Σλοβακία: Σοβαρή παραμένει η κατάσταση του Ρόμπερτ Φίτσο - Για «Τραυματισμένη χώρα», μιλάει ο πρόεδρος Πέτερ Πελεγκρίνι (vid)

Σλοβακία, Ρόμπερτ Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι,

     Σε σοβαρή κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος την Τετάρτη (15/5) έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας, δεχόμενος πέντε πυροβολισμούς.


Για «τραυματισμένη χώρα» που πρέπει να θεραπεύσει τα τραύματά της έκανε λόγο ο εκλεγμένος πρόεδρος Πέτερ Πελεγκρίνι - Προφυλακισμένος παραμένει ο φερόμενος δράστης της επίθεσης κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού.

Σε σοβαρή κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος την Τετάρτη (15/5) έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας, δεχόμενος πέντε πυροβολισμούς.

«Τα χειρότερα όσων φοβόμασταν πέρασαν, τουλάχιστον προς το παρόν. Όμως η κατάστασή του παραμένει σοβαρή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός Ρόμπερτ Κάλινακ. «Η κατάστασή του είναι σταθερή με θετική πρόγνωση».

Ο Κάλινακ προσέθεσε ότι το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται ο Φίτσι στην πόλη Μπάνσκα Μπίστριτσα θα συνεχίσει να ενημερώνει όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου Μίλαν Ουρμπάνι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «με βάση τα όσα είδαν το πρωί οι γιατροί, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο ασθενής έχει εξέλθει επί του παρόντος από την κατάσταση που υπήρξε απειλητική για την ζωή του. Η κατάστασή του παραμένει πολύ σοβαρή και χρειάζεται μακρά περίοδο ξεκούρασης για να ανακάμψει. Πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε προς μια καλή κατεύθυνση».

Ο 59χρονος Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, πυροβολήθηκε στην κοιλιακή χώρα την ώρα που χαιρετούσε υποστηρικτές του έξω από κτίριο της πόλης Χάντλοβα μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στο βίντεο του περιστατικού που δημοσιοποιήθηκε φαίνεται ο πρωθυπουργός να πλησιάζει τον κόσμο που βρίσκεται πίσω από κιγκλιδώματα για χειραψίες, την ώρα που ένας άνδρας δείχνει να σηκώνει το οπλισμένο χέρι του και να πυροβολεί εναντίον του, πριν συλληφθεί.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε το Σάββατο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο της πόλης Πέτσινοκ, όπου διατάχθηκε να παραμείνει προφυλακισμένος, καθώς θεωρείται ύποπτος διαφυγής και τέλεσης επιπλέον αδικημάτων.

Την Παρασκευή ο Φίτσο ήταν για δύο ώρες στο χειρουργείο, προκειμένου να του αφαιρεθεί νεκρός ιστός από τα τραύματά του, ωστόσο η κατάστασή του ακόμη δεν επιτρέπει, σύμφωνα με αξιωματούχους, την μεταφορά του στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.

Στις δηλώσεις του την Κυριακή ο Κάλινακ τόνισε ότι πρέπει να αντληθούν διδάγματα από την βίαιη επίθεση κατά του Φίτσο. «Αν δεν μάθουμε, πηγαίνουμε προς την κόλαση. Χρειάζεται να επαναφέρουμε την κατάσταση σε αυτό που μπορούμε να θεωρήσουμε κανονικότητα».

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο εκλεγμένος πρόεδρος (και σύμμαχος του Φίτσο), Πέτερ Πελεγκρίνι, δήλωσε ότι η Σλοβακία είναι μια «τραυματισμένη χώρα». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο καθένας από εμάς αποφασίζει μέσω των πράξεών του αν αυτές οι πληγές θα ιαθούν ή αν θα καλυφθούν από άλλες».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου