UNICEF: 30 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή από το 2016

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, UNICEF, Κλειτοριδεκτομή,


     Περισσότερες από 230 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, οι περισσότερες από τις οποίες ζουν στην Αφρική, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε την Παρασκευή η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.


Η υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο αριθμός των θυμάτων παγκοσμίως έχει φθάσει πλέον τα 230 εκατομμύρια, ακόμη και όταν οι προσπάθειες για τον περιορισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων παρουσιάζουν πρόοδο σε ορισμένες χώρες

Περισσότερες από 230 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, οι περισσότερες από τις οποίες ζουν στην Αφρική, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε την Παρασκευή η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποβληθεί στη διαδικασία, κατά την οποία αφαιρούνται εν μέρει ή πλήρως τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, εκτιμά η UNICEF στην έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το ποσοστό των γυναικών και των κοριτσιών που υφίστανται ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων μειώνεται, ανέφερε η UNICEF, αλλά προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες για την εξάλειψη της πρακτικής είναι πολύ αργές για να συμβαδίσουν με την ταχεία αύξηση του πληθυσμού.

"Η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων μειώνεται, αλλά όχι αρκετά γρήγορα", αναφέρει η έκθεση.
Η λεγόμενη "γυναικεία περιτομή" σε ορισμένες περιοχές πιστεύεται λανθασμένα ότι ελέγχει τη σεξουαλικότητα των γυναικών.

Τα κορίτσια υποβάλλονται στη διαδικασία σε ηλικίες που κυμαίνονται από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία, ακόμη και θάνατο, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, προβλήματα εμμήνου ρύσεως, πόνο, μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση και επιπλοκές στον τοκετό, καθώς και σε κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Περίπου 144 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων μόνο στην Αφρική, ακολουθούμενες από την Ασία και τη Μέση Ανατολή με 80 εκατομμύρια και 6 εκατομμύρια αντίστοιχα, αναφέρει η έκθεση. Η Σομαλία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών όπου η πρακτική αυτή, γνωστή και ως γυναικεία περιτομή, είναι διαδεδομένη, με το 99% του γυναικείου πληθυσμού ηλικίας 15 έως 49 ετών να έχει υποστεί περιτομή.

Η Μπουρκίνα Φάσο σημείωσε τη σημαντικότερη πρόοδο, μειώνοντας το ποσοστό των γυναικών μεταξύ 15 και 49 ετών που είχαν υποστεί περιτομή από 80% σε 30% μέσα σε τρεις δεκαετίες.


Παρ' όλα αυτά, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται. "Παρατηρούμε επίσης μια ανησυχητική τάση ότι όλο και περισσότερα κορίτσια υποβάλλονται στην πρακτική αυτή σε μικρότερες ηλικίες, πολλά πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια. Αυτό μειώνει περαιτέρω το περιθώριο παρέμβασης", δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ.
Η έκθεση έδειξε επίσης ότι 4 στους 10 επιζώντες ζουν σε χώρες που μαστίζονται από συγκρούσεις με υψηλούς ρυθμούς αύξησης του πληθυσμού, προσθέτοντας ότι η πολιτική αστάθεια διαταράσσει τις προσπάθειες για την πρόληψη της πρακτικής και την παροχή υποστήριξης στα θύματα.

"Η Αιθιοπία, η Νιγηρία και το Σουδάν αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό κοριτσιών και γυναικών που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις", αναφέρει η έκθεση.

Παρόλο που η έκθεση χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ορισμένες χώρες, προειδοποίησε ότι ο κόσμος υπολείπεται από αυτό που θα χρειαζόταν για να επιτευχθεί ο στόχος του ΟΗΕ για την εξάλειψη της πρακτικής αυτής σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2030.

"Σε ορισμένες χώρες, η πρόοδος θα πρέπει να είναι 10 φορές ταχύτερη από την καλύτερη πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στην ιστορία, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος έως το 2030", ανέφερε η έκθεση.

Η Nimco Ali, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Five, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που καταπολεμά τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις της UNICEF είναι "σοκαριστικές" και "καταστροφικές" και ότι απαιτείται επειγόντως περισσότερη χρηματοδότηση για να τερματιστεί η πρακτική.

"Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα τελευταία έξι χρόνια αυτής της δεκαετίας για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αυτή την αποτρόπαια κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός κοριτσιού και να σώσουμε την επόμενη γενιά από τη φρίκη του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων", δήλωσε σε δελτίο Τύπου η γεννημένη στη Σομαλία ακτιβίστρια, συγγραφέας και επιζήσασα του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου