Οι ναυτιλιακές εταιρείες εγκαταλείπουν τα δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας λόγω των επιθέσεων των Χούτι

Ερυθρά Θάλασσα, Υεμένη, Χούτι, πόλεμος στη Γάζα,

Το πολιτικο-στρατιωτικό κίνημα των Χούτι έχει προειδοποιήσει ότι θα στοχοποιήσει πλοία που πλέουν στα ανοιχτά της Υεμένης και έχουν συνδέσμους με το Ισραήλ, ως απάντηση στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.


Η απόφαση έρχεται καθώς ένα βρετανικό αντιτορπιλικό καταρρίπτει ένα 'ύποπτο επιθετικό drone' στον ωκεανό που βρίσκεται ανάμεσα στην Ασία και την Αφρική.

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Diamond κατέρριψε ένα ύποπτο «επιθετικό drone με στόχο εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα». κατά τη διάρκεια της νύχτας από Παρασκευή προς Σάββατο.

Αυτό σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας Γκραντ Σαπς, ο οποίος πήγε στο X -πρώην Twitter- για να μοιραστεί την ανακοίνωση.


Οι Χούτι έχουν προειδοποιήσει ότι θα στοχοποιήσουν πλοία που πλέουν στα ανοιχτά της Υεμένης και έχουν συνδέσμους με το Ισραήλ, ως απάντηση στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί πύραυλοι και drones καταρρίφθηκαν από αμερικανικά και γαλλικά πολεμικά πλοία που περιπολούσαν στην περιοχή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε στα τέλη Νοεμβρίου την αποστολή του πολεμικού πλοίου HMS Diamond στον Κόλπο για να ανταποκριθεί στις "εντεινόμενες ανησυχίες"; για την ασφάλεια των θαλάσσιων εμπορικών οδών στην περιοχή.

 

 


Ο δανικός ναυτιλιακός γίγαντας Maersk διέταξε την Παρασκευή τα πλοία του να μην διέρχονται πλέον από το στρατηγικό στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ «μέχρι νεωτέρας» μετά από νέες επιθέσεις.

Ο Γερμανός εφοπλιστής Hapag-Lloyd ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι ανέστειλε τις διελεύσεις των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα μετά την επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα. ένα από τα πλοία της από τους Χούτι.

Αυτό το πολιτικο-στρατιωτικό κίνημα, που ελέγχει μεγάλο μέρος της Υεμένης, ανήκει, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, σε αυτό που αποκαλούν «άξονα αντίστασης»; εναντίον του Ισραήλ, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου