Νέα Αριστερά: «Ο πληθωρισμός της απληστίας υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας...»

Νέα Αριστερά, Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου, πληθωρισμός απληστίας, υπερκέρδη,

     Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου της Νέας Αριστεράς για τον πληθωρισμό της απληστίας και τα υπερκέρδη των τραπεζών...


Ο πληθωρισμός της απληστίας υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ενώ ανοίγει τον δρόμο για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Απαιτείται άμεση παρέμβαση για να σταματήσει η επικέντρωση των τραπεζών σε “γενναιόδωρες” πολιτικές μερισμάτων, οι τράπεζες να εστιάσουν στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας/ Να εφαρμοστεί έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών

Ο πληθωρισμός της απληστίας στραγγαλίζει την πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Η πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ ανέδειξε ότι τα κέρδη διετίες των συστημικών τραπεζών θα ανέλθουν στα 7.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Κέρδη που σωρεύονται από τις υπέρογκες χρεώσεις και τις προμήθειες, στις ηλεκτρονικές και άλλες υπηρεσίες αλλά κυρίως στην απόκλιση μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και των επιτοκίων που λαμβάνουν οι εγχώριοι αποταμιευτές.

Η Ελλάδα αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση ευρωπαϊκή εξαίρεση αφού στην Ευρωζώνη η αύξηση του επιτοκιακού εισοδήματος και των κερδών κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Ενδεικτικά το καθαρό επιτοκιακό εισόδημα των ελληνικών τραπεζών ήταν 79,25% έναντι 60,56% των ευρωπαϊκών. Τα μεγέθη αυτά αντανακλούν τον «πληθωρισμό της απληστίας» που χαρακτηρίζει τη λειτουργία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, στο σύνολό τους.

Όσο οι τράπεζες βλέπουν τα υπερκέρδη τους να αυξάνονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό ενώ η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων δανείων γίνεται όλο και πιο δυσχερής.

Ο πληθωρισμός της απληστίας υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ενώ ανοίγει τον δρόμο για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούν σαν αμέτοχοι τις ολιγοπωλιακές πρακτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη συντονισμένη αύξηση των προμηθειών από όλες τις τράπεζες.

Απαιτείται άμεση παρέμβαση για να σταματήσει η προσκόλληση των τραπεζών σε “γενναιόδωρες” πολιτικές μερισμάτων. Χρειάζεται όμως και άμεση παρέμβαση για να διασφαλιστεί η διαφάνεια στον τραπεζικό κλάδο και η στροφή των πιστωτικών ιδρυμάτων στον πραγματικό κοινωνικό τους σκοπό δηλαδή στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας. Την ώρα που τα νοικοκυριά ασφυκτιούν από την ακρίβεια και τις φορολογικές υποχρεώσεις τους είναι άδικο και προκλητικό να μην εφαρμόζεται έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου