Μάικ Τζόνσον: «Το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει την απομάκρυνση του Μπάιντεν μέσω της 25ης τροπολογίας»

Προεδρικές εκλογές, Debate, Τζο Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Τζόνσον, 25η τροπολογία, απομάκρυνση Μπάιντεν,
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος, Μάικ Τζόνσον

      Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος, Μάικ Τζόνσον είπε χθες Παρασκευή στους δημοσιογράφους ότι το υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επίκλησης της 25ης τροπολογίας μετά το debate της Πέμπτης στo οποίo ο Μπάιντεν δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες...


Ο Μάικ Τζόνσον δήλωσε την Παρασκευή ότι "τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Μπάιντεν θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν την 25η τροπολογία για να τον απομακρύνουν από το αξίωμα υπό το φως της αδύναμης επίδοσής του στη συζήτηση την Πέμπτη το βράδυ".

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ρωτούν για την 25η Τροποποίηση, επικαλούμενοι την 25η Τροποποίηση αυτή τη στιγμή γιατί αυτή είναι μια ανησυχητική κατάσταση», είπε ο Τζόνσον. «Οι αντίπαλοί μας βλέπουν την αδυναμία σε αυτόν τον Λευκό Οίκο όπως όλοι εμείς. Δεν χαίρομαι που το λέω αυτό. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση».

«Θα ζητούσα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να ψάξουν τις καρδιές τους», συνέχισε ο Τζόνσον, αναφέροντας αναφορές ότι οι Δημοκρατικοί «πανικοβάλλονται» μετά την επίδοση του Μπάιντεν στο χθεσινό debate. «Θα με έπιανε πανικός αν ήμουν Δημοκρατικός σήμερα και αυτός ήταν ο υποψήφιος μου. Νομίζω ότι ξέρουν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα».

«Αλλά δεν είναι μόνο πολιτικό. Δεν είναι μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα. Είναι ολόκληρη η χώρα. Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα εδώ, γιατί έχουμε έναν πρόεδρο που, απ' ό,τι φαίνεται, δεν είναι στο ύψος του καθήκοντος», είπε ο Τζόνσον. «Και αυτές είναι πολύ επικίνδυνες στιγμές. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή στην αμερικανική ιστορία. Και πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Και ελπίζουμε ότι θα κάνουν το καθήκον τους, καθώς όλοι επιδιώκουμε να κάνουμε το καθήκον μας για να κάνουμε το καλύτερο για τον αμερικανικό λαό».

Το βράδυ της Πέμπτης είδε τον Μπάιντεν να δίνει μια σταματημένη και διστακτική απόδοση και να αγωνίζεται να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις. Προκάλεσε συναγερμό στους Δημοκρατικούς και μάλιστα ζητά από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα.

Η 25η τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία διέπει την προεδρική διαδοχή, λέει ότι ο αντιπρόεδρος και η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου μπορούν να ψηφίσουν για να κηρύξουν έναν πρόεδρο «ανίκανο να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του γραφείου του» και να δώσει στον αντιπρόεδρο τα καθήκοντα του προεδρεύων.

Μια διαφωνία από τον πρόεδρο σχετικά με την ικανότητά του να εκτελέσει τη δουλειά θα έστελνε την ερώτηση στο Κογκρέσο, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να αποφασίσει να δώσει στον αντιπρόεδρο τις εξουσίες του αναπληρωτή προέδρου με ψήφους δύο τρίτων τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας.

Ποτέ στο παρελθόν ο αντιπρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο δεν κήρυξαν έναν πρόεδρο ανίκανο να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ο βουλευτής Τσιπ Ρόι είπε νωρίτερα την Παρασκευή ότι θα καταθέσει ψήφισμα ζητώντας από τον Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και να δηλώσει ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα του γραφείου του. Ο Ρόι είπε ότι ως ψήφισμα του Κογκρέσου, ωστόσο, δεν θα είχε την πλήρη ισχύ του νόμου.

Ο Τζόνσον είπε σχετικά με το ψήφισμα του Ρόι ότι το Κογκρέσο δεν μπορεί να κάνει το πρώτο βήμα.

«Δυστυχώς, δεν είναι η Βουλή που πρέπει να το καθορίσει αυτό, είναι το Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με το Σύνταγμα, φυσικά, είναι το Υπουργικό Συμβούλιο που λαμβάνει αυτή την απόφαση», είπε ο Τζόνσον.

Και η Κάμαλα Χάρις υπερασπίστηκε τον Μπάιντεν μετά το debate, λέγοντας ότι δεν θα υποστήριζε μια τέτοια κίνηση - αν και αναγνώρισε μια «αργή αρχή» για τον Μπάιντεν.

«Αν ήμουν στο υπουργικό συμβούλιο ή στην κυβέρνηση Μπάιντεν αυτή τη στιγμή στο υπουργικό συμβούλιο, θα το έκανα. Θα είχα αυτή τη συζήτηση με τους συναδέλφους μου σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου», είπε ο Τζόνσον. «Και νομίζω ότι πολλοί από αυτούς μέσα στην καρδιά τους, καταλαβαίνουν ακριβώς τι κάνουμε. Βλέπουν ακριβώς τι κάνουμε. Και θα δούμε τι μέτρα θα κάνουν. Είναι μια σοβαρή κατάσταση».

Οι επιδόσεις του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ προκάλεσαν επίσης συζητήσεις ότι του ζητήθηκε να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα του 2024 και να αντικατασταθεί στην κορυφή του εισιτηρίου. Ένας εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν απέρριψε αυτή την ιδέα , λέγοντας: «Φυσικά και δεν εγκαταλείπει».

Τι προβλέπει η "25η τροπολογία'

Η "25η τροπολογία" του αμερικανικού Συντάγματος, επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr