Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει το 60% των θέσεων εργασίας, λέει η επικεφαλής του ΔΝΤ

Τεχνητή Νοημοσύνη, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ΔΝΤ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, WEF, Νταβός,

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα επηρεάσει το 60% των θέσεων εργασίας στις προηγμένες οικονομίες και σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

 
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για να δημιουργήσουμε ένα σύνολο πολιτικών που θα διασφαλίζουν ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ωφέλιμος και όχι επιζήμιος για την ανθρωπότητα.

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα επηρεάσει το 60% των θέσεων εργασίας στις προηγμένες οικονομίες και σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας την Κυριακή, η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε για τις τεράστιες συνέπειες που μπορεί να έχει η αυξημένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια αγορά εργασίας, βαθαίνοντας τις ανισότητες και αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά.

«Η δουλειά σας μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς -όχι καλό- ή η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη δουλειά σας, οπότε στην ουσία θα είστε πιο παραγωγικοί και το επίπεδο του εισοδήματός σας μπορεί να αυξηθεί», δήλωσε σε συνέντευξή της στο AFP στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, ο αντίκτυπος θα είναι ελαφρώς μικρότερος στις αναδυόμενες αγορές, όπου το 40% των θέσεων εργασίας θα επηρεαστεί. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, το ποσοστό μειώνεται στο 26%.

Οι εκτιμήσεις αυτές μπορούν να βρεθούν σε έκθεση του ΔΝΤ που αναφέρει ότι οι μισές θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν αρνητικά από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οι υπόλοιπες μπορεί να ωφεληθούν από την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας.

«Για το άλλο μισό, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εκτελούν βασικές εργασίες που σήμερα εκτελούνται από ανθρώπους, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, ορισμένες από αυτές τις θέσεις εργασίας μπορεί να εξαφανιστούν», γράφει η Γκεοργκίεβα στην έκθεση.

«Στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να έχει λιγότερο ευεργετικό αντίκτυπο, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει το ψηφιακό χάσμα και τις εισοδηματικές διαφορές μεταξύ των χωρών», σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα.

Οι ηλικιωμένοι αναμένεται επίσης να υποφέρουν περισσότερο από τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την εισαγωγή νέων πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν αυτές τις υπάρχουσες ανησυχίες, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας και τα προγράμματα επανακατάρτισης:

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στο να βοηθήσουμε ιδίως τις χώρες με χαμηλό εισόδημα να κινηθούν ταχύτερα, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα παρουσιάσει η τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε η ίδια. «Με άλλα λόγια, αγκαλιάστε την, έρχεται. Έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη, ναι, είναι λίγο τρομακτική. Αλλά είναι επίσης μια τεράστια ευκαιρία για όλους».

Το θέμα του αντίκτυπου της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου