Δημοσκόπηση: Οι Ευρωπαίοι προτιμούν Μάριο Ντράγκι αντί για Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της ΕΕ

Ευρωεκλογές, Μάριο Ντράγκι, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

     Η υποστήριξη για τον Μάριο Ντράγκι προήλθε από τη νότια Ευρώπη (59%), ενισχυμένη από την ισχυρή αποδοχή στην πατρίδα του, την Ιταλία (68%).


Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, φέρεται να κερδίζει την εν ενεργεία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε γκάλοπ σχετικά με το ποιος είναι καταλληλότερος για να αναλάβει τα ηνία του επόμενου εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Η δημοσκόπηση για την κορυφαία θέση στην επόμενη Επιτροπή της ΕΕ έχει χαρακτηριστεί ως μια κούρσα δύο αλόγων μεταξύ της Γερμανίδας νυν επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ιταλού πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε νέα δημοσκόπηση θεωρούν και τους δύο καλές επιλογές για να ηγηθούν του επόμενου Κολλεγίου των Επιτρόπων, αλλά τοποθετούν τη Γερμανίδα ελαφρώς πίσω (47%) από τον Ιταλό (49%) στην καρδιά και το μυαλό των Ευρωπαίων.

Ομοίως, αν και το ένα τρίτο (33%) των ερωτηθέντων δεν ευνοούσε τον Ντράγκι για τη θέση - τα επίπεδα αντιπάθειας αυξήθηκαν στο 37% για τη φον ντερ Λάιεν.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία έρευνας αγοράς και κοινωνικών ερευνών OpinionWay/Polling Europe την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, βασίζεται σε πάνω από 5.000 πλήρεις συνεντεύξεις που διανεμήθηκαν αναλογικά στον πληθυσμό των 27 χωρών της ΕΕ.

Οι πολίτες ρωτήθηκαν για τις σκέψεις τους σχετικά με τους Επιτρόπους Νικολά Σμιτ και Τιερί Μπρετόν εκτός από τη φον ντερ Λάιεν και τον Ντράγκι, αν και το πρώτο ζεύγος συγκέντρωσε 37 και 39 αντίστοιχα.

Η υποψηφιότητα του Ντράγκι για την Επιτροπή είναι προς το παρόν καθαρά θεωρητική, ενώ η φον ντερ Λάιεν κατεβαίνει ενεργά ως επικεφαλής υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο αναμένεται να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές.

Η φον ντερ Λάιεν τα πήγε καλύτερα μεταξύ των ερωτηθέντων από τις χώρες της κεντροανατολικής (53%) και της βόρειας (54%) Ευρώπης, με καλή υποδοχή στην Ισπανία (56%) - παρά το γεγονός ότι οι σοσιαλιστές ελέγχουν την κυβέρνηση εκεί, τον κύριο αντίπαλο του ΕΛΚ σε αυτές τις εκλογές.

Η φον ντερ Λάιεν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το μισό (45%) ποσοστό αποδοχής στη γενέτειρά της, τη Γερμανία, αν και επικρατεί του Ντράγκι, ο οποίος συγκέντρωσε 41% εκεί. Η προτίμηση για τον σημερινό επικεφαλής της Επιτροπής έπεσε στο 29% μεταξύ των Γάλλων, οι οποίοι προτίμησαν τον εγχώριο Τιερί Μπρετόν (40%).

Η υποστήριξη για τον Μάριο Ντράγκι προήλθε από τη νότια Ευρώπη (59%), ενισχυμένη από την ισχυρή αποδοχή στην πατρίδα του, την Ιταλία (68%).

Η γεωγραφική και πολιτική ισορροπία είναι σημαντικοί παράγοντες για τον καθορισμό του πακέτου κορυφαίων θέσεων εργασίας της ΕΕ μετά τις εκλογές: η επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Επιτροπής θα μπορούσε να μετριαστεί από τον διορισμό ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενός σοσιαλιστή που προέρχεται από τον ευρωπαϊκό νότο, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η υποστήριξη του ζεύγους διχάζει έντονα τα διάφορα ευρωπαϊκά κόμματα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να βασιστεί σε ισχυρή υποστήριξη από τους ερωτηθέντες που θα ψηφίσουν παραδοσιακά κόμματα: Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους (αντίστοιχα, 70%,62% και 58%).

Οι ψηφοφόροι των Πρασίνων φαίνεται να την συμπαθούν επίσης (55%), παρά το γεγονός ότι οι Πράσινοι δεν έχουν υποστηρίξει τον διορισμό της το 2019. Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό αποδοχής της καταρρέει στην ακραία πλευρά του ημικυκλίου με την ακροδεξιά στο 25% και την αριστερά στο 38%.

Εάν αυτή η υποστήριξη επιβεβαιωθεί στην κάλπη, η φον ντερ Λάιεν θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Ο Ντράγκι φαίνεται να έχει ελαφρώς μικρότερη υποστήριξη μεταξύ των τριών παραδοσιακών ομάδων, αλλά μεγαλύτερη διακομματική υποστήριξη συνολικά - η αποδοχή του δεν πέφτει κάτω από το 40% σε όλο το φάσμα - και σταθερή αποδοχή 55% από τους συντηρητικούς (55%), την ομάδα που θεωρείται ότι θα γείρει τις ισορροπίες στο Κοινοβούλιο.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο Ντράγκι μπορεί να είναι μια προτιμότερη επιλογή εάν δεν προκύψει σαφής πλειοψηφία μετά τις εκλογές και οι ηγέτες της ΕΕ προτιμούν να διορίσουν μια λιγότερο διχαστική προσωπικότητα.
πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου