Η κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ, Διατροφή, Πανεπιστήμιο Μποντ, έρευνα,

     Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μποντ στην Αυστραλία πιστεύουν ότι βρήκαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της εκφυλιστικής διαταραχής του εγκεφάλου και της κατανάλωσης αυτών των τροφών μετά από μελέτη 438 ατόμων.


Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με διάγνωση Αλτσχάιμερ τείνουν να τρώνε τακτικά κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η καθημερινή κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μποντ στην Αυστραλία πιστεύουν ότι βρήκαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της εκφυλιστικής διαταραχής του εγκεφάλου και της κατανάλωσης αυτών των τροφών μετά από μελέτη 438 ατόμων.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, οι 108 έπασχαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ 330 ανήκαν σε ομάδα ελέγχου.Όσοι είχαν διαγνωστεί με τη νευρολογική νόσο έτρωγαν τακτικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κρεατόπιτες, λουκάνικα, ζαμπόν, πίτσα και χάμπουργκερ, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η διατροφή τους περιελάμβανε επίσης λιγότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ η κατανάλωση κρασιού ήταν συγκριτικά χαμηλότερη σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Οικογενειακό ζήτημα

Η Tahera Ahmed, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, έχει προσωπική σχέση με την έρευνα αυτή. Είχε μια γιαγιά και μια θεία που έπασχαν από Αλτσχάιμερ.

"Δυστυχώς, δεν το γνωρίζαμε τότε. Νομίζαμε ότι επρόκειτο απλώς για ένα θέμα άνοιας λόγω γήρατος", δήλωσε η Ahmed σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Bond.

"Όταν ξεκίνησα την έρευνά μου για το Αλτσχάιμερ, συνειδητοποίησα ότι η γιαγιά μου είχε όλα τα συμπτώματα".

Ο Kuldeep Kumar, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην έρευνα, έχασε τον πατέρα του από την ασθένεια.

Η Ahmed ελπίζει ότι η έρευνά της θα ωθήσει τους νέους να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες για να προστατεύσουν τον εγκέφαλό τους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει συνδέσεις μεταξύ της δίαιτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κρέας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Journal of Alzheimer's Disease διαπίστωσε ότι οι παράγοντες κινδύνου άνοιας περιλαμβάνουν υψηλότερη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και κρέατος, καθώς και επεξεργασμένων και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια θανατηφόρα ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία ή θεραπεία. Είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Alzheimer Europe, περισσότεροι από 7,8 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζούσαν με άνοια το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου