Ο Μπάιντεν διεμήνυσε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν μια ισραηλινή αντεπίθεση στο Ιράν

Ιρανοϊσραηλινή εμπλοκή, ΗΠΑ, ΙΣΡΑΗΛ, Τζο Μπάιντεν, Μπέντζαμιν Νετανιάχου,

     Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοί του ανησυχούν ιδιαίτερα ότι μια ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα οδηγούσε σε έναν περιφερειακό πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι...


Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια χθεσινής επικοινωνίας ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν καμία ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοί του ανησυχούν ιδιαίτερα ότι μια ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα οδηγούσε σε έναν περιφερειακό πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.Το Ιράν εξαπέλυσε επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, τοπική ώρα, ως αντίποινα για αεροπορική επιδρομή στη Συρία που σκότωσε έναν κορυφαίο Ιρανό στρατηγό.

«Περισσότερα από 200 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Οι περισσότερες από τις απειλές αναχαιτίστηκαν εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου, είπε.
Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας νωρίτερα δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή κατέρριψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν με στόχο το Ισραήλ.

Ο Τζο Μπάιντεν, φέρεται να είπε στον Μπέντζαμιν  Νετανιάχου ότι οι κοινές αμυντικές προσπάθειες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών της περιοχής οδήγησαν στην αποτυχία της ιρανικής επίθεσης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.«Έχετε μια νίκη. Πάρτε τη νίκη», είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος είπε ότι όταν ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά του Ιράν και δεν θα υποστηρίξουν τέτοιες επιχειρήσεις, ο Νετανιάχου είπε ότι καταλαβαίνει.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε το Σάββατο με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ και ζήτησε από το Ισραήλ να ενημερώσει τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε απάντηση κατά του Ιράν, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης σε δήλωση του μετά την κλήση ότι ο στρατός των ΗΠΑ μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά βαλλιστικών άμυνας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, γεγονός που βοήθησε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα drones και πυραύλους από Ιράν, Υεμένη, Συρία και Ιράκ.«Είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι το Ισραήλ επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικάει ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι πρόκειται να επικοινωνήσει την Κυριακή με τους ηγέτες της G7 για να συντονίσουν μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην επίθεση του Ιράν.

«Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους της σε όλη την περιοχή. Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ. Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις στις δυνάμεις ή τις εγκαταστάσεις μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε εγρήγορση σε όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του λαού μας», είπε ο Τζο Μπάιντεν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου