Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι έστειλαν υπό άκρα μυστικότητα πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία

ΗΠΑ, Ουκρανία, εξοπλισμοί,

      Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι έστειλε υπό άκρα μυστικότητα πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) στο Κίεβο προκειμένου ο ουκρανικός στρατός να μπορεί να πλήξει σε βάθος τις ρωσικές θέσεις...


Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να στείλει επιπρόσθετο υλικό στο Κίεβο για να ενισχυθεί η άμυνά του


Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι έστειλε υπό άκρα μυστικότητα πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) στο Κίεβο προκειμένου ο ουκρανικός στρατός να μπορεί να πλήξει σε βάθος τις ρωσικές θέσεις.

Παρά τις έντονες διαφωνίες που υπήρχαν εδώ και καιρό ανάμεσα στις δύο πλευρές, εν τέλει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «άναψε το πράσινο φως» για την αποστολή τους πριν από δύο μήνες και η χρησιμοποιήθηκαν στο πεδίο της μάχης από τους ουκρανούς για πρώτη φορά πριν από μερικές εβδομάδες, τουλάχιστον δύο φορές.

«Έχουμε ήδη στείλει μερικούς πυραύλους και τώρα θα στείλουμε περισσότερους με την επιπρόσθετη αρμοδιότητα και τα χρήματα. Δεν θα αναφέρω λεπτομέρειες για τους αριθμούς για επιχειρησιακούς λόγους. Πιστεύω ότι θα κάνουν την διαφορά» δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι η απόφαση για την αποστολή του εν λόγω στρατιωτικού υλικού ελήφθη αφότου η Ρωσία προμηθεύτηκε βαλλιστικούς πυραύλους από το καθεστώς της Β. Κορέας. Μέχρι το φθινόπωρο οι ΗΠΑ δίσταζαν να εξοπλίσουν την Ουκρανία με τόσο «βαρύ» υλικό όπως είναι οι ATACMS, αφού φοβόντουσαν ότι μια τέτοια ενέργεια θα έριχνε λάδι στη φωτιά και η σύγκρουση θα λάμβανε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ουάσινγκτον για την έγκριση του νέου πακέτου στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.

«Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Μπάιντεν, το Αμερικανικό Κογκρέσο και όλους τους αμερικανούς που συνειδητοποιούν την ανάγκη να κοπεί ο αέρας του Πούτιν, να μην υπάρξει υποταγή σε αυτόν, καθώς μόνο έτσι η ελευθερία έχει πραγματικά λιγότερες απειλές» ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος κατά την διάρκεια του νυχτερινού διαγγέλματος.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο έχει πληροφορίες για τα σχέδια της Ρωσία να προκαλέσει αναστάτωση στην Διεθνή Σύνοδο για την Ειρήνη, η οποία θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στην Λουκέρνη της Ελβετίας.

Ο ουκρανός πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να ασκήσει επιρροή σε συγκεκριμένες χώρες προκειμένου να μην συμμετάσχουν στη Σύνοδο, ώστε να απαξιωθεί εντελώς η ειρηνευτική προσπάθεια.

Μέχρι στιγμής η Ελβετία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα πόσες χώρες θα λάβουν μέρος στην Σύνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου