Μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από το Ιράν χτύπησε δεξαμενόπλοιο στον Ινδικό Ωκεανό

Αντάρτες Χούτι, Ινδικός Ωκεανός, πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς,

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το Chem Pluto, δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Λιβερίας, ιαπωνικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλεσης της Ολλανδίας, χτυπήθηκε το Σάββατο στις 10:00 τοπική ώρα (06:00 GMT). Το χτύπημα προκάλεσε δομικές ζημιές.

«Το υπό σημαία Λιβερίας, ιαπωνικής ιδιοκτησίας και ολλανδικής εκμετάλλευσης χημικό δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε περίπου στις 6 π.μ. GMT στον Ινδικό Ωκεανό, 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ινδίας, από ένα drone μονόδρομης επίθεσης που εκτοξεύτηκε από το Ιράν», δήλωσε το Πεντάγωνο. είπε ο εκπρόσωπος.

Η επίθεση είναι η πρώτη τέτοια γνωστή επίθεση τόσο μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Μια σειρά από επιθέσεις σημειώθηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα σε εμπορικά πλοία τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, στοχεύουν δυτικά πλοία που πλέουν στα ανοιχτά της Υεμένης με συνδέσμους με το Ισραήλ, ως απάντηση στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Σε απάντηση, αρκετοί πύραυλοι και drones καταρρίφθηκαν από αμερικανικά και γαλλικά πολεμικά πλοία που περιπολούσαν στην περιοχή. 

Η Τεχεράνη αρνείται ανάμειξη

Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν(φωτο), υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, αρνήθηκε την ανάμειξή του στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Σαββάτου, λέγοντας ότι η χώρα του δεν έχει καμία ομάδα πληρεξουσίων στην περιοχή. Έχει επίσης αρνηθεί ότι εμπλέκεται σε επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούτι στην Υεμένη.

"Οι πράξεις που έγιναν από άλλους δεν πρέπει να αποδοθούν σε ομάδες πληρεξουσίων του Ιράν. Δεν έχουμε καμία ομάδα πληρεξουσίων στην περιοχή", είπε ο Αμιραμπντολαχιάν.

Έκανε τα σχόλια το Σάββατο μετά τη μονοήμερη Διεθνή Διάσκεψη της Τεχεράνης για την Παλαιστίνη. 

Οι επιθέσεις προκαλούν καθυστερήσεις και αυξήσεις τιμών

Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης έχουν ανακατευθύνει ένα τεράστιο όγκο του παγκόσμιου εμπορίου μακριά από την περιοχή, μια αλλαγή που αναμένεται να προκαλέσει καθυστερήσεις και αύξηση των τιμών.

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, σιτηρά και τα πάντα, από παιχνίδια μέχρι ηλεκτρονικά, ταξιδεύουν συνήθως μέσω της πλωτής οδού που χωρίζει την Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο καθ' οδόν προς τη Διώρυγα του Σουέζ, όπου διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι Χούτι είναι αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, το 2014, ξεκινώντας έναν σκληρό πόλεμο εναντίον ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επιδιώκει να αποκαταστήσει την κυβέρνηση.

Οι Χούτι έχουν στοχοποιήσει σποραδικά πλοία στην περιοχή, αλλά οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Έχουν χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά πλοίων για να επιτεθούν σε σκάφη και σε μια περίπτωση χρησιμοποίησαν ελικόπτερο για να επιβιβαστούν και να καταλάβουν ένα πλοίο ιδιοκτησίας Ισραήλ και το πλήρωμά του.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ - μαζί με μια σειρά από άλλα έθνη - ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να προστατεύσουν τα πλοία που δέχονται επίθεση και διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για συνασπισμό για την ασφάλεια της πλωτής οδού.

"Δεν υπάρχει ανάγκη για συνασπισμό. Θα πρέπει [οι ΗΠΑ] να σταματήσουν να υποστηρίζουν τον εγκληματία [Ισραήλ] και θα δουν μια πιο ασφαλή περιοχή και θα υπάρξουν ακόμη καλύτερες συνθήκες για μεταφορά ενέργειας στην περιοχή", δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. στο συνέδριο της Τεχεράνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr