Έφη Αχτσιόγλου: «Η κυβέρνηση εγκλωβίζει την πλειονότητα των πολιτών σε συνθήκες φτωχοποίησης» (vid

Νέα Αριστερά, Έφη Αχτσιόγλου, Βουλή, προϋπολογισμός 2024.

Στην παρέμβασή της για τον προϋπολογισμό 2024, η εισηγήτρια της «ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ», Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα της «άδικης φορολογίας, της συνεχώς μειούμενης αξίας των μισθών, ενώ πολλαπλασιάζονται», όπως είπε, «τα εταιρικά κέρδη», καθώς και στη μείωση των κοινωνικών δαπανών, ζητώντας ένα διαφορετικό μοντέλο.


«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό από την πλευρά της κυβέρνησης διεξάγεται με θριαμβευτικούς τόνους» και με τον ισχυρισμό ότι «η συνταγή πέτυχε και θα συνεχιστεί», τόνισε η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα αυτό, 7 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα, ποσοστό ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη, θεωρούν τους εαυτούς τους φτωχούς. Η αμέσως επόμενη χώρα είναι η Βουλγαρία με σχεδόν μισό ποσοστό. Η πραγματικότητα, λοιπόν, όπως τουλάχιστον την βιώνει η πλειονότητα των πολιτών, απέχει δραματικά από την κυβερνητική αφήγηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.Στην παρέμβασή της, η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα της «άδικης φορολογίας, της συνεχώς μειούμενης αξίας των μισθών, ενώ πολλαπλασιάζονται», όπως είπε, «τα εταιρικά κέρδη», καθώς και στη μείωση των κοινωνικών δαπανών, ζητώντας ένα διαφορετικό μοντέλο.

 • Tα φορολογικά έσοδα από το 2021 παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση. Από τα 14,8 δισ. αύξηση, τα 7 δισ., το 1 στα 2 ευρώ, προέρχονται από ΦΠΑ, τον κατεξοχήν άδικο φορο.

 • Για το 2024 δεν προβλέπεται κανένα μέτρο στήριξης των νοικοκυριών για την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας κι αυτό ενώ προβλέπεται συνέχιση της αυξητικής τάσης του πληθωρισμού. Οι δαπάνες για Υγεία και Παιδεία παραμένουν στο ίδιο χαμηλό και εντελώς ανεπαρκές επίπεδο.

 • Από τις αρχές του 2021 μέχρι και το καλοκαίρι του 2023, ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 8%. Η Ελλάδα είναι σήμερα η χώρα με τον δεύτερο χαμηλότερο πραγματικό μέσο μισθό στον ΟΟΣΑ.

 • Πάνω από 10 δισ. κέρδη καταγράφουν φέτος οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, ξεπερνώντας ακόμη και το περσινό ρεκόρ.

 • Το 90% των επενδύσεων είναι στις κατασκευές και το real estate, αγοραπωλησίες υπαρχουσών αξιών και ακινήτων, ιδιωτικοποιήσεις και αγορά κόκκινων δανείων από funds.

 • Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη, με 1 στους 3 να πληρώνει πάνω από το μισό του εισόδημα στις ανάγκες της στέγασης.

 • Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι στην πλειονότητά τους υπερχρεωμένα και οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών είναι πλέον ο κανόνας.

Ο Προϋπολογισμός για το 2024 θα έπρεπε να είναι ένας Προϋπολογισμός προτεραιοτήτων για τους πολλούς:

 1. Προϋπολογισμός για προστασία από την ακρίβεια: με μόνιμους μηχανισμούς αναπροσαρμογής των ορίων του φορολογικού συστήματος αλλά και των επιδομάτων. Διότι δεν είναι δυνατόν με τέτοια πληθωριστική κρίση το επίπεδο των επιδομάτων να είναι το ίδιο με πριν 3 χρόνια και τα όρια του αφορολόγητου να παραμένουν τα ίδια σε ονομαστικούς όρους.

 2. Προϋπολογισμός μείωσης των ανισοτήτων: με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, επιστροφή των ουρανοκατέβατων κερδών των τραπεζών, των ενεργειακών εταιρειών, των φαρμακευτικbrών στους πολίτες και βελτίωση της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων, με μείωση των δεύτερων. Με στοχευμένη αύξηση πόρων σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Προστασία και με ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αυτά τα δημόσια αγαθά που συνδέονται με την ιδιότητα του πολίτη.

 3. Πράσινος Προϋπολογισμός: με συγκεκριμένες πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, την επένδυση σε δομές ανθεκτικότητας και τον περιορισμό των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, μετασχηματίζοντας σταδιακά μεν, σαφώς δε, το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας.

 4. Προϋπολογισμός για την έμφυλη ισότητα: με συγκεκριμένες πολιτικές και κατεύθυνση κονδυλίων ώστε να μειώνεται το χάσμα μεταξύ των δυο φύλων στη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, στα εισοδήματα, στην εκπαίδευση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr