Η Άγκυρα επέβαλε περιορισμούς εξαγωγών στο Τελ Αβίβ - Για «μονομερή παραβίαση» των εμπορικών συμφωνιών μιλάει το Ισραήλ

ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ, Γάζα,

     Η Αγκυρα επέβαλε από σήμερα περιορισμούς στην εξαγωγή σειράς προϊόντων αντιδρώντας στον πόλεμο στην Γάζα - Το Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι θα επιβληθούν εμπορικοί περιορισμοί στην Άγκυρα αφού όπως λέει υπήρξε «μονομερής παραβίαση» των εμπορικών συμφωνιών....

 

Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ Ίσραελ Κατζ, προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι θα επιβληθούν εμπορικοί περιορισμοί στην Άγκυρα αφού όπως λέει υπήρξε «μονομερής παραβίαση» των εμπορικών συμφωνιών.

Ο Ίσραελ Κατζ δήλωσε ότι ο τούρκος πρόεδρος «θυσιάζει και πάλι τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για να υποστηρίξει την Χαμάς και εμείς θα απαντήσουμε αναλόγως».

Η Αγκυρα επέβαλε από σήμερα περιορισμούς στην εξαγωγή σειράς προϊόντων αντιδρώντας στον πόλεμο στην Γάζα και ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη οργή του τουρκικού πληθυσμού για την διατήρηση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.

«Η απόφαση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το Ισραήλ να κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει την διαρκή ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας.

Οι περιορισμοί αφορούν 54 προϊόντα, ανάμεσά τους κατασκευαστικά υλικά από χάλυβα, σίδηρο και αλουμίνιο, καθώς επίσης και καύσιμα αεροσκαφών.

Το υπουργείο διευκρινίζει επίσης ότι «η πώληση προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ για στρατιωτικούς σκοπούς» δεν επιτρέπεται «εδώ και καιρό».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου εκδίδεται αφού η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ εμπόδισε τουρκικό αίτημα για ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παρεμπόδιση από το Ισραήλ της προσπάθειάς μας να ρίξουμε βοήθεια στους πεινασμένους κατοίκους της Γάζας», δήλωσε χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν προαναγγέλλοντας την επιβολή μέτρων κατά του Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας (προς τους Παλαιστίνιους) μέχρι να σταματήσει η αιματοχυσία στην Γάζα και μέχρι οι παλαιστίνιοι αδελφοί μας αποκτήσουν ένα ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του για την γιορτή του Έιντ αλ-Φιτρ με την οποία τερματίζεται το ραμαζάνι.

Πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση

Ο πόλεμος στην Γάζα έδωσε τέλος στην εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων το 2022 έπειτα από ένταση πολλών ετών.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, μία από τις πλέον επικριτικές φωνές του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας, έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος».

Ο Ερντογάν, ο οποίος ανακάλεσε στις αρχές του Νοεμβρίου τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ, είχε ωστόσο δηλώσει ότι «η πλήρης ρήξη» των σχέσεων με το Ισραήλ είναι αδύνατη.

Ομως, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αυξήθηκαν στην Τουρκία οι επικρίσεις για την διατήρηση των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η οργή αυτή συνέβαλε στην ιστορική συντριβή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Το τουρκικό ισλαμιστικό κόμμα Yeniden Refah εκμεταλλεύθηκε το θέμα και κατόρθωσε να αποσπάσει από το AKP δύο επαρχίες: την Σανλιούρφα (νοτιοανατολικά) και το Γιόζγκατ (κέντρο).

Διαδηλώσεις κατά της διατήρησης των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές τουρκικές πόλεις, εκ των οποίων μία μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Η βίαιη διάλυση αυτή της διαδήλωσης προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη. Η σκηνή που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης κατά την οποία μία αστυνομικός χαστουκίζει διαδηλώτρια επικρίθηκε έντονα από την τουρκική αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγιά ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα, ενώ δύο αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ για τι 2023 ανήλθαν στα 5,43 δισ. δολάρια, το 2022 στα 7,03 δισ. δολάρια και το 2021 στα 6,36 δισ. δολάρια όπως αναφέρουν η Ενωση Τούρκων Εξαγωγέων η τουρκική στατιστική υπηρεσία Turkstat.

euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου