ΕΥΡΩΠΗ: Αισιοδοξία των Ευρωπαίων παραγωγών καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώνονται - ΕΛΛΑΔΑ: Ανατιμήσεις 8% έως 70% από τον Ιούνιο! - «Θού, Κύριε, φυλακήν τώ στόματι μου»!

τιμές της ενέργειας, Ευρώπη, Ελλάδα,

     Αισιοδοξία για τους Ευρωπαίους παραγωγούς καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώνονται - Αντιθέτως το "ελληνικό καρτέλ παραγωγών ενέργειας" ανακοίνωση ήδη αύξησεις 8% έως 70%! για το τρέχοντα μήνα Ιούνιο 2024, προφανώς η επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν βρήκε ανταπόκριση...


Euronews, 5/6/2024 / Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν κοστίσει ακριβά στα ευρωπαϊκά εργοστάσια και τους κατασκευαστές.

Οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 1% τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας ελαφρώς μεγαλύτερη πτώση από το 0,5% που σημειώθηκε τον Μάρτιο, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Eurostat για τον δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) της ευρωζώνης σε μηνιαία βάση.

Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών της ενέργειας κατά 3,6% έναντι της μείωσης κατά -2,3% τον Μάρτιο. Οι τιμές παραγωγού, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Απρίλιο, από 0,3% τον Μάρτιο.

Το κόστος για τα μη διαρκή αγαθά, όπως τα τρόφιμα, τα καλλυντικά, τα καύσιμα, τα ρούχα, αυξήθηκε 0,1% τον Απρίλιο, με βραδύτερο ρυθμό από το 0,6% του Μαρτίου.

Ωστόσο, οι τιμές για τα διαρκή αγαθά, όπως τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, τα έπιπλα, τα αυτοκίνητα και ο αθλητικός εξοπλισμός, αυξήθηκαν κατά 0,2%, όσο και τον Μάρτιο. αυξήθηκαν τον Απρίλιο με τον ίδιο ρυθμό όπως και τον Μάρτιο, κατά 0,2%. Το κόστος των κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκε επίσης κατά 0,2% τον Απρίλιο από 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Ομοίως, το κόστος των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο από 0,2% τον Μάρτιο.

Στη Γαλλία, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 3,6%, ενώ στην Ισπανία σημειώθηκε επίσης πτώση κατά 0,2%. Οι ιταλικές τιμές παραγωγού μειώθηκαν επίσης κατά 1,5%. Ωστόσο, η Γερμανία είδε τις τιμές να αυξάνονται κατά 0,2%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 5,7% τον Απρίλιο, περισσότερο από το -5,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Παρόλο που αυτός ήταν ο 12ος συνεχόμενος μήνας μείωσης των ετήσιων τιμών παραγωγού, ήταν εντούτοις μικρότερη μείωση από το -7,8% που σημειώθηκε τον Μάρτιο.

Οι τιμές της ενέργειας στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν κατά 14,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών σημείωσαν επίσης μείωση κατά 3,9%.

Οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να αποφορτίσουν τους κατασκευαστές

Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας τους τελευταίους μήνες λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας είχαν επιβαρύνει τα ευρωπαϊκά εργοστάσια και τους κατασκευαστές, με αρκετούς να αναγκάζονται να κλείσουν λόγω του δυσβάσταχτου κόστους των πρώτων υλών.

Ως εκ τούτου, η μείωση των τιμών της ενέργειας είναι ευπρόσδεκτη. Καθώς το κόστος των πρώτων υλών μειώνεται, ελπίζεται ότι οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επεκταθούν και, ως εκ τούτου, να απασχολήσουν περισσότερο προσωπικό.

Ο τομέας των υπηρεσιών της ευρωζώνης βλέπει ώθηση τον Απρίλιο

Ο δείκτης διευθυντών προμηθειών (PMI) της HCOB για τον τομέα των υπηρεσιών της Ευρωζώνης για τον Μάιο, που δημοσιεύθηκε επίσης την Τετάρτη, διαμορφώθηκε στο 53,2, ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με το 53,3 του Απριλίου, σύμφωνα με την S&P Global.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι νέες επιχειρηματικές συμφωνίες ήταν πιο ισχυρές, καθώς και στην ισχυρότερη ζήτηση για υπηρεσίες. Η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν επίσης η ισχυρότερη από τον περασμένο Ιούνιο.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης HCOB του Μαΐου υποχώρησε στο 52,2, από 51,7 τον Απρίλιο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης σημείωσε τον καλύτερο μήνα από τον Μάιο του 2023, με βάση την υψηλότερη ζήτηση που αύξησε τόσο τις προσλήψεις όσο και την παραγωγή. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε επίσης άνοδο.

ΕΛΛΑΔΑ / Τιμολόγια ρεύματος: Ανατιμήσεις από 8% έως και 70% για τον μήνα Ιούνιο

Αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Ιουνίου με μεγάλες διαφοροποιήσεις να υπάρχουν από πάροχο σε πάροχο. Η μεγάλη αύξηση στην τιμή χονδρικής προκάλεσε ανατιμήσεις, οι οποίες τελικώς κυμαίνονται από 8% έως και 70%.

Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη διαφοροποίηση αποδίδεται και στην απόφαση ορισμένων παρόχων να απορροφήσουν σημαντικό μέρος των αυξήσεων, προσφέροντας μεγαλύτερες εκπτώσεις στους καταναλωτές. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που τον Μάιο καταγράφηκε πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος περισσότερα από 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε ποσοστιαία βάση πάνω από 35%.

Αυτό το οποίο είναι σημαντικό -κι εκεί εντοπίζονται οι διαφοροποιήσεις- είναι το ποια τελικά θα είναι η εν λόγω επιβάρυνση. Υπάρχουν πάροχοι που προχώρησαν μάλλον σε αυξήσεις των εκπτώσεων που προσφέρουν προς τους καταναλωτές, προκειμένου να απορροφηθεί ένα σημαντικό μέρος αυτών των ανατιμήσεων.

Άλλοι πάροχοι δεν το έκαναν και γι’ αυτό έχει ανοίξει πάρα πολύ η ψαλίδα ανάμεσα στον φθηνότερο και στον ακριβότερο.

Αναλυτικά οι τιμές:
Ανατιμήσεις από 8% έως και 70% στα τιμολόγια Ιουνίου του ηλεκτρικού ρεύματος
Ανατιμήσεις από 8% έως και 70% στα τιμολόγια Ιουνίου του ηλεκτρικού ρεύματος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου