Γιάνης Βαρουφάκης: «Κατεβαίνουμε με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά» (vid)

ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, Epsilon TV,

     Κατεβαίνουμε στις Ευρωεκλογές, όπως προσπαθούμε να κάνουμε πάντα, ενωτικά, και εδώ και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα κατεβαίνουμε στο πλαίσιο της ενωτικής μας πρωτοβουλίας «ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά», μιας πρωτοβουλίας που θέλει να συσπειρώσει τους ανθρώπους που δεν υπέκυψαν μετά το 2015.


Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 στο κεντρικό Αποκαλυπτικό Δελτίο του Epsilon TV Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα της χώρας μας αλλά και διεθνώς και ανακοίνωσε το όνομα του ενωτικού ψηφοδελτίου ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.


Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε:

Για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών:

«Είναι ντροπή το ότι ο κ. Μητσοτάκης παραμένει πρωθυπουργός της χώρας μετά την αποκάλυψη ότι παρακολουθούσε στελέχη της αντιπολίτευσης. Έπρεπε οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ να τον έχουν αποπέμψει. Είναι καλό που το ΣτΕ επανέκτησε ένα μικρό κομμάτι της αξιοπιστίας του με την αυταπόδεικτη απόφαση που πήρε. Όμως φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης, όπως έχει κάνει πολλάκις στο παρελθόν, απλά θα αγνοήσει την απόφαση του ΣτΕ».

Για την έλλειψη αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ:

«Έχουμε όλοι υποχρέωση, να αφήσουμε στην άκρη τις υπαρκτές και μεγάλες διαφορές μας, και στο συγκεκριμένο θέμα να επικεντρώσουμε τα πυρά μας στον Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης γελάει με την αντιπολίτευση, και πετάει το μπαλάκι από το ένα σκάνδαλο στο άλλο, για να κάνει την κοινωνία να χάσει την μπάλα και να θολώσει τα νερά σχετικά με το άλλο μεγάλο και πρόσφατο σκάνδαλο, αυτό των Τεμπών με τους 57 νεκρούς».

Για την κατάσταση στην Κεντροαριστερά.

«Αν και εμείς ως ΜέΡΑ25 είμαστε στην Αριστερά και όχι την Κεντροαριστερά, αναγνωρίζουμε ότι κάποτε η Κεντροαριστερά έπαιξε ρόλο στα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Τώρα όμως, η Κεντροαριστερά και στις τρεις εκδοχές της, αυτό που ονομάζουμε τρία ΠΑΣΟΚ (δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Νέα Αριστερά) δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Κι αυτό γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να έρθουν σε σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα».

Πως κατεβαίνει το ΜέΡΑ25 στις ευρωεκλογές

«Κατεβαίνουμε όπως προσπαθούμε να κάνουμε πάντα, ενωτικά, και εδώ και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα κατεβαίνουμε στο πλαίσιο της ενωτικής μας πρωτοβουλίας «ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά», μιας πρωτοβουλίας που θέλει να συσπειρώσει τους ανθρώπους που δεν υπέκυψαν μετά το 2015. Αν ο κόσμος μας τιμήσει με την ψήφο του στις ευρωεκλογές, θέλω να βρεθώ απέναντι στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και να αντιπαρατεθώ μαζί της για τα θέματα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, της γενοκτονίας της Παλαιστίνης και γενικά για την κατάντια της Ευρώπης. Όμως έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει εναλλαγή, δεν θα κάτσουμε πάνω στα αξιώματα, αλλά θα διδάξουμε τη συλλογικότητα.

Κατεβαίνουμε ακόμα, μετά από μεγάλη προσπάθεια, με το γερμανικό ΜέΡΑ25 στη Γερμανία, στα πλαίσια μιας συμμαχίας με την Κομμουνιστική Αναγέννηση στην Ιταλία και στην Ιρλανδία μαζί με τη σπουδαία μαχητική ευρωβουλεύτρια Clare Daley. Αν οι φασίστες και οι τραπεζίτες ενώνονται, είναι απαραίτητο και εμείς να ενωθούμε για να τους αντιμετωπίσουμε».

Για την ακρίβεια

«Tα super market, τα funds και οι εταιρείες ενέργειας είναι οι μόνοι που κερδίζουν. Αυτά τα κέρδη δείχνουν μια μαγική εικόνα ανάπτυξης, για την οποία πανηγυρίζει ο Μητσοτάκης.
Στ’ αλήθεια όμως αυτά τα κέρδη είναι η ζημία των μικρών και των μεσαίων. Είναι αυτά που καταπίνουν, μαζί με τη φορολογία, την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Άμεσες κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας και επιβολή πλαφόν στην ενέργεια, λουκέτο στα super market που αισχροκερδούν και μείωση ΦΠΑ από 24 στο 15, από το 13 στο 7 και στα τρόφιμα, τα βιβλία και το θέατρο μηδέν.

Αν κάποιοι μας λένε ότι αυτά δεν γίνονται, παραδέχονται ότι δεν είμαστε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, ενώ κατά τα άλλα μας παραμύθιαζαν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια».

Για τις τράπεζες

«Πρόκειται για καρτέλ αρπακτικών. Δεν είναι μόνο οι ληστρικές προμήθειες. Είναι και ότι πήραν εν μέσω πανδημίας 55 δισ απο την ΕΚΤ για να τα δανείσουν στους μικρομεσαίους, και αντί να τα δανείσουν, κερδοσκόπησαν με το επιτόκιο και τα ξαναγύρισαν πίσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου