Οι ΗΠΑ συστήνουν στο Ισραήλ να «είναι προσεκτικό και στρατηγικό» όσον αφορά απάντηση στο Ιράν

Ιρανοϊσραηλινή διένεξη, Ισραήλ, Ιραν, ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, Μπέντζαμιν Νετανιάχου,

      Μία ημέρα μετά από μια άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να προτρέπει το Ισραήλ κατ' ιδίαν και δημόσια να μην βιαστεί σε μαζικά αντίποινα, δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται.

Η εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι το «Ιράν θα απαντήσει σε οποιοδήποτε σημαντικό, φανερό ισραηλινό χτύπημα σε ιρανικό έδαφος με νέο γύρο επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια περιφερειακή κλιμάκωση.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος οι προσπάθειες υπεράσπισης του Ισραήλ από περισσότερες ιρανικές επιθέσεις να μην είναι τόσο επιτυχημένες όσο η συντονισμένη άμυνα την Κυριακή που αναχαίτισε σχεδόν όλα τα drones και τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το Σάββατο, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά και στρατηγικά τον κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης ως αποτέλεσμα των ισραηλινών αντιποίνων στην ιρανική επίθεση, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος. κλήση με δημοσιογράφους. Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε αυτή τη συνομιλία με την ισραηλινή κυβέρνηση την Κυριακή και τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να είναι «προσεκτικό και στρατηγικό» με την απάντησή του στην ιρανική επίθεση.

«Οι Ισραηλινοί είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν αυτές τις αποφάσεις, αλλά είχαν το πάνω χέρι χθες. Δεν θα συμμετάσχουμε σε μια ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν. Στόχος μας είναι να αποφύγουμε την κλιμάκωση και μια περιφερειακή σύγκρουση και να περιορίσουμε την κρίση στη Γάζα», είπε ο αξιωματούχος.

Το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε την Κυριακή για αρκετές ώρες και συζήτησε διάφορες επιλογές για ισραηλινά αντίποινα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ισραηλινός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τη συνάντηση είπε ότι «δεν έχει ληφθεί απόφαση και θα διεξαχθούν περισσότερες συζητήσεις τις επόμενες ημέρες».

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν ανέφερε σε δήλωση την Κυριακή ότι καμία πρόσθετη στρατιωτική δράση κατά του Ισραήλ δεν βρίσκεται επί του παρόντος στην ημερήσια διάταξη. Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συνεχιζόμενη ισραηλινή ενέργεια κατά του Ιράν θα λάβει «τουλάχιστον δεκαπλάσια απάντηση», ανέφερε η δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν εξαπέλυσε επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ το Σάββατο ως αντίποινα για αεροπορική επιδρομή στη Συρία που σκότωσε έναν κορυφαίο Ιρανό στρατηγό. Οι Ιρανοί είπαν ότι η επίθεση έπληξε το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό και ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το κτίριο δεν ήταν διπλωματική εγκατάσταση, αλλά χώρος που χρησιμοποιήθηκε από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το Σάββατο, το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 350 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Τα περισσότερα αναχαιτίστηκαν εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου.

Το βράδυ του Σαββάτου, λίγο αφότου το ισραηλινό Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο έμαθε ότι το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση, οι υπουργοί Μπένι Γκαντζ και Γκάντι Άϊζενκοτ - και οι δύο πρώην αρχηγοί του επιτελείου του IDF - πρότειναν να ξεκινήσει μια αντεπίθεση αμέσως, είπαν τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Οι Μπένι Γκαντζ και Γκάντι Άϊζενκοτ ισχυρίστηκαν ότι όσο περισσότερο περιμένει το Ισραήλ, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αποκτήσει διεθνή νομιμότητα για μια αντεπίθεση, είπαν οι αξιωματούχοι. Ισχυρίστηκαν επίσης μια άμεση αντεπίθεση καθώς τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξακολουθούσαν να κατευθύνονται προς το Ισραήλ πιθανότατα θα εμπόδιζε το Ιράν να εξαπολύσει άλλη επίθεση ως απάντηση και θα τερματίσει την ανταλλαγή επιθέσεων.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλα μέλη του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου αντιτάχθηκαν στην ιδέα κυρίως επειδή δεν ήταν ακόμη σαφές εάν η ιρανική επίθεση προκάλεσε ζημιές ή θύματα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ένας αξιωματούχος είπε ότι ο Νετανιάχου ήθελε επίσης να περιμένει το τηλεφώνημά του με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Υπήρχαν πολλές επιλογές για αντίποινα, αλλά το τηλεφώνημα τις σταμάτησε. Αυτό το τρένο έφυγε από τον σταθμό και τώρα μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα και να το σκεφτούμε ξανά», είπε ο αξιωματούχος.

Ο Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη την Κυριακή με τους ηγέτες των χωρών της G7. Πηγή που ήταν στο τηλεφώνημα είπε ότι όλοι οι ηγέτες ανησυχούν για μια πιθανή ισραηλινή απάντηση που θα οδηγούσε σε κλιμάκωση.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και εξέφρασαν «πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη στο Ισραήλ και τον λαό του και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας για την ασφάλειά του».

Οι ηγέτες της G7 δήλωσαν ότι θα εργαστούν για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή και ζήτησαν από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν τις επιθέσεις τους.
πηγή: Διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου