Εταιρείες της ΕΕ προμηθεύουν 630 εκ. δολάρια εξοπλισμό στο έργο της Ρωσίας "Arctic LNG 2" παρά τις κυρώσεις

Arctic LNG 2, προμήθειες ευρωπαϊκού εξοπλισμού, "Moscow Times",
Έργο Arctic LNG 2.

     Σύμφωνα μα αποκάλυψη της "Moscow Times", εταιρείες της ΕΕ προμήθευσαν εξοπλισμό αξίας 630 εκ. δολαρίων το έργο της Ρωσίας "Arctic LNG 2" παρά τις ισχύουσες κυρώσεις.


Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν προμηθεύσει εξοπλισμό αξίας άνω των 630 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία, στο έργο Arctic LNG 2 της Ρωσίας από την εισβολή στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν υπό δυτικές κυρώσεις, ανέφεραν την Τρίτη η ρωσική υπηρεσία The Moscow Times και η ΜΚΟ Arctida σε κοινή έρευνα. 
Το Arctic LNG 2, του οποίου τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη περιλαμβάνουν τον στενό φίλο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τον δισεκατομμυριούχο Γκενάντι Τιμτσένκο, έλαβε ευρωπαϊκό εξοπλισμό συνολικής αξίας 580 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Μαΐου 2022 και τέλους Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με την έρευνα.

Η ΕΕ απαγόρευσε την προμήθεια εξοπλισμού στη Ρωσία για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τον Μάιο του 2022, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στο Arctic LNG 2 στα τέλη του 2023.

Ωστόσο, μόνο τον Ιανουάριο του 2024, ανταλλακτικά και εξοπλισμός για το Arctic LNG 2 αξίας 24 εκατομμυρίων ευρώ (26,2 εκατομμύρια δολάρια) εισήχθησαν στη Ρωσία από χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών τελωνείων που είδε η ρωσική υπηρεσία των The Moscow Times.

Το 2023 εισήχθη εξοπλισμός αξίας άνω των 220 εκατομμυρίων ευρώ. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές ήταν εταιρείες από την Ιταλία (112 εκατ. ευρώ), τη Γαλλία (31,6 εκατ. ευρώ), τη Γερμανία (25 εκατ. ευρώ), την Ολλανδία (12,8 εκατ. ευρώ) και την Ισπανία (8 εκατ. ευρώ).

Ο κύριος προμηθευτής εξοπλισμού για το Arctic LNG 2 το 2023 ήταν η ιταλική εταιρεία Nuovo Pignone, η οποία παράγει εξοπλισμό για την ενεργειακή βιομηχανία. Έστειλε προϊόντα αξίας 41 εκατομμυρίων ευρώ (44,7 εκατομμύρια δολάρια) στη Ρωσία εκείνο το έτος.
Ο ηγέτης μεταξύ των Γάλλων προμηθευτών ήταν η Optaperiph, η οποία απέστειλε θερμομονωτικά προϊόντα, βαλβίδες και άλλο εξοπλισμό αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ (6,5 εκατομμύρια δολάρια).

Η γερμανική Siemens προμήθευσε αγαθά αξίας άνω των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ (5,2 εκατομμύρια δολάρια) για το Arctic LNG 2 το 2023.

Η Siemens διέκοψε τις προμήθειες εξοπλισμού της στους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Τον Μάιο του 2022, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τον Φεβρουάριο του 2024 ξεκίνησε η εκκαθάριση της ρωσικής θυγατρικής της.

Ωστόσο, οι παραδόσεις για το Arctic LNG 2 συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, με την εταιρεία να προμηθεύει βαλβίδες, ροδέλες, παξιμάδια, θερμαντικά σώματα και προϊόντα σιδηρούχων μετάλλων.

Το Arctic LNG 2 παρέλαβε για τελευταία φορά εξοπλισμό Siemens στις 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Όταν ολοκληρωθεί, το έργο Arctic LNG 2 της Novatek θα εξορύξει και θα παράγει LNG στη χερσόνησο Gyda στην Αρκτική με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα 19,8 εκατομμυρίων τόνων.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2019 με Γάλλους, Κινέζους και Ιάπωνες επενδυτές. Το 2023, το κόστος κατασκευής του υπολογίστηκε σε περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Novatek έχει μερίδιο 60% στο έργο, ενώ η γαλλική TotalEnergies, η κινεζική CNPC και η CNOOC και μια κοινοπραξία των ιαπωνικών Mitsui και JOGMEC έχουν όλα μερίδια 10% η καθεμία.

Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Novatek είναι οι Leonid Mikhelson και Gennady Timchenko, τους οποίους ο Πούτιν αποκάλεσε «φίλο». Άλλοι μέτοχοι της Novatek περιλαμβάνουν την Gazprom και τη γαλλική Total.


Η ισπανική εταιρεία τεχνολογίας Ampo προμήθευσε προϊόντα αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ (2,2 εκατομμύρια δολάρια) για το Arctic LNG 2.

Ο ευρωπαϊκός εξοπλισμός για το Arctic LNG 2 εισάγεται κυρίως μέσω Κίνας. Ωστόσο, κάποιος εξοπλισμός προέρχεται απευθείας από την ΕΕ. Για παράδειγμα, το 11% των αποστολών ιταλικού εξοπλισμού το 2023 προήλθε απευθείας από την Ιταλία.

Στα τέλη του 2023, οι ξένοι μέτοχοι του Arctic LNG 2 δήλωσαν ανωτέρα βία στις υποχρεώσεις τους να χρηματοδοτήσουν το έργο λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Η γαλλική Total δήλωσε ότι «πάγωσε» το μερίδιό της στη Novatek.
Leonid Mikhelson και Vladimir Putin.

Τον Οκτώβριο του 2022, ο πρόεδρος της Novatek, Leonid Mikhelson, δήλωσε ότι όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για το Arctic LNG 2 είχε παραδοθεί πριν από την έναρξη του πολέμου.

Ωστόσο, η γαλλική Le Monde και η γερμανική Spiegel ανέφεραν ότι γαλλικές και γερμανικές εταιρείες συνέχισαν να προμηθεύουν εξοπλισμό για το Arctic LNG 2 μέχρι τα μέσα του 2023 για την εκπλήρωση των συμβάσεων πριν από τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το έργο είναι κοντά στην έναρξη, με τις πρώτες αποστολές LNG για εξαγωγή να έρχονται ήδη φέτος.
Τον Φεβρουάριο, το Reuters ανέφερε ότι η Novatek άνοιγε μονάδα στην Κίνα για να βρει αγοραστές LNG στην Ασία.

Οι Moscow Times έστειλαν αιτήματα για σχολιασμό σε όλες τις εταιρείες που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, αλλά καμία δεν απάντησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου