Βλαντίμιρ Πούτιν: «Δεν χρειαζόμαστε πυρηνικά για να νικήσουμε στην Ουκρανία»

Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος, εμπλοκή δυτικών κρατών,

     O Βλαντίμιρ Πούτιν τα είπε όλα αυτά, απαντώντας σε ερώτηση γνωστού Ρώσου αναλυτή που διερωτήθηκε αν ο πρόεδρος της Ρωσίας πρέπει να «κρατήσει ένα πυρηνικό περίστροφο στον κρόταφο» της Δύσης για την Ουκρανία.


Ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στο πυρηνικό δόγμα της χώρας του, αλλά ούτε και εκείνο της πραγματοποίησης πυρηνικών δοκιμών.

Ανάγκη για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ώστε να επιτευχθεί η νίκη στην Ουκρανία, δεν έχει εμφανιστεί, δήλωσε την Παρασκευή ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε το ηχηρότερο μέχρι σήμερα μήνυμα που έχει δοθεί από τον αρχηγό του ρωσικού κράτους ότι δεν θα υπάρξει πυρηνικό πλήγμα.

Παρ' όλα αυτά, ο Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο καθορίζει τις συνθήκες, υπό τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) διεξαγεται από τις 5-8 Ιουνίου. Το φετινό θέμα θα είναι «Ο σχηματισμός νέων περιοχών ανάπτυξης ως ο ακρογωνιαίος λίθος ενός πολυπολικού κόσμου». Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συναντήσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργικές βιομηχανίες, την Ημέρα Νεολαίας SPIEF, καθώς και τα φόρουμ για την ασφάλεια των ναρκωτικών, την Ακαδημία SPIEF και το SPIEF Junior. Το SPIEF διοργανώνεται από το Roscongress Foundation. Το TASS είναι ο εταίρος ενημέρωσης της εκδήλωσης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τα είπε όλα αυτά, απαντώντας σε ερώτηση γνωστού Ρώσου αναλυτή που διερωτήθηκε αν ο πρόεδρος της Ρωσίας πρέπει να «κρατήσει ένα πυρηνικό περίστροφο στον κρόταφο» της Δύσης για την Ουκρανία.

«Η χρήση είναι δυνατή σε μια εξαιρετική περίπτωση - σε περίπτωση απειλής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Δεν νομίζω ότι έχει έρθει μια τέτοια περίπτωση. Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «αυτό το δόγμα είναι ένα ζωντανό εργαλείο και παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας και δεν αποκλείουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές σε αυτό. Αυτό σχετίζεται επίσης με τις δοκιμές πυρηνικών όπλων».

Το δημοσιευμένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας για το 2020 καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας Ρώσος πρόεδρος θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα: σε γενικές γραμμές ως απάντηση σε μια επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή στη χρήση συμβατικών όπλων κατά της Ρωσίας «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

«Εάν είναι απαραίτητο, θα πραγματοποιήσουμε δοκιμές. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάγκη ούτε γι' αυτό, καθώς οι δυνατότητες πληροφόρησης και πληροφορικής μας επιτρέπουν να παράγουμε τα πάντα στην τρέχουσα μορφή τους».

Ο αναλυτής είχε προτείνει πέρυσι ένα περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη για να αναγκάσει τη Δύση να υποχωρήσει στη σύγκρουση για την Ουκρανία και να αποτρέψει έτσι τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς σχετικά με τη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός της Ρωσίας, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας, η οποία προειδοποίησε για μια δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ο Πούτιν είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να αναπτύξει συμβατικούς πυραύλους σε απόσταση βολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, εάν επέτρεπαν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Είπε επίσης ότι η Δύση έκανε λάθος να υποθέσει ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.
πηγή: Euronews & TASS

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου