Μέση Ανατολή: Στο «κόκκινο» η ένταση, μήνυμα Μπάιντεν στο Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ

Μέση Ανατολή, Ισραήλ, Ιράν, Γάζα, ΟΗΕ, Δυτική Όχθη,

     «Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να γίνει σύντομα» τόνισε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στις ιρανικές απειλές για επίθεση εναντίον του Ισραήλ, για την πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.


Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως αναμένει το Ιράν να περάσει στη δράση «σύντομα»

Ο Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές κατά του Ισραήλ, δήλωσε ότι «αναμένει την Τεχεράνη να αναλάβει σύντομα δράση».

«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε!» τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε «οι απειλές για επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ είναι αξιόπιστες και πραγματικές».

Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι θα εκδικηθεί για το πλήγμα που δέχθηκε το προξενείο της στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου. Το χτύπημα στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Στα πρόθυρα του λιμού η Γάζα: «Η βοήθεια δεν γίνεται αισθητή» λέει ο ΟΗΕ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άνοιξε ακόμη έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προκειμένου φορτηγά με βοήθεια από την διεθνή κοινότητα να μπορέσουν να εισέλθουν στην βόρεια Γάζα. Ωστόσο ο ΟΗΕ λέει πως η βοήθεια δεν γίνεται αισθητή εξαιτίας των δυσκολιών που υπάρχουν, όπως οι καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου.

Ο Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, Φιλίπ Λαζαρίνι, αναφέρει ότι οι ανθρωπιστές θα συνεχίσουν να προσεγγίζουν τους απελπισμένους που χρειάζονται βοήθεια, όμως υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση παραμένει «φρικτή».

Διεθνείς υπηρεσίες και ΜΚΟ αναφέρουν ότι έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται τα πρόθυρα του λιμού.

Αιματηρές συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη

Στην Δυτική Όχθη, δύο παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ύστερα από επιδρομή του ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο ένας ήταν μαχητής της Χαμάς. Παράλληλα, σε ένα χωριό της Δυτικής Όχθης, η εξαφάνιση ενός έφηβου βοσμού πυροδότησε μεγάλη ένταση ανάμεσα σε ισραηλινούς εποίκους και παλαιστίνιους με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 25.

Από την ημέρα που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, τουλάχιστον 460 παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην Δυτική Όχθη, αναφέρουν οι παλαιστινιακές Αρχές.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιθέσεις στη Γάζα έχουν σκοτώσει μέχρι σιτγμής περισσότερους από 33.600 αλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει πάνω από 76.200, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Παρόλα αυτά, το υπουργείο στον απολογισμό του δεν διευκρινίζει ποιοι είναι οι άμαχοι και ποιοι μαχητές του παλαιστινιακού κινήματος. Ωστόσο λέει ότι γυναίκες και παιδιά αποτελούν τα δύο τρίτα των νεκρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου