Συνέδριο ECONOMIST: Η διαχείριση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα

Third Demographic Summit, Συνέδριο ECONOMIST, Δημογραφικό,

Οι ομιλητές κατά το συνέδριο του Economist επεσήμαναν τη φθίνουσα τάση του ενεργού πληθυσμού - Μεταξύ των λύσεων, η είσοδος περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας


Για την Ελλάδα το δημογραφικό είναι «κατεπείγον πρόβλημα» γιατί παρουσιάζει τις αδυναμίες της ΕΕ αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό, τονίστηκε στο συνέδριο του Economist στην ενότητα «Διαχείριση του δημογραφικού επείγοντος: Τα επόμενα βήματα για την Ευρώπη».

Οι ομιλητές επεσήμαναν τη φθίνουσα τάση του ενεργού πληθυσμού και «βλέπουν» λύσεις μεταξύ των οποίων οι μετανάστες με δεξιότητες, η είσοδος περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας, η προσαρμογή των ορίων συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής και η πρόληψη ώστε να υπάρχει γήρανση με υγεία.

 

 

 

Economist-Third Demographic Summit - Μαρίνα Στέφου Γεν. Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής

  

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αποτελεί μία πολιτική καινοτομία, που η αρμόδια αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία Ντουμπράβκα Σούιτσα θα ζητήσει να δημιουργηθεί και από άλλες χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε η γγ Δημογραφίας και Στεγαστικής Πολιτικής του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίνα Στέφου, κατά τη σύντομη παρέμβασή της στο συνέδριο του Economist, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Η κ. Στέφου τόνισε ότι η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, διευρύνει τις ανισότητες και επιβαρύνει τα θεμέλια της κοινωνίας καθώς και τα συνταξιοδοτικά συστήματα. Σημείωσε δε ότι η εργαλειοθήκη της ΕΕ μπορεί να φανεί χρήσιμη, ενώ ανέφερε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση (οικογενειακά επιδόματα, επίδομα παιδιού, διεύρυνση της γονικής άδειας, κοινωνική στέγαση κλπ) και τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν. 
 
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό
 
Στάθηκε δε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό, το οποίο περιλαμβάνει πέντε πυλώνες: Τη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, της διαχείριση της γήρανσης, τη νόμιμη μετανάστευση και την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. 

Συμπλήρωσε ότι οι επιδοματικές πρακτικές πρέπει να συνδεθούν με την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την ισότητα των φύλων, ενώ πρότεινε την καλλιέργεια συνεργασίας με κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα στο δημογραφικό.


 Economist - Third Demographic Summit-Έλενα Ακρίτα Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Ακρίτα, παρατήρησε ότι υπάρχει διευρυμένο χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, όπως και της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη, ενώ σημείωσε ότι η ανασφάλεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των οικογενειών που θέλουν να κάνουν παιδιά και εν τέλει το βάρος πέφτει πάνω στη γυναίκα. 

Η κ. Ακρίτα υποστήριξε ότι το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα με πολλές και δύσκολες πτυχές και επισήμανε ότι δύο είναι οι βασικοί άξονες αντιμετώπισής του. Ο πρώτος, αφορά την ένταξη περισσότερων μεταναστών στη χώρα και ο δεύτερος να δοθούν κίνητρα και οι κοινωνικές παροχές για να κάνουν οι Έλληνες περισσότερα παιδιά. Διευκρίνισε δε ότι οι μετανάστες είναι προνόμιο για την οικονομία και την κοινωνία, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μετανάστες και πως οι δημαγωγίες της Ακροδεξιάς και της Δεξιάς μπαίνουν εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και τα δικαιολογημένα παράπονα από πολίτες που ζουν σε άθλιες συνθήκες και οικονομική ασφυξία. Όσον αφορά την αύξηση των γεννήσεων, είπε ότι πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας που σκοτώνουν κάθε σχέδιο καταπολέμησης της υπογεννητικότητας και πρόσθεσε ότι πρέπει να πείσουμε το γρηγορότερο δυνατό τους πολίτες ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο. 

 

Εconomist - Third Demographic Summit- Λόης Λαμπριανίδης Καθ.Οικονομικής Γεωγραφίας, Παν. Μακεδονιας

 

Ο Λόης Λαμπριανίδης, πρώην καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συμφώνησε προς το γενικότερο συμπέρασμα της οικονομικής αβεβαιότητας, που επηρεάζει καθοριστικά το δημογραφικό και τόνισε ότι η μοναδική επιλογή είναι μία μεταναστευτική πολιτική, με κριτήρια και όχι στην τύχη, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Κριτήρια, για την αγορά εργασίας, όχι του τώρα, αλλά του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης που θα επιλέξει η χώρα, ένταξη των μεταναστών σε περιοχές που ερημώνουν, με κίνητρα καθώς και η εκπαίδευσή τους.

Επίσης, σημείωσε την αλλαγή στάσης της ΕΕ στο θέμα, καθώς, όπως είπε, η Κομισιόν θεωρούσε πριν μερικά χρόνια, ως βασικό μοχλό ανάπτυξης τη μετανάστευση και ότι χρειάζεται 56 εκατομμύρια μεταναστών, κάτι που πλέον έχει «παγώσει» μετά τη αντιμεταναστευτική ρητορική που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου