Ερυθρά Θάλασσα: 6 πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων εκτόξευσαν χθες οι Χούθι

Ερυθρά Θάλασσα, Χούθι,


Η παραστρατιωτική οργάνωση των Χούθι της Υεμένης συνεχίζει απτόητη της επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που διαβαίνουν την Ερυθρα Θάλασσα κτυπώντας χθες Τρίτη ένα ελληνόκτητο και ένα βρετανικό πλοίο, το MV "Star Nasia" και MV "Morning Tide"

 

Οι «υποστηριζόμενοι από το Ιράν παραστρατιωτικοί Χούθι» εκτόξευσαν χθες Τρίτη «έξι βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜs)» από περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν προς την κατεύθυνση «της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν», συνόψισε σήμερα μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Οι τρεις από τους πυραύλους αυτούς είχαν στόχο το MV "Star Nasia", ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, που διερχόταν από τον Κόλπο του Άντεν, σύμφωνα με τη CENTCOM. Το πλήρωμα του σκάφους «ανέφερε πως σημειώθηκε έκρηξη κοντά του», προκαλώντας ήσσονες ζημιές, αλλά κανέναν τραυματισμό. Κατόπιν, δεύτερος πύραυλος έπεσε στο νερό χωρίς να επηρεάσει το πλοίο, ενώ τρίτος πύραυλος καταρρίφθηκε από το USS Laboon (DDG 58), κατά την ίδια πηγή, που διαβεβαίωσε ότι το Star Nasia παραμένει αξιόπλοο και «συνεχίζει» το ταξίδι προς τον προορισμό του.

Οι άλλοι τρεις ASBΜs εκτοξεύθηκαν «πιθανόν» εναντίον του MV "Morning Tide", φορτηγό πλοίο βρετανικής ιδιοκτησίας, υπό σημαία νήσων Μπαρμπάντος, καθώς κινείτο «στη νότια Ερυθρά Θάλασσα», όμως έπεσαν στο νερό, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ούτε ζημιές, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της CENTCOM.

Το σιιτικό ένοπλο κίνημα Ανσάρ Αλά, πιο γνωστό με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, Χούθι, εξαπολύει επιθέσεις από τον Νοέμβριο εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτό συνδέονται με το Ισραήλ για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, υπό πολιορκία και βομβαρδισμούς του Ισραήλ για τέσσερις μήνες.

Παρότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους πολλαπλασίασαν έκτοτε τις επιχειρήσεις τους στην Υεμένη και στα ανοικτά της εμπόλεμης χώρας για να προστατεύσουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τη δράση τους, οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις με drones και πυραύλους.

Επιχειρήσεις «αυτοάμυνας» χαρακτηρίζουν της επιθέσεις οι Χούθι

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ταξίαρχος Yahya Saree, επιβεβαίωσε τις επιθέσεις στα δύο πλοία και επανέλαβε την απειλή να πραγματοποιήσει περισσότερες επιχειρήσεις «αυτοάμυνας» εναντίον «εχθρικών» αμερικανικών και βρετανικών στόχων.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν δυτικά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης. Ο Saree είπε ότι οι ναυτικοί πύραυλοι έπληξαν το Morning Tide, ένα φορτηγό πλοίο υπό σημαία Μπαρμπάντος, βρετανικής ιδιοκτησίας, και το Star Nasia, ένα αμερικανικό πλοίο με σημαία Νήσων Μάρσαλ.

Ο ιδιοκτήτης του Morning Tide, η βρετανική εταιρεία Furadino Shipping, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλοίο έπλεε αυτήν τη στιγμή χωρίς προβλήματα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι το βρετανικό πλοίο είχε πραγματοποιήσει ελιγμούς αποφυγής και συνέχισε το ταξίδι του. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου