Ο Πρόεδρος της Κολομβίας επικρίνει τη θέση του OAS υπέρ του Ισραήλ για την ενέργεια του Ιράν

Γκουστάβο Πέτρο, Κολομβία, OAS, Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, Ιράν, Ιρανοϊσραηλινή εμπλοκή,

     «Η γενοκτονία [του Ισραήλ] είναι και προηγείται κάθε βαρβαρότητας, επομένως το OAS πρέπει να εκφραστεί με τον υπέρτατο στόχο της ειρήνης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο...


Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο εξέφρασε την σήμερα Κυριακή 14/4/2024, την αποδοκιμασία του προς τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) για την υποστήριξή του στο Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Η γενοκτονία είναι και προηγείται κάθε βαρβαρότητας, επομένως το OAS πρέπει να εκφραστεί με τον υπέρτατο στόχο της ειρήνης· όλα τα άλλα δεν είναι τίποτα άλλο από γεωπολιτική προπαγάνδα που οδηγεί μόνο σε ανθρώπινη καταστροφή», δήλωσε ο Gustavo Petro στο X, επικαλούμενος τη δήλωση του OAS.

Ο Γκουστάβο Πέτρο τόνισε ότι ο στόχος του OAS πρέπει να είναι «η παγκόσμια ειρήνη, όχι το Ιράν ή το Ισραήλ» και ότι ως «ανεξάρτητες δημοκρατίες», πρέπει να στοιχηματίσουν σε αυτό «χωρίς αφέντες».

Η δήλωση του OAS καταδίκασε «αδιαμφισβήτητα» την επίθεση του Ιράν και εξέφρασε «απόλυτη αλληλεγγύη» με την κυβέρνηση και τους πολίτες του Ισραήλ.

«Το ιρανικό καθεστώς, παραβιάζοντας τους πιο βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, συνεχίζει να αποτελεί πηγή αστάθειας στην περιοχή και στον κόσμο γενικότερα», ανέφερε η δήλωση το Σάββατο.

Η δήλωση προσέθεσε ότι το Ιράν αποτελεί «παγκόσμια απειλή» λόγω της ιστορίας του σε επιθέσεις στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Αμερική.

Ο «φονταμενταλισμός και το μίσος» του Ιράν πυροδοτούν τον πόλεμο, σύμφωνα με την OAS.

«Η ειρήνη απαιτεί από τα έθνη, τους λαούς και τα άτομα να ασκούν το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της ένοπλης επίθεσης και να ασκούν την προστασία του λαού τους, ως ηθική και νομική επιταγή», κατέληξε.

Την 1η Απριλίου, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στο κτίριο του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα τον θάνατο επτά ατόμων, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Το Ιράν κήρυξε την επίθεση του Ισραήλ ως επίθεση στο έδαφός του και υποσχέθηκε αντίποινα, ενώ το Ισραήλ υποσχέθηκε απάντηση στις ενέργειες του Ιράν.

Το Σάββατο, το Ιράν εξαπέλυσε εκτεταμένες επιθέσεις στο Ισραήλ, χρησιμοποιώντας drones καμικάζι, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ.

Ενώ το Ιράν ισχυρίστηκε χτυπήματα σε ορισμένους στρατιωτικούς στόχους, το Ισραήλ υποστήριξε ότι οι περισσότερες από τις επιθέσεις αναχαιτίστηκαν από συστήματα αεράμυνας, αν και ένας πύραυλος έπληξε μια στρατιωτική βάση στη νότια περιοχή.

Η επίμαχη ανακοίνωση του OAS

Η ανακοίνωση της Γ.Γ. του OAS για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ της 13 Απριλίου 2024

«Η Γενική Γραμματεία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στο Κράτος του Ισραήλ και εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη της προς την κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ αυτή τη στιγμή.

Το ιρανικό καθεστώς, παραβιάζοντας τους πιο βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, συνεχίζει να αποτελεί πηγή αστάθειας στην περιοχή και στον κόσμο γενικότερα.

Το Ιράν αποτελεί παγκόσμια απειλή, όπως αποδεικνύεται από την ιστορία των ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ, στις οποίες περιλαμβάνονται εκείνες που διαπράχθηκαν στην Αμερική, όπως η επίθεση στην Ισραηλινή Πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες το 1992 και η τρομοκρατική επίθεση κατά της Αργεντινής Ισραηλινής Αμοιβαίας Ένωσης (AMIA). ), το 1994 στην ίδια πόλη.

Η τρέλα του φονταμενταλισμού, του μίσους, που διοχετεύεται παράλογα και λανθασμένα από το Ιράν με πολιτικούς και θρησκευτικούς όρους, παράγει για άλλη μια φορά πολεμικό παραλογισμό.

Η ειρήνη απαιτεί από τα έθνη, τους λαούς και τα άτομα να ασκούν το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της ένοπλης επίθεσης και την άσκηση της προστασίας του λαού τους, ως ηθική και νομική επιταγή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου