Δημήτρης Κουτσούμπας: «Ο λαός της Θεσσαλίας με το ΚΚΕ, στον αγώνα για τις ζωές μας και όχι για τα κέρδη τους» (vid)

ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, Λάρισα, Θεσσαλία,

     Το σύνθημα - κραυγή «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που ακούστηκε από τον λαό και τη νεολαία στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, είναι η πυξίδα που δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, για να μη συμβιβαστούμε με μια πολιτική που μετρά κέρδη και ζημιές, θυσιάζοντας δικαιώματα, όνειρα και ζωές.


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση στη Λάρισα με θέμα: «Ο λαός της Θεσσαλίας με το ΚΚΕ, στον αγώνα για τις ζωές μας και όχι για τα κέρδη τους», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νομού Λάρισας και Μαγνησίας.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Λάρισας, σε εκδήλωση των ΚΟ Λάρισας και Μαγνησίας με θέμα «Ο λαός της Θεσσαλίας με το ΚΚΕ, στον αγώνα για τις ζωές μας και όχι για τα κέρδη τους», με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων της Λάρισας και της Μαγνησίας, αλλά και πλήθους κόσμου, εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, νέων και μεγαλύτερων, αντρών και γυναικών, πολλοί απ' τους οποίους παρακολούθησαν την εκδήλωση απ' τους χώρους έξω απ' το αμφιθέατρο, καθώς αυτό αποδείχτηκε μικρό για να τους χωρέσει, μίλησε χτες βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.Ακολουθεί η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπα


«Φίλες και φίλοι,
συντρόφισσες και σύντροφοι

Βρισκόμαστε εδώ, στον Θεσσαλικό κάμπο, που πριν εφτά μήνες πνίγηκε και βούλιαξε στη λάσπη, εξαιτίας της ανυπαρξίας υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.

Όμως, όλους αυτούς τους μήνες, εδώ θα λέγαμε και με την καθοριστική συμβολή των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, «λάμπει» η δύναμη της αλληλεγγύης, της οργάνωσης, της διεκδίκησης και του αγώνα που δίνει ο λαός της περιοχής για να σταθεί όρθιος, για να μπορέσει να μείνει στον τόπο του και να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή. Μια ζωή που δεν δεχόμαστε να πνίγεται στις λάσπες, να χάνεται στη σύγκρουση δυο τρένων στα Τέμπη, να σακατεύεται και πολλές φορές να τερματίζεται στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς. Δεν δεχόμαστε να μπαίνει στον τιμοκατάλογο των νοσοκομείων, να υποβαθμίζεται εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος. Όπως δεν δεχόμαστε μια νέα κοπέλα να δολοφονείται ακριβώς έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου είχε πάει για να ζητήσει βοήθεια και δεν της δόθηκε. Ντροπή και αίσχος!

Όλα αυτά, βέβαια, αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα της βαρβαρότητας του συστήματος που μας “πνίγει”, που δημιουργεί το αίσθημα της ασφυξίας, της αβεβαιότητας για το μέλλον σε χιλιάδες εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και νέους.

Γι’ αυτό και το σύνθημα – κραυγή: «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που ακούστηκε από το λαό και τη νεολαία στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, είναι η πυξίδα που δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, για να μη συμβιβαστούμε με μια πολιτική που μετρά κέρδη και ζημιές, θυσιάζοντας δικαιώματα, όνειρα και ζωές.

Μπορεί να έχουν περάσει επτά μήνες, ωστόσο ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να ξεχάσει ποιος ευθύνεται για την καταστροφή που υπέστη. Και το λέμε αυτό, γιατί όλοι αυτοί που ευθύνονται για όσα συνέβησαν τον Σεπτέμβρη σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, σήμερα εμφανίζονται σαν «σωτήρες», προσπαθώντας να πείσουν τον κόσμο ότι έβαλαν μυαλό και τώρα παίρνουν μέτρα για την προστασία του.

Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία, όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας που πλημμύρισαν, κάηκαν, καταστράφηκαν δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, που αντιμετωπίζουν την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία ως «περιττό κόστος», ενώ την ίδια ώρα ιεραρχούν έργα που αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, άφησαν τη Θεσσαλία να πνιγεί, ενώ θα μπορούσαν να είχαν πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής του λαού. Και, μάλιστα, ήξεραν με την παραμικρή λεπτομέρεια ποια μέτρα έπρεπε να είχαν παρθεί κι ας αφήσουν τις συνηθισμένες δικαιολογίες για την κλιματική αλλαγή.

Η αλήθεια είναι ότι επέλεξαν να μην πάρουν μέτρα επικαλούμενοι το κόστος που έχουν αυτά, σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόδειξη είναι η αποκάλυψη που είχαμε κάνει μέσα από το «Ριζοσπάστη» εκείνες τις μέρες, για τη μελέτη που είχε εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και είχαν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από το 2017.

Στη μελέτη, λοιπόν, αυτή αναφερόταν ρητά ότι η πιθανότητα να πνίγεται η Θεσσαλία όποτε βρέχει είναι μεγάλη, αφού δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ στη συνέχεια απέρριπταν αναγκαία έργα, επειδή, όπως έλεγαν, «η υλοποίηση των λύσεων αυτών συνεπάγεται υπερβολικό κόστος». Γι’ αυτό μιλάμε για προδιαγεγραμμένο πολιτικό έγκλημα...

Φίλες και φίλοι,
συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Τεράστιες καταστροφές και νεκροί από πλημμύρες δεν υπάρχουν μόνο στη σχετικά λιγότερο ανεπτυγμένη Ελλάδα, αλλά ακόμα και σε χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της ΕΕ, όπως η Γερμανία. Παρόμοιες καταστροφές απειλούν όλες τις χώρες της ΕΕ κι αυτό γιατί η ΕΕ της δήθεν ασφάλειας και ευημερίας, έχει συγκεκριμένη πολιτική για τη διαχείριση των κινδύνων της πλημμύρας. Πρόκειται για την περιβόητη Οδηγία 2007/60, η οποία προωθεί την επικίνδυνη αντίληψη περί «κόστους – οφέλους» που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη Οδηγία, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να βασίζουν τις αξιολογήσεις, τους χάρτες και τα σχέδια σε κατάλληλες “βέλτιστες πρακτικές” και “βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες” που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας».

Το λένε καθαρά: “που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος”!

Και με απίστευτο κυνισμό ομολογούν, αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε, πως «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευτούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευτούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία (...) Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται “δίκαιες”, αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους – οφέλους».

Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ που, κυβερνήσεις, κόμματα και τοπικές αρχές, «πίνουν νερό» στο όνομά της και κοροϊδεύουν ότι θα μας σώσει! Ακόμα και στην περίπτωση που επιλέγονται κάποια έργα, με βάση, βέβαια, τα ίδια αυτά κριτήρια κερδοφορίας, επειδή ακριβώς δεν γίνονται στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδιασμού, τις περισσότερες φορές απλά μεταφέρουν το πρόβλημα σε διπλανές περιοχές, ή γίνονται ακόμα και αιτία για νέες συμφορές για τις λαϊκές οικογένειες αυτών των περιοχών.

Ακόμα και τα ελάχιστα που δαπανώνται για την προστασία μας, πολλές φορές στραπατσάρονται λόγω του ανταγωνισμού ανάμεσα στους μεγαλοεργολάβους με τα γνωστά: Μεγάλες καθυστερήσεις, κακοτεχνίες, υπερτιμολογήσεις και σπατάλη. Την ίδια ώρα υποχρηματοδοτούνται και υποβαθμίζονται βασικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων, μένουν χωρίς προσωπικό μέσα και υποδομές.

Πλέον, κανείς δεν μπορεί να έχει αυταπάτες. Αυτήν ακριβώς την πολιτική στηρίζουν όλα τα κόμματα της ΕΕ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι, πολιτική που ακολούθησαν κατά γράμμα όταν κυβερνούσαν.

Φίλες και φίλοι,
συντρόφισσες και σύντροφοι

Σήμερα, ο λαός της περιοχής, συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σάπιο και εχθρικό κράτος, που αφού τον έπνιξε, εδώ και εφτά μήνες συνεχίζει να αντιμετωπίζει την προστασία και την αποζημίωσή του ως κόστος, καθυστερώντας τραγικά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που του υποσχέθηκε.

Οι πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να βιώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού, την εγκατάλειψη, την ανοργανωσιά και την αδιαφορία, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά και το άθλιο παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια και τους Δήμους και πάλι πίσω...

Βέβαια, είδαμε πριν λίγο καιρό τον κρατικό μηχανισμό να είναι εδώ, έτοιμος κι εξοπλισμένος, προκειμένου να τρομοκρατήσει και να καταστείλει τους αγωνιζόμενους βιοπαλαιστές αγρότες, που στα μπλόκα του αγώνα διεκδικούσαν την επιβίωσή τους, προσπάθεια, βεβαίως, που απέτυχε.

Από την άλλη, έχουν το θράσος να λένε πως «πρώτη φορά δόθηκαν τόσο γρήγορα αποζημιώσεις και έγιναν αποκαταστάσεις ζημιών».

Δεν ξέρουν πως οι «κόφτες» που εφαρμόστηκαν ακόμη και στα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που οι ίδιοι είχαν ανακοινώσει, έχουν σαν αποτέλεσμα σήμερα εκατοντάδες οικογένειες να μην έχουν πάρει ούτε ευρώ για αποζημίωση;

Δεν ξέρουν πως εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από τα πλημμυρισμένα χωριά και κανείς δεν τους λέει αν και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν;

Πως πολλοί από αυτούς, αφού έμειναν για εβδομάδες σε κλειστά γυμναστήρια, μένουν πλέον σε κοντέινερ ή στον καταυλισμό του Κουτσόχερου;

Δεν ξέρουν πως ένα μεγάλο μέρος των αγροτοκτηνοτρόφων παραμένει ξεκρέμαστο και χωρίς εισόδημα, αφού δεν πρόλαβε να μαζέψει τη σοδειά ή πνίγηκαν τα ζώα τους;

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Περίπου 350.000 στρέμματα σε όλη την περιοχή δεν καλλιεργήθηκαν, ενώ στα παρακάρλια χωριά της Λάρισας και της Μαγνησίας, 140.000 στρέμματα με καλλιέργειες παραμένουν κάτω από τα νερά, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνσή τους.

Δεν ξέρουν πως οι τόνοι σκουπιδιών που παραμένουν σε χωριά της περιοχής, τα λιμνάζοντα νερά, η μόλυνση του δικτύου ύδρευσης διατηρούν τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών; Ή μήπως αγνοούν πως η αποκατάσταση των σχολείων από τις καταστροφές προχωρά με ρυθμούς χελώνας, αναγκάζοντας εκατοντάδες μαθητές να κάνουν μάθημα σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους;

Την ίδια ώρα, σε πολλά μέρη της Θεσσαλίας, δεν έχουν αποκατασταθεί ζημιές που αφορούν το οδικό δίκτυο, ειδικά στα ορεινά πολλές γέφυρες παραμένουν κατεστραμμένες, ενώ και το σιδηροδρομικό δίκτυο υπολειτουργεί.

Προφανώς, περιγράφω μια κατάσταση που όλοι γνωρίζετε καλά, έχει όμως σημασία να τονίζουμε πώς είναι σήμερα τα πράγματα, γιατί η κοροϊδία και τα κυβερνητικά ψέματα περισσεύουν!

Ναι, έχει σημασία να τονιστεί και με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, πως δεν υπάρχει ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, ακόμη και τα στοιχειώδη έργα, για την αντιπλημμυρική θωράκιση αυτής εδώ της περιοχής, με το γνωστό και χιλιοειπωμένο πρόσχημα της έλλειψης κονδυλίων. Αυτός είναι ο λόγος που με την πρώτη βροχή σπάνε αναχώματα, πλημμυρίζουν καλλιέργειες, κινδυνεύουν σπίτια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024 για αντιπλημμυρικά, προβλέπονται μόλις 5,5 εκατομμύρια σε σύνολο 271 εκατομμυρίων που αφορούν όλο το Τεχνικό Πρόγραμμα. Αντίστοιχα, στο σχέδιο «Θεσσαλία 2030» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα, από το σύνολο των 4,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, προβλέπονται μόλις 90 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόλις το 2% της χρηματοδότησης! Τα περισσότερα έργα, δε, είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Στον αντίποδα, υλοποιούνται - χρηματοδοτούνται μια σειρά από έργα με κριτήριο τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών συμφερόντων και σχεδιασμών. Πολλά απ’ αυτά, βέβαια, είναι απαραίτητα στα λαϊκά στρώματα, που τα χρυσοπληρώνουν όμως, τόσο για την κατασκευή, όσο και για τη χρήση τους.

Και, βέβαια, κριτήριο για την επιλογή αυτών των έργων, δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες, αλλά η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η ικανοποίηση του σχεδιασμού για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, να παίξει η Θεσσαλία ρόλο «διαμετακομιστικού κέντρου εμπορευμάτων και Ενέργειας» για τα κέρδη της. Κι ο στόχος αυτός συναντιέται και με έναν άλλον: Να ανταποκριθεί αυτή εδώ η περιοχή με τις υποδομές της, στον ρόλο που αποκτά στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, «φιλοξενώντας» βάσεις σε Λάρισα και Βόλο, όπως και άλλες στρατιωτικές υποδομές.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ, για να υπηρετήσει αυτούς τους σχεδιασμούς στέλνει στην Ουκρανία πυρομαχικά με τον απαγορευμένο λευκό φώσφορο, δηλαδή γίνεται συνεργός σε εγκλήματα πολέμου. Τέτοια είναι η εγκληματική κατηφόρα που έχει πάρει.

Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία - και όχι μόνο - χρηματοδοτήθηκαν με διάφορα πακέτα και του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Ταμείου Ανάκαμψης (χρήματα που δεν είναι δανεικά κι αγύριστα) τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στις ΑΠΕ και συνολικά στην «πράσινη μετάβαση», στον τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα, στην ιδιωτική Υγεία, στον αγροδιατροφικό τομέα κ.α.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι για να είναι «στον αφρό» η Θεσσαλία των μεγάλων επενδύσεων για τα κέρδη των ομίλων, δεν μπορεί παρά να «πνίγεται» η Θεσσαλία των εργαζομένων και των άλλων βιοπαλαιστών.

Φίλες και φίλοι,

Μαζί με τη διεκδίκηση για το τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί ολόκληρη η περιοχή, τι πρέπει να γίνει για να συνεχίσουν να ζουν και να παράγουν εδώ στον τόπο τους οι αγρότες, οι εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που είδαν να μειώνεται το εισόδημά τους, είναι η ώρα να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, ο πραγματικός ένοχος γι' αυτήν την τεράστια καταστροφή.

Και ο ένοχος δεν είναι άλλος από μια κοινωνική οργάνωση, ένα κοινωνικό - οικονομικό - πολιτικό σύστημα που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού, ακόμα και την ανάγκη του να ζει προστατευμένος από τις φυσικές καταστροφές, στον βωμό της κερδοφορίας των λίγων.

Ο ένοχος είναι αυτό το κράτος, το καπιταλιστικό κράτος, που είναι ένα κράτος εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, γιατί είναι φτιαγμένο να υπηρετεί μια χούφτα παράσιτα, εκμεταλλευτές του μόχθου των ανθρώπων.

Γιατί, όταν η ίδια η οργάνωση της παραγωγής έχει ως κριτήριο το κέρδος, όπως συμβαίνει σ’ αυτό το σύστημα, τον καπιταλισμό, τότε είναι αδύνατη η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων Πολιτικής Προστασίας.

Γιατί, όταν συνολικά η οικονομία λειτουργεί με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και η κρατική πολιτική χαράσσεται με βάση τις εκάστοτε ανάγκες ενίσχυσης αυτής της κερδοφορίας, τότε υπονομεύεται η δυνατότητα σχεδιασμού για τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών.

Γιατί, όταν είναι κανόνας η εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, των δασών, ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων και ο προσανατολισμός της κρατικής χρηματοδότησης υπηρετεί αυτή τη στρατηγική, τότε υπονομεύονται όλες οι βασικές πλευρές ενός απαραίτητου και αποτελεσματικού σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει την πρόληψη και τον προσανατολισμό της έρευνας, το περιεχόμενο των σχετικών μελετών, τον κρατικό έλεγχο, την επιλογή και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων, την εκπαίδευση, την ενημέρωση.

Σε συνθήκες καπιταλιστικής ιδιοκτησίας της γης και καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι εγγενώς αδύνατον να χαραχθεί ένα ενιαίο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες. Και τα όποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας υλοποιούνται με κριτήριο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και μέσα απ' τους ανταγωνισμούς του. Εδώ βρίσκεται και η απάντηση, γιατί γίνεται αυτή η κατάτμηση σε πολλά μικρά επιμέρους έργα. Γιατί όμιλοι, περιφέρειες και δήμοι διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα υλοποιήσει και με πόσο κέρδος το κάθε έργο.

Έτσι, λοιπόν, από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση, τα όποια τεχνικά έργα, γίνονται με κριτήριο διαφορετικό απ' αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα ο λαός και η χώρα. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων για τα ποσοστά κέρδους και την κατανομή των πόρων, καθιστούν αδύνατη την ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών έργων και τον σχεδιασμό τους σε μεγάλη κλίμακα με κριτήριο τη μέγιστη δυνατή προστασία. Γιατί η κατασκευή τους γίνεται με κριτήριο το πως θα αποκομίσουν κέρδη οι ξεχωριστοί όμιλοι που τα παράγουν, με αποτέλεσμα κακοτεχνίες, υπερτιμολογήσεις και σπατάλη.

Ο σχεδιασμός των έργων δεν γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας από μεγάλης έντασης πλημμύρες και έτσι έργα που ήδη έχουν γίνει, αποδεικνύονται κάθε φορά αποσπασματικά και ανεπαρκή.

Άμεσα συνδεδεμένη με τις πλημμύρες, είναι η καταστροφική για το περιβάλλον πολιτική, που εφαρμόζεται στα δάση και γενικότερα στους μη αστικούς χώρους με τον μανδύα της «πράσινης ανάπτυξης», η οποία θυσιάζει στον βωμό του κέρδους τη ζωή του λαού.

Λέμε, λοιπόν, καθαρά στον λαό της δοκιμασμένης αυτής περιοχής: Ο δρόμος που σας έφερε ως εδώ, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, δεν μπορεί να σας δώσει πίσω τη ζωή σας, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να σας εγγυηθεί μια καλύτερη ζωή με δικαιώματα για εσάς και τα παιδιά σας στον τόπο σας. Το αντίθετο. Γιατί ποτέ και πουθενά τα καπιταλιστικά κέρδη δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού.

Φίλες και φίλοι,

Μπορεί ο βασανισμένος λαός της Θεσσαλίας να ξεγελαστεί από τα μεγάλα λόγια περί ανασυγκρότησης της περιοχής;

Μπορεί να πέσει στην παγίδα που του στήνουν η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με την Περιφέρεια που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ;

Έχετε πλέον την πείρα να καταλάβετε την κοροϊδία. Γιατί η όποια ανασυγκρότηση δεν θα γίνει με κριτήριο τις δικές σας ανάγκες, τα δικά σας δικαιώματα. Ούτε πρόκειται να λύσει το άμεσο, επείγον πρόβλημα της επιβίωσής σας, της προστασίας από νέες καταστροφές.

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι “αυτή η καταστροφή μπορεί να γίνει η μεγάλη ευκαιρία”, δεν έχουν να κάνουν με το δικαίωμα του λαού να ζει και να δουλεύει χωρίς να κινδυνεύει κάθε ώρα και στιγμή η ζωή και η περιουσία του. Ο μόνος καημός τους είναι πώς θα αξιοποιηθεί σαν «ευκαιρία» η καταστροφή του τόπου σας, για να στήσουν τις μπίζνες τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, των κατασκευών, του αγροτοδιατροφικού τομέα σε βάρος όμως των πραγματικών συμφερόντων και αναγκών του λαού.

Εκεί στοχεύει και το masterplan των Ολλανδών, το οποίο βρίσκεται στην αντίπερα όχθη της προστασίας της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας, της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, συνολικά της ζωής της λαϊκής πλειοψηφίας της Θεσσαλίας. Χαρακτηρίζεται από την γνωστή επιζήμια αντίληψη «κόστους – οφέλους».

Για ποιους λοιπόν θα είναι “μεγάλη” αυτή η “ευκαιρία”;

-Για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες που ετοιμάζονται να μοιραστούν τα νέα πακέτα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

-Για τους ομίλους της λεγόμενης «Πράσινης Ενέργειας» που θα ωφεληθούν από τα επενδυτικά πακέτα, ενώ οι εργαζόμενοι θα χρυσοπληρώνουν τα τιμολόγια του ρεύματος.

-Για τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιριών, αφού θα επιβληθεί με διάφορους τρόπους η ιδιωτική ασφάλιση, ιδιαίτερα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στις κατοικίες.

-Ακόμα και η έλλειψη νερού στον Θεσσαλικό κάμπο - για την οποία βέβαια ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων - χρησιμοποιείται ως πρόσχημα προκειμένου να προχωρήσουν αλλαγές στη χρήση γης και αλλαγές στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοκαπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ξεκληρίζοντας τμήμα των αγροτών.

Δηλαδή, ό,τι δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις με ευλάβεια, πάνε να το κάνουν μέσα από την λεγόμενη «ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας». Αλλά και τα σχέδια περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού, που είναι φυσικά κατεύθυνση της ΕΕ (είναι μάλιστα στα «προαπαιτούμενα» του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του υπερμνημονίου), εξέλιξη που θα την πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες και οι αγρότες της περιοχής και στα οποία αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ της περιοχής, στους οποίους εκφράζουμε την στήριξή μας.

Η ΕΕ, λοιπόν, και η πολιτική της δεν είναι «αρωγός», είναι εμπόδιο στις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής, στον αγώνα του για να ζήσει στο τόπο του. Η πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η προώθηση των σχεδίων της Πράσινης Ανάπτυξης που θέλει να αντικαταστήσουμε το βαμβάκι και το σιτάρι με φωτοβολταϊκά, η πολιτική «κόστους οφέλους», η πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού και άλλων υποδομών, όλα αυτά είναι που ευθύνονται για όσα βασανίζουν το λαό της περιοχής, κάτι που πρέπει να το γνωρίζουμε καλά και μπροστά στις Ευρωεκλογές.

Φίλες και φίλοι,
συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είμαστε σίγουροι πως αν ρωτήσουμε τους εργάτες, τους αγρότες κι επαγγελματίες, τις γυναίκες και τα νέα παιδιά των λαϊκών οικογενειών τι χρειάζονται για να ζήσουν σ’ αυτόν εδώ τον όμορφο τόπο της Θεσσαλίας, θα μας πουν αυτό που ήδη ξέρουμε.

Θέλουν να έχουν σταθερή δουλειά με έναν καλό μισθό που δεν θα τον ροκανίζει η ακρίβεια, να μπορούν να ζήσουν τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους ανθρώπινα.

Οι αγρότες θέλουν να πληρώνονται για την παραγωγή τους, θέλουν να μείνουν στη γη τους. Να μην πνίγονται από τις υποχρεώσεις, τα χρέη. Όλοι θέλουν να έχουν τα παιδιά τους μια καλή μόρφωση, καλύτερη από τη δική τους. Να μην πληρώνουν γι’ αυτή. Αυτή την αγωνία και αυτόν τον πόθο εξέφρασαν με τις πολυήμερες μαχητικές κινητοποιήσεις τους στα μπλόκα του αγώνα που συγκλόνισαν όλη την Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες και που συνεχίζουν και σήμερα να κινητοποιούνται, κατακτώντας την αλληλεγγύη και την ευρύτερη στήριξη όλου του λαού της χώρας, στριμώχνοντας την κυβέρνηση της ΝΔ.

Θέλουν να έχουν υγεία, ασφάλιση δημόσια και δωρεάν, να μη ζουν με την αγωνία μη τύχει και αρρωστήσει κανείς και τι θα κάνει.

Θέλουν να ζουν σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, χωρίς τον μόνιμο φόβο μη βρέξει και πλημμυρίσουν, όπως συνέβη τον Σεπτέμβρη.

Το ερώτημα είναι:

Ποια πολιτική δύναμη έχει σχέδιο που να μπορεί να τα εξασφαλίσει όλα αυτά;

Σας το λέμε καθαρά. Μόνο το ΚΚΕ έχει τέτοιο σχέδιο για την ανάπτυξη αυτής εδώ της περιοχής προς όφελος του λαού της.

Σκεφτείτε, πως μόνο το ΚΚΕ επιμένει να προβάλει πως σήμερα υπάρχουν όλα τα αναγκαία μέσα, η γνώση, το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, για να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, για να μπορέσει να ζήσει ο λαός στον τόπο του με αξιοπρεπές εισόδημα, με συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών του αναγκών.

Σκεφτείτε πως η περιοχή της Θεσσαλίας έχει σοβαρά παραγωγικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας προς όφελος των βιοπαλαιστών αγροτών, της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

-Με την κατασκευή των αναγκαίων έργων εξασφάλισης επάρκειας νερού στη Θεσσαλία θα άλλαζε η κατάσταση.

-Με την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων θα αναπτυσσόταν η παραγωγή τροφίμων, καλύπτοντας τις λαϊκές ανάγκες με εγχώρια ποιοτικά και φτηνά προϊόντα, θα βελτιωνόταν η σχέση φυτικής - ζωικής παραγωγής με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, θα παράγονταν πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Συνολικότερα, θα συνέβαλλε όχι μόνο στην αύξηση των παραγόμενων φυτικών και ζωικών προϊόντων, αλλά γενικότερα στην πολύμορφη βιομηχανική ανάπτυξη, στη βελτίωση των όρων ζωής και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Θα εξασφάλιζε επιπλέον φθηνή ηλεκτρική ενέργεια με την κατασκευή και λειτουργία υδροηλεκτρικών σταθμών.

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ στο ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον» απαντάει: Ανάπτυξη για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των λίγων, των καπιταλιστών!

Αυτό το σχέδιο, βέβαια, προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, προϋποθέτει ο λαός να κάνει κουμάντο.

Σας λέμε καθαρά: Σκεφτείτε, προβληματιστείτε πάνω στη συνολική πρόταση που έχει το ΚΚΕ για την ανάπτυξη της περιοχής με κριτήριο τις δικές σας ανάγκες.

Γιατί το ΚΚΕ, απέναντι στον αστικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής, αντιπαραθέτει τον ριζικά διαφορετικό δρόμο της σχεδιασμένης κεντρικά οικονομίας, της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και η κοινωνικοποίηση των μέσων μπορούν να επιτρέψουν την ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων τόσο της Θεσσαλίας, όσο και ολόκληρης της χώρας.

Αυτός ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης μπορεί να εγγυηθεί τη συνολική αντιπλημμυρική προστασία, στη βάση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων (της βροχής, των χειμάρρων, των ποταμών κ.λπ.)

Η εργατική διακυβέρνηση - εξουσία με τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, την κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον εργατικό έλεγχο, είναι μονόδρομος για να ικανοποιηθούν αυτές οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Μονόδρομος για να μπορέσουν να μείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, να έχουν σταθερή δουλειά με αξιοπρεπές εισόδημα και να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, Αθλητισμό.

Γι’ αυτό ακριβώς, επειδή το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, πρόγραμμα, για το πώς θα ζήσει και ο λαός της Θεσσαλίας όπως του αξίζει τον 21ο αιώνα, μπορούν οι δυνάμεις του να μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για να σταθεί όρθιος αυτός ο δοκιμασμένος λαός και πιο μαχητικά, ακόμη πιο συλλογικά, να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του από την κυβέρνηση, την περιφερειακή αρχή, τις δημοτικές αρχές!

Μπαίνουμε μπροστά για:

-Αποζημιώσεις 100% για τις καταστροφές περιουσίας, κατοικίας, καλλιεργειών, κτηνοτροφικού κεφαλαίου, υποδομών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Αναπλήρωση εισοδήματος σε αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα δεν μπορούν να εργαστούν.

-Ολοκληρωμένο σχεδιασμό με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) των απαραίτητων έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας.

-Ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, ουσιαστικός κρατικός έλεγχος της στατικής επάρκειας και ασφάλειας όλων των υποδομών. Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.

-Κατάργηση του νέου νόμου και όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μπαίνουμε μπροστά:

-Για να ολοκληρωθούν άμεσα τα αναγκαία έργα μεταφοράς και διανομής του νερού, να δημιουργηθούν πρόσθετοι ταμιευτήρες στη λεκάνη απορροής του Πηνειού, καθώς και το φράγμα της Συκιάς και η σήραγγα μεταφοράς του Αχελώου.

-Για φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

-Για αποκατάσταση των προβλημάτων σε δίκτυα και υποδομές και απορρύπανση περιοχών που έχουν πληγεί με ευθύνη του κράτους.

-Για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναλειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.

Μπαίνουμε μπροστά, ώστε με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία, με δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι και τα λιμνάζοντα νερά σε πολλές περιοχές, κυρίως στο νομό Λάρισας.

-Για να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

-Για να δοθεί λύση σε όσους έχασαν το σπίτι τους, είτε με ενοικίαση σπιτιού από το κράτος, είτε με στέγαση σε ξενοδοχεία. Όχι στην παραμονή σε κοντέινερ και καταυλισμούς που μπορεί να κρατήσει χρόνια.

-Και για τους αγρότες να μειωθεί το κόστος παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Μπαίνουμε μπροστά: Για να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό η Πυροσβεστική και όλες οι κρατικές δομές πρόληψης, διαχείρισης και Πολιτικής Προστασίας, Υγείας, και εκτίμησης και πρόγνωσης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Μπαίνουμε μπροστά: Για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, για να διεκδικήσουμε ασφαλές και σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, για υπογειοποίηση των γραμμών στη Λάρισα που είναι καρμανιόλες κινδύνου.

Φίλες και φίλοι,

Εδώ, σ' αυτόν τον όμορφο τόπο, στη μάχη που δόθηκε μέσα στις πλημμύρες, για να σωθεί ό,τι μπορούσε να σωθεί, πήρε σάρκα και οστά το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».

Εσείς, εδώ, που παλέψατε για να σώσετε τα σπίτια σας, τις περιουσίες σας, τις ζωές σας.

Εσείς, που δώσατε και εισπράξατε τη λαϊκή αλληλεγγύη και κάνατε πράξη το «Όλοι για έναν και ένας για όλους».

Εσείς, που είδατε πως όλοι, εργάτες, αγρότες, μικροεπαγγελματίες, βρίσκονται από δω, στην ίδια μπάντα, έχουν τα ίδια προβλήματα και παλεύουν για τα αυτονόητα κι έχουν απέναντι ένα εχθρικό κράτος, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους.

Εσείς, που, με το κεφάλι ψηλά, συνεχίζετε τον αγώνα για να ζήσετε με αξιοπρέπεια στον τόπο σας κι εσείς και τα παιδιά σας.

Βάλτε μπροστά τις δικές σας ανάγκες. Και οι δικές μας ανάγκες, οι ανάγκες του λαού, δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά με τα κέρδη του κεφαλαίου.

Σκεφτείτε πως ο συλλογικός σας αγώνας, είναι αυτός που ανάγκασε την κυβέρνηση να δώσει ακόμα και αυτές τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις, το επίδομα στέγασης, την υλοποίηση ορισμένων έργων αποκατάστασης.

Γι’ αυτό σας λέμε καθαρά: Δυναμώστε τα όπλα σας, τους μαζικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φορείς της νεολαίας.

Είναι σημαντική παρακαταθήκη οι Επιτροπές Αγώνα των πλημμυροπαθών που στήθηκαν στις πόλεις και στα χωριά και ο πανθεσσαλικός συντονισμός τους. Αλλά και η κοινή δράση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους εργάτες, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, τη νεολαία, κοινή δράση που εκφράστηκε τόσο στους πολυήμερους αγώνες και τα μπλόκα της αγροτιάς, όσο και στη μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Σκεφτείτε πως όλα αυτά που σήμερα σας λέμε!

Δείτε πως πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα, βρίσκεται η επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του, που φέρει τη σφραγίδα μιας οδηγίας, ενός κανονισμού, μιας απόφασης, της ΕΕ, που έχουν στηρίξει και εφαρμόσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Στις ευρωεκλογές έχετε επιλογή: Το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ το οποίο όχι μόνο δεν είπε ψέματα γι’ αυτή τη φυλακή των λαών, αλλά σταθερά την αποκαλύπτει, την αντιπαλεύει.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορείτε να εκφράσετε την αποδοκιμασία σας, την αντίθεσή σας στην ΕΕ, ακόμα και τον πόθο σας για την πραγματική Ευρώπη των λαών.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορείτε να στείλετε μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ, που νομίζει ότι μπορεί να παίζει παιχνίδια σε βάρος της ζωής σας. Κόψτε τη φόρα στην κυβέρνηση της ΝΔ που τρέχει την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα του λαού στην εκπαίδευση, την υγεία, παντού.

Στείλετε ηχηρό μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που ως βολικοί αντίπαλοι στην ουσία της προσφέρουν συναίνεση στην αντιλαϊκή της πολιτική.

Τώρα μπορούμε να στείλουμε αγωνιστικό μήνυμα μαχητικής αισιοδοξίας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, για να ενισχυθεί η πάλη για ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος σε κάθε χώρα.

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση.

Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών.»


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου