί.

Η Ελλάδα μάλιστα έχει αρνητική πρωτιά, και μάλιστα με διαφορά από τη δεύτερη Πορτογαλία, ως προς τη δυνατότητα των πολιτών να πληρώνουν λογαριασμούς, με το ποσοστό να φτάνει στο 86%, καθώς έχουν γονατίσει από το κόστος ζωής και τον πληθωρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν οι Έλληνες αντιμετωπίζουν, το τελευταίο έτος, δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών, το 50% απαντά ότι κατά καιρούς δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, το 36% λέει τις περισσότερες φορές και μόλις 14% απαντά ότι δεν συναντά δυσκολίες στην εξόφληση των λογαριασμών.

Τι γίνεται στις άλλες χώρες

Δυσκολία πληρωμής λογαριασμών

  • 86% Ελλάδα
  • 64% Πορτογαλία
  • 63% Κύπρος
  • 59% Βουλγαρία
  • 57% Ιταλία
  • 57% Ρουμανία
  • 55% Ιρλανδία
  • 53% Κροατία
  • 37%  Λετονία
  • 36% Γαλλία

Πώς βλέπουν το μέλλον

Στην ερώτηση προς τους πολίτες αν πιστεύουν ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, το 58% των Ελλήνων περιμένει να έχει χειροτερεύσει η κατάστασή τους και το 33% πιστεύει ότι θα είναι στα ίδια. Μόλις 7% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί. 

Στο σύνολο της Ε.Ε., το 46% των Ευρωπαίων πιστεύουν πως θα είναι ίδια η κατάσταση, το 38% θεωρούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση, το 13% θεωρεί ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα και το 3% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Όσον αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε έναν χρόνο από τώρα το 66% των Ελλήνων πιστεύουν πως θα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, το 24% θεωρεί πως θα είναι ίδια η κατάσταση, το 9% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση και το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Στην αντίστοιχη ερώτηση, το 52% των Ευρωπαίων πιστεύουν πως θα είναι χειρότερη η κατάσταση, το 31% θεωρούν ότι θα είναι ίδια η κατάσταση, το 13% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση και το 4% δεν απάντησε στην ερώτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου