ΓΓ του ΟΗΕ: Η «Εποχή του χάους» που κατακλύζει τον κόσμο πρέπει να τελειώσει

Γενικός Γραμματέας, ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «Εποχή του χάους»,

«Ο κόσμος μας εισέρχεται σε μια εποχή χάους», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην σημερινή (7/2) ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια «εποχή χάους» που προκαλεί πολλά δεινά και εμποδίζει την πρόοδο – και πρέπει να αντιστραφεί.

«Υπάρχει τόσος θυμός, μίσος και θόρυβος στον κόσμο μας σήμερα», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες στα κράτη μέλη καθώς καθόριζε τις προτεραιότητές του για το 2024. «Κάθε μέρα και σε κάθε στροφή, φαίνεται – είναι πόλεμος».

Είπε ότι οι άνθρωποι θέλουν απλώς ειρήνη και ασφάλεια και να ζουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια.

«Για εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σε σύγκρουση σε όλο τον κόσμο, η ζωή είναι μια θανατηφόρα, καθημερινή, πεινασμένη κόλαση», είπε.

Επισήμανε τις συγκρούσεις στη Γάζα, την Ουκρανία και το Σουδάν, αλλά και παρατεταμένες καταστάσεις στη Μιανμάρ, την Υεμένη, την Αϊτή και σε ολόκληρο το Σαχέλ της Αφρικής.

«Εάν οι χώρες εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους βάσει του Χάρτη [ΟΗΕ], το δικαίωμα κάθε ατόμου για μια ζωή ειρήνης και αξιοπρέπειας θα ήταν εγγυημένο», σημείωσε. Αλλά είπε ότι ο χάρτης καταπατείται τακτικά ατιμώρητα.

Κατηγόρησε το πιο ισχυρό όργανο του ΟΗΕ – το Συμβούλιο Ασφαλείας των 15 εθνών – επειδή συνέβαλε στο χάος.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών – η κύρια πλατφόρμα για ζητήματα παγκόσμιας ειρήνης – βρίσκεται σε αδιέξοδο από γεωπολιτικές ρωγμές», είπε. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το συμβούλιο διχάζεται, αλλά είναι η χειρότερη».

Είπε ότι η δυσλειτουργία είναι πιο βαθιά και πιο επικίνδυνη σήμερα από ό,τι ακόμη και κατά τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα, ένα επικίνδυνο και απρόβλεπτο ελεύθερο για όλους με απόλυτη ατιμωρησία», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι διαιρέσεις μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του συμβουλίου με δικαίωμα αρνησικυρίας – Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες– έχουν εμποδίσει τη σημαντική δράση σε μια σειρά καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα, καθώς και την επιβολή κυρώσεων κατά κακών παραγόντων όπως Βόρεια Κορέα και η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ.

Είπε ότι το συμβούλιο πρέπει να υποβληθεί σε σοβαρή μεταρρύθμιση για να αντικατοπτρίζει τη σημερινή πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης μόνιμης έδρας για την Αφρική.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε επίσης τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, σημειώνοντας ότι οι φτωχότερες χώρες του κόσμου πνίγονται στο χρέος.

Και προέτρεψε τους ανθρώπους να «κάνουν ειρήνη με τον πλανήτη» και να σταματήσουν να διεξάγουν πόλεμο με τη φύση.

«Είναι ένας τρελός αγώνας για επιλογή», ​​είπε για την κλιματική κρίση. «Πυροδοτούμε συστήματα που μας συντηρούν».

Επεσήμανε επίσης τις σύγχρονες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας διάδοσης παραπληροφόρησης και παραπληροφόρησης, καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται προς όφελος της ανθρωπότητας.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει όλη την ανθρωπότητα, επομένως χρειαζόμαστε μια καθολική προσέγγιση», είπε.

Είπε ότι πρέπει να υιοθετηθούν επαρκή προστατευτικά κιγκλιδώματα και ηθικά πρότυπα και θα πρέπει να είναι ευρέως διαθέσιμα.

Στη βάση κάθε προόδου, είπε ο Γκουτέρες, είναι η ειρήνη, και είπε ότι είναι συλλογική ευθύνη να δράσουμε για αυτήν σε όλες τις διαστάσεις της.

«Η ειρήνη μπορεί να επιτύχει θαύματα που οι πόλεμοι δεν θα κάνουν ποτέ», είπε. «Οι πόλεμοι καταστρέφουν. Η ειρήνη οικοδομεί." 

Διεθνή Πρακτορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr